‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriE posibil. O fermă din Australia activează exclusiv pe energie solară și apă de...

E posibil. O fermă din Australia activează exclusiv pe energie solară și apă de mare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vorbim despre ferma Sundrops din Australia de Sud, care activează exclusiv pe utilizarea resurselor naturale.

Ferma este specializată în cultivarea de tomate. Aceasta este prima fermă, care funcționează numai în baza a două dintre cele mai disponibile resurse – energia solară și apa de mare.

Ferma a fost construită în anul 2010 de către o echipă de oameni de știință din Europa, Asia şi America de Nord, care au reușit o performanță în domeniul creșterii culturilor prin crearea unei metode ce permite producerea unei cantităţi nelimitate de producție în deşert, doar cu ajutorul razelor Soarelui şi a apei de mare.

‹ adv ›

Specialiștii au iniţiat acest proiect experimental, care la început a fost prevăzut ca o seră mică, însă astăzi ferma se extinde pe un teritoriu de aproximativ 20 de hectare. Poate n-o să credeți, dar capacitatea de producție este de 18.000 de tone de tomate, în lipsa utilizării apei freatice, solului, pesticidelor, combustibililor fosili pentru culturile în creștere sau alte tipuri de resurse.

Directorul general al Sundrop este Philip Saumveber, care consideră că nu este nevoie de pesticide pentru creșterea culturilor, ci doar cu ajutorul apei, care trece prin filtrele de aer când se pompează, se poate de obținut rezultate foarte bune. Aceste filtre ucid dăunătorii, datorită conținutului ridicat de sare în apă, care este saturată cu aer.

Sundrops recepționează energie solară de la 23.000 oglinzi, reflectând lumina pe un receptor de turn, la o altitudine de 115 m într-o zi fără nori, astfel se produce 39 MW de energie electrică. Acest lucru este mai mult decât suficient pentru a alimenta sistemul de desalinizare și alte necesități de energie. Căldură în exces și apa se colectează într-un depozit și este utilizată în caz de necesitate. Rezerva constituie aproximativ 10-15% din necesarul de electricitate.

‹ adv ›

Oglinzile sunt aşezate într-un şir de 75 de metri și urmăresc soarele de-a lungul întregii zile, concentrându-și căldura asupra unei ţevi în care se găseşte petrol. Petrolul fierbinte încălzeşte la rândul său câteva rezervoare cu apă de mare aflate în apropiere. Apa de mare este pompată de la câţiva metri de sub pământ (ţărmul aflându-se la doar 100 de metri distanţă). Petrolul încălzeşte apa de mare la 160 de grade Celsius, iar aburul produs este direcţionat către turbine ce produc electricitate. O parte din apa fierbinte încălzeşte sera în timpul nopţilor răcoroase, iar restul este direcţionat către o centrală de desalinizare care produce 10.000 de litri de apă dulce în fiecare zi.

Vă întrebați cam cât a costat construcția acestei ferme? Echipa a cheltuit aproximativ 200 de milioane de $ pentru construcția Sundrop, ceea ce este cu 100 milioane $ mai mult decât în cazul construcției unei ferme tipic hidroponice.

Compania care a lucrat pentru ferma Sundrop este deja angajată în construcția unor alte ferme similare în Australia și Statele Unite ale Americii, iar în Portugalia o fermă similară este aproape finalizată. Aceste ferme oferă o perspectivă destul de bună pentru viitor, mai ales că omenirea se confruntă deja cu problema resurselor limitate, iar, conform estimărilor, până în 2050 cu aceste resurse tot mai limitate va trebui să se hrănească aproximativ 9,6 miliarde de oameni.

‹ adv ›

Foto: facebook.com/Sundrop-Farms

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›