‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
15.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDupă 12 ani de muncă peste hotare, s-a întors acasă și a investit într-o...

După 12 ani de muncă peste hotare, s-a întors acasă și a investit într-o afacere cu ciuperci – istoria lui Adrian Razlog

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Chiar dacă în ultimii ani mai puțini tineri doresc să investească în agricultură, unele exemple sunt de-a dreptul demne de apreciat. Adrian Razlog, un tânăr din raionul Sângerei, după peste 10 ani de muncă peste hotare s-a întors în Moldova pentru a dezvolta o afacere de succes.

6 ani a muncit în Rusia, iar 6 în Germania, banii adunați în ultimii 4 ani i-a investit într-o afacere cu ciuperci. A ales să cultive champignonul alb, iar miceliul și substratul l-a procurat din Ucraina.

„Scopul meu era și este să dezvolt o afacere adevărată, am investit circa 3 milioane de lei, nu sunt sigur cât, deoarece am procurat totul treptat. Clădirea era construită, însă, fiind veche, avea nevoie de reparație. Am făcut reparația necesară, am cumpărat frigider și instalat toate utilajele și echipamentele necesare – sistem de ventilare, canalizare, microclimat, dar și altele”, a menționat pentru Agrobiznes Adrian Razlog.

Problemele cu care te confrunți atunci când începi producerea diferă foarte mult de ceea ce citești în cărți, susține tânărul.

„Acum o lună am lansat producerea, primul val de recoltă a fost obținut, însă nu am putut menține microclimatul potrivit și am pierdut o bună parte din ciuperci. Doar circa o tonă era bună pentru comercializare. Încercăm să soluționăm această problema. Nu sunt o persoană visătoare și eram pregătit pentru dificultăți, astfel cred că vom trece peste, avem nevoie doar de timp”.

A vândut prima recoltă la piața angro, dar și magazinele sunt gata să cumpere ciuperci. Însă, Adrian dorește mai întâi să învețe mai multe despre particularitățile de creștere, iar apoi să stabilească contracte, pentru a evita probleme pe viitor.

„Este un domeniu extrem de problematic: începând de la înființarea culturii, până la recoltare. Până și culesul a fost dificil, lucrătorii angajați nu aveau experiență și era destul de greu să învețe. Învățăm zilnic câte ceva. Am fost și la alte ciupercării, însă trebuie să treci singur peste toate ca să înțelegi ce nu merge. Zilnic, urmăresc procesul de dezvoltare, lucrez, astfel învăț și eu mai multe, dar și pot să gestionez mai eficient munca lucrătorilor: nu poți cere de la cineva ceva, fără să știi tu cum se face corect”.

A beneficiat de suportul Programului PARE 1+1, iar banii i-a investit în producarea sistemului de ventilare, dar și a unui camion frigorific pentru livrarea ciupercilor. Totodată, este rezident la Incubatorul de Afaceri Sîngerei, creat cu suportul Agenției Cehe pentru Dezvoltare.

„Mai avem încă multe de învățat, dar reușim. Sunt angajate circa 7 persoane pentru a realiza lucrările de îngrijire, la recoltare avem nevoie de mult mai multe. Părinții mă susțin, iar asta contează foarte mult pentru mine”.

Adrian crede în reușita afacerii și muncește mult pentru a-și atinge obiectivul, iar noi ne bucurăm că a mai fost lansată o afacere „acasă”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Felicitări din inimă acestui tânăr curajos, care a muncit și a investit ACASA. Eu cred ca noi, cei care procurăm produse, trebuie să fim patrioți si să procurăm de la producătorii autohtoni. Îi urez lui Adrian baftă și dezvoltarea prosperă a afacerii. Cât mai puține greutăți, cât mai puțin birocratism din partea organelor de stat.

    • Aproximativ a 90 de procenti din asa tineri care spun ca au fost peste hotare si au investit,au an spatele lor un parinte care lucreaza ori an procuratura ,judecator,fost vames etc,unde se fac sau so facut bani seriosi

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›