‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriDupă 12 ani de muncă în Rusia, a plantat o livadă de nuci și...

După 12 ani de muncă în Rusia, a plantat o livadă de nuci și urmează să construiască o uscătorie modernă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Andrei Vasilachi, este unul dintre tinerii care a beneficiat de subvenții în avans oferite de către AIPA în cadrul programului destinat tinerilor și femeilor fermieri. Deși se gândea de mai mult timp la o livadă de nuci, lansarea programului de subvenții a venit tocmai potrivit pentru afacerea pe care și-o dorea. Așa că nu a stat mult timp pe gânduri și a pregătit întregul pachet de acte pentru a accesa cele 65% din suma investițiilor. 

„În anul 2018, atunci când a fost lansat programul de subvenții în avans am depus dosarul, care ulterior a fost aprobat. Astfel, am putut planta o livadă de nuci pe 5 ha în satul Mișcăuți, raionul Criuleni. Am procurat totodată un tractor și un cultivator pentru a putea realiza lucrările în livadă. Cred că, cerințele au fost destul de stricte, dar odată ce îți dorești un suport trebuie să te conformezi. Am procurat pământul ceva mai devreme, l-am consolidat și când am putut accesa subvențiile deja am plantat livada”, a povestit Andrei Vasilachi.

După ce a muncit mai mult de 12 ani peste hotare s-a gândit că trebuie să investească banii într-o afacere în agricultură în satul de baștină. 

„Aveam o dorință mare de a dezvolta o afacere, dar posibilitățile financiare erau limitate, așa că m-am văzut nevoit să caut surse de investiții care să mă ajute să-mi realizez visul. Personal cred că se solicită prea multe acte, dar cel mai grav este că mulți dintre cei care își doresc o afacere, oameni de la sate nu pot să pregătească dosarul pentru a obține acest suport financiar. Agricultorii știu să muncească la pământ, dar ceea ce ține de a pregăti acte nu este pentru ei”. 

Tânărul spune că își dorește să se extindă și să mărească suprafața livezii de nuc, iar pentru aceasta mai procură pământ atunci când reușește să adune ceva bani.

„Am plantat mai multe soiuri de nuc autohtone, cred eu că acestea sunt cele mai potrivite, deoarece au fost testate, sunt adaptate la condițiile climaterice de la noi. Am citit mai multă informație, am discutat cu diferiți producători și am decis să plantez anume aceste soiuri. Mi-au spus unii colegi, care au plantat soiuri de import, că după 7 ani de așteptare au înghețat. Totuși, mă gândesc să plantez și câteva soiuri de import ca să testez personal și apoi voi decide care sunt mai potrivite și care oferă recolte de calitate”.

‹ adv ›

Nucul îi amintește de copilărie, iată de ce atunci când se gândea la inițierea unei afaceri, alegerea a fost de partea acestei culturi. 

„Nucile sunt un produs pe care le recoltezi și le poți comercializa atunci când crezi că este convenabil, desigur dacă creezi condiții de păstrare potrivite. De exemplu, pentru o livadă de măr ar fi trebuit să am alte investiții, inclusiv construcția unui frigider pentru păstrare și tot așa. Cu toate că și o livadă de nuci necesită investiții, îngrijire, tehnică”.

Fără tehnică potrivită este destul de complicat de întreținut o plantație de nuc, spune Andrei Vasilachi și aceasta l-a determinat să procure și un cultivator.

„Aveam nevoie de tehnică pentru prelucrare și întreținere, pentru că să achiți de fiecare dată pentru prestarea serviciilor este destul de costisitor. Este puțin doar să plantezi copacii și să aștepți recolte, trebuie să investești permanent, să te dezvolți, să te extinzi, să crești. Noi avem nevoie și de cantitate și de calitate, dar dacă nu ai cantitatea potrivită, atunci nimeni nu dorește să lucreze cu tine. Ideea noastră este de a ne extinde”.

Până în anul curent, practic nu s-a confruntat cu probleme majore, a mai adăugat producătorul.

„În anul trecut, din cauza insuficienței de apă, unele ramuri ale pomilor s-au uscat. Până la urmă cred că, unica provocare este faptul că producătorii care plantează nuc trebuie să se înarmeze cu răbdare, pentru că până ajungi să culegi roade, trece destul de mult timp. Totodată, trebuie să-ți placă mult ceea ce faci, să îngrijești de această cultură și cu siguranță vei fi răsplătit pentru așteptare și răbdare”.

‹ adv ›

La moment, prețul de comercializare este de 90-100 de lei/kg de miez, dar își dorește să adune cantități mai mari ca să poată exporta.

„Să-l faci pe cineva gospodar cu munca ta nu este corect, așa că tindem să producem cantități mai mari ca să putem exporta. Acum,  lucrez de unul singur, doar la sezon angajez zilieri. Îmi place să îngrijesc personal de pomi. Învățăm totul din mers și din propriile greșeli, dar nu dăm mâinile în jos. Suntem nevoiți să mai activăm și în alte domenii pentru a acoperi chletuielile necesare pentru întreținerea plantației. Cu părere de rău, foarte mulți cred că ai plantat livada și aștepți recolta, nu mai trebuie să faci nimic”.

Investiția totală pentru cele 5 ha de livadă și procurarea tractorului cu grapă și discuri a fost de 425 de mii de lei.

„După calculele pe care le-am făcut, cam în cel de-al zecelea an de la plantare ar trebui să-mi întorc investițiile pe care le-am făcut. Este mult sau puțin, fiecare decide pentru el”.

Într-o astfel de afacere, totul depinde de sufletul omului, speranța, răbdarea și puterea fiecăruia, susține tânărul. 

„O livadă de nuc necesită multă atenție, muncă și investiții, nimic nu crește de la sine și cu cât ești mai pregătit să te dedici acestei afaceri, cu atât vei obține rezultate mai frumoase. Sincer să fiu, eu toți banii pe care îi primesc de la alt serviciu îi investesc în livadă și nu doar bani, dar și sufletul meu. Toată familie muncește alături de mine  în livadă”.

‹ adv ›

Agricultura este foarte riscantă, mai ales și din cauza condițiilor climaterice, care sunt foarte imprevizibile.  

„Mulți încep afaceri, dar ajung la un moment dat și ascultă părerile oamenilor care nu au făcut nimic în viața lor, dar știu să vină cu recomandări, astfel că ajung la disperare și lasă totul baltă. În viață nu avem atât de mult timp ca să le încercăm pe toate”.

Are planuri mari pentru viitor, inclusiv să se asocieze cu un amic pentru a construi o uscătorie, astfel ca să poată exporta miez de calitate și peste hotarele țării.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›