‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 28 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticole10 ani de la startul proiectului MAC-P: vor fi implementate două finanțări adiționale

10 ani de la startul proiectului MAC-P: vor fi implementate două finanțări adiționale

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

S-a încheiat prima etapă a Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Timp de un deceniu au fost realizate activități care au asigurat o prezență mai competitivă a produselor agricole moldovenești pe piețele internaționale.

Cu această ocazie, pe 21 iunie, la Chișinău a avut loc Conferința de bilanț, la care au participat reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Băncii Mondiale, Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, echipa de implementare și beneficiarii proiectului.

Prezent la eveniment, Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, și-a exprimat recunoștința față de parteneri pentru suportul direcționat spre asigurarea competitivității sectorului agricol.

„Datorită proiectului MAC-P și suportului oferit de Banca Mondială, a fost facilitat accesul producătorilor moldoveni pe piața internațională, fiind direcționate sume considerabile pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare. Aceasta asigură implementarea standardelor de calitate, păstrarea produselor și livrarea în termeni optimi pe piețele de desfacere. Sper că vom conlucra în continuare și vom reuși să atragem investiții și în alte segmente ale agriculturii, în special în sectorul zootehnic și irigare”, a transmis ministrul.

Liviu Gumovschi, directorul executiv al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul agriculturii, finanțate de Banca Mondială, a vorbit despre direcțiile de acțiune ale proiectului și impactul acestuia pentru sectorul agricol.

 „În cadrul MAC-P a fost renovat complet sediul ANSA, fiind concentrate într-o singură locație toate autoritățile implicate în controlul veterinar, fitosanitar și al siguranței alimentelor. S-a reușit elaborarea și modernizarea sistemelor informaționale de management pentru ANSA, acordarea suportului necesar pentru acreditarea Laboratorului „Siguranța Alimentelor” și Laboratorului „Sănătate Animală”. La fel, au fost construite și dotate cu echipamente 5 puncte de inspecție la frontieră, fiind pe deplin funcționale și asigurând controlul oficial al animalelor vii, plantelor, alimentelor, furajelor, medicamentelor de uz veterinar, pesticidelor în cadrul acțiunilor de protecție a sănătății publice, sănătății animalelor și a plantelor și prevenirii introducerii bolilor epizootice în țară.

Totodată, a fost facilitat accesul la piețele de desfacere prin crearea parteneriatelor între producătorii agricoli. Astfel, au fost încheiate 47 de contracte de acordare a granturilor pentru proiecte investiționale în tehnologii post-recoltă cu grupurile de producători. În acest sens, au fost debursate resurse de grant în valoare de peste 13,5 mln dolari SUA. Au fost create circa 6000 de locuri de muncă, dintre care peste 2300 sunt permanente. Aproximativ 10% din capacitatea frigorifică a țării a fost construită grație MAC-P. Proiectul a oferit sprijin și pentru reabilitarea fâșiilor de prevenire a eroziunii, astfel au fost plantate 2200 de ha de fâșii forestiere care protejează 64000 ha de teren agricol”, a relatat Liviu Gumovschi.

Vitalie Obrijanu, director comercial al grupului de producători Fresh Time, fondat în anul 2015 de către 5 agricultori din satul Prodănești, raionul Florești, a specificat că în anul 2018 datorită suportului MAC-P (350 de mii de dolari, valoarea totală a proiectului investițional – circa 805 de mii de dolari) au dotat depozitul cu echipamente frigorifice, utilaje pentru atmosferă controlată, linii de sortare și ambalare pentru mere.

Astfel au devenit mai competitivi și au reușit să acceseze noi piețe.

