S-a încheiat prima etapă a Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Timp de un deceniu au fost realizate activități care au asigurat o prezență mai competitivă a produselor agricole moldovenești pe piețele internaționale.
Cu această ocazie, pe 21 iunie, la Chișinău a avut loc Conferința de bilanț, la care au participat reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Băncii Mondiale, Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, echipa de implementare și beneficiarii proiectului.
Prezent la eveniment, Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, și-a exprimat recunoștința față de parteneri pentru suportul direcționat spre asigurarea competitivității sectorului agricol.
Liviu Gumovschi, directorul executiv al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii, finanțate de Banca Mondială, a vorbit despre direcțiile de acțiune ale proiectului și impactul acestuia pentru sectorul agricol.
Vitalie Obrijanu, director comercial al grupului de producători Fresh Time, fondat în anul 2015 de către 5 agricultori din satul Prodănești, raionul Florești, a specificat că în anul 2018 datorită suportului MAC-P (350 de mii de dolari, valoarea totală a proiectului investițional – circa 805 de mii de dolari) au dotat depozitul cu echipamente frigorifice, utilaje pentru atmosferă controlată, linii de sortare și ambalare pentru mere.
Astfel au devenit mai competitivi și au reușit să acceseze noi piețe.
Igor Tcaci, administratorul SRL Hiliuțanul, a fost unul dintre primii beneficiari ai proiectului MAC-P, componenta „Sporirea productivității solurilor prin intermediul managementului durabil al terenurilor”.
Prima etapă a Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova a fost implementată în perioada 2012-2022, până în prezent între Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare fiind semnate trei acorduri de finanțare adițională pentru Proiect.
MAC-P continuă până la sfârșitul anului 2024 cu două inițiative, una pentru crearea unui sistem de gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman și alta pentru continuarea popularizării practicilor de gestionare durabilă a solului.
Până în prezent, cu suportul Proiectului MAC-P au fost realizate investiții importante în modernizarea sistemului național de siguranță a alimentelor, fiind armonizată legislația națională din domeniu cu normele Uniunii Europene.
Totodată, au fost fortificate laboratoarele de testare a sănătății plantelor și a calității produselor alimentare, a fost construită rețeaua punctelor de inspecție la frontieră și elaborate sisteme informaționale importante pentru ANSA.
Comentarii