‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 3 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDupă 20 de ani, unicul laborator de hidroameliorații din țară a fost redeschis în...

După 20 de ani, unicul laborator de hidroameliorații din țară a fost redeschis în cadrul UASM

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Un laborator modern de hidroameliorații, dotat cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, a fost inaugurat astăzi la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM). După mai bine de 20 de ani, circa 150 de studenți, masteranzi și doctoranzi vor studia și efectua cercetări privind agricultura irigată, hidrologie, ingineria mediului și automatizarea stațiilor de pompare etc.

„Acest Proiect a fost realizat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională prin intermediul Proiectului APM. Lansarea laboratorului de hidroameliorații este o parte componentă a acestui Proiect. Este un laborator unic în Republica Moldova, dar și în regiune. Dotarea laboratorului a costat circa 2,5 milioane de lei, dar urmează și alte activități, cum ar fi elaborarea unui buletin tehnologic de către profesorii de la această facultate, care va fi distribuit tuturor membrilor Asociației Utilizatorilor de Apă din sistemul centralizat de irigare și organizarea conferințelor internaționale sau cursurilor de scurtă durată pentru calificarea fermierilor. Încă la începutul Proiectului, am realizat un studiu potrivit căruia irigarea este un domeniu de dezvoltare crucial a agriculturii cu valoare înaltă. Totodată, am depistat faptul că specialiști în irigare sunt pregătiți doar în cadrul UASM”, a explicat Oleg Steopca, specialist în cadrul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova.

Profesorii UASM au specificat că, lecțiile practice vor fi realizate mult mai eficient datorită echipamentelor moderne, iar studenții vor avea parte de o pregătire profesională mult mai bună.

„Atunci când au fost alese echipamentele, au fost selectate cele mai importante dintre ele. În cadrul acestui laborator vor fi instruiți atât studenții, cât și specialiștii. Planificăm să realizăm și instruirea cadrelor ce activează în domeniu. Ne vom strădui să folosim acest laborator eficient. Toată practica realizată în cadrul acestui laborator este o bună bază pentru formarea unui specialist în domeniu. Cred că, studenții vor fi mai entuziasmați de lecții și sper că se vor implica mai mult. Este foarte greu să explici studenților ce înseamnă ceva, atunci când nu ai exemplul în față. Laboratorul este necesar pentru a vedea cum sunt interpretate datele necesare irigării, astfel, vom putea stabili norme de irigare, regimul și activitatea în câmp. Dar și unele noțiuni din domeniu, cum ar fi, spre exemplu, scurgeri turbulente sau lovitură de berbec nu prea sunt clare studenților, iar aici fenomenul va fi văzut cu ochii lor”, a explicat Rodica Ceban, profesor UASM.

Studenții, dar și absolvenții UASM prezenți la eveniment au apreciat laboratorul pe măsură.

„Am absolvit UASM în anul 2010. Am fost un student activ și m-am încadrat rapid în câmpul muncii în calitate de inginer, apoi inginer-șef. Cred că sunt un specialist de succes și nu regret că am absolvit UASM. Este foarte important să înveți, la UASM există această posibilitate, însă nimeni n-o să te oblige dacă nu ai dorință. Acest laborator este foarte important pentru studenți, ei vor avea mult mai multe instrumente la îndemână pentru a deveni specialiști solicitați pe piață. Sper că, studenții vor face față provocărilor acestui laborator și vor înțelege cât este de important să ai studii și cunoștințe în domeniu, mai ales că aceste module sunt des întâlnite în câmpurile fermierilor din țară”, Roman Frasâneac, inginer-șef.

„În acest laborator sunt toate echipamentele necesare pentru irigare și eu chiar sunt fericit că le vom studia. Până acum nu le-am văzut niciodată, doar în poze în cadrul lecțiilor de laborator. Totul este organizat, funcționează exact ca și în condiții de câmp. Sunt foarte mulțumit că pot să învăț practic cum se realizează anumite procedee”, a menționat Artur Dmitriev, student anul 3, , Ingineria Agrară, UASM.

‹ adv ›

Conform datelor oficiale, în Moldova sunt 78 de sisteme de irigare, construite în perioada sovetică. Dintre acestea doar 10 au fost reabilitate în anii 2010-2015 cu fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Celelalte sunt parțial funcționale sau nefuncționale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›