„Prin intermediul Proiectului am valorificat suma maximă pentru investiții în infrastructura post-recoltare pentru mere, deoarece surse proprii niciodată nu o să ajungă. Acum, după 4 ani, am ajuns la un nivel când credem că avem nevoie de mai multe utilaje și echipamente, pentru că volumele cresc și necesitățile se schimbă, inclusiv și cerințele pieței. În condițiile în care am ajuns astăzi, avem dificultăți în infrastructura post-recoltare, în special pentru sâmburoase. Practic, nu avem posibilități să calibrăm, sortăm și ambalăm. Cei care vor investi și vor face anumite mișcări strategice acum, vor avea de câștigat pe viitor. Cooperarea între producătorii mari și grupurile de producători ar putea să creeze o infrastructură post-recoltare și mai bună”, a spus administratorul Fresh Time.

‹ adv ›

Igor Tcaci, administratorul SRL Hiliuțanul, a fost unul dintre primii beneficiari ai proiectului MAC-P, componenta „Sporirea productivității solurilor prin intermediul managementului durabil al terenurilor”.

„În anul 2013, am beneficiat de suportul MAC-P pentru procurarea semănătorii, suma grantului constituind cca 300 de mii lei. Atunci au fost primii pași de prelucrare a solului din gospodăria noastră prin metode conservative. La început ele păreau stranii, nu eram încrezuți în succesul acestei idei, dar până la urmă s-a constatat că acesta este viitorul. Condițiile climaterice, pe care le suportăm în prezent, ne fac să analizăm zilnic cum procedăm în continuare și care metode le implementăm. Lipsa precipitațiilor ne învață cum să păstrăm umiditate minimă pe care o acumulăm pe parcursul anului. În timp am văzut primele rezultate ale acestei metode și am făcut următorii pași, achiziționând noi utilaje no-till și mini-till. Am fost pioneri și cu rezultatele noastre am oferit un exemplu pentru alți fermieri. Sperăm la continuitatea Proiectului, pentru ca mai multe terenuri să ajungă în sistemul de agricultură  conservativă”, a conchis Igor Tcaci.

Prima etapă a Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova a fost implementată în perioada 2012-2022, până în prezent între Guvernul Republicii Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare fiind semnate trei acorduri de finanțare adițională pentru Proiect.

MAC-P continuă până la sfârșitul anului 2024 cu două inițiative, una pentru crearea unui sistem de gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman și alta pentru continuarea popularizării practicilor de gestionare durabilă a solului.

„Proiectul MAC-P nu se oprește aici, avem de implementat două finanțări adiționale. Vrem să creăm infrastructura de colectare și procesare a deșeurilor de origine animală nedestinate consumului uman. Toate cadavrele de animale care se aruncă în râpi, în câmpuri afectează calitatea solului și apelor, respectiv și sănătatea oamenilor. Ne-am propus să creăm nu doar o uzină de prelucrare, dar o infrastructură de colectare inofensivă în mașini specializate, cu muncitori echipați cu costume de protecție, instruiți cum se colectează fiecare categorie. Luna viitoare va fi lansat tenderul pentru proiectare și construcție, astfel ca până la sfârșitul anului 2024 sistemul să funcționeze și să valorificăm cele 13 milioane de euro, alocate de Banca Mondială.

O altă finanțare adițională în valoare de 3 milioane de dolari, oferită de Fondul Global de Mediu, va fi direcționată pentru managementul durabil al terenului. În cadrul acestei finanțări urmează să fie plantate cel puțin 2000 ha de fâșii de protecție în bazinul râului Răut și oferite granturi producătorilor agricoli care aplică metodele prietenoase solului”, a precizat Liviu Gumovschi, directorul executiv al UCIMPA.

‹ adv ›

Până în prezent, cu suportul Proiectului MAC-P au fost realizate investiții importante în modernizarea sistemului național de siguranță a alimentelor, fiind armonizată legislația națională din domeniu cu normele Uniunii Europene.

Totodată, au fost fortificate laboratoarele de testare a sănătății plantelor și a calității produselor alimentare, a fost construită rețeaua punctelor de inspecție la frontieră și elaborate sisteme informaționale importante pentru ANSA.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›