vineri, 15 noiembrie, 2024
7.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeEduard Andronache: Din anul următor, toată suprafața va fi întreținută după tehnologia No-Till

Eduard Andronache: Din anul următor, toată suprafața va fi întreținută după tehnologia No-Till

Recomandate

Începând cu anul viitor, toată suprafața pe care o deține fermierul Eduard Andronache va fi întreținută după tehnologia No-Till. Decizia a fost luată după ce a observat schimbări majore atât în structura solului, cât și în costurile de producție. 

Activitatea în domeniul agricol a început-o în anul 2014, ajungând la 300 de ha pe care cultivă grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță.

Condițiile climatice impun schimbarea tehnologiei

Primele încercări de a practica agricultura conservativă au fost făcute în anul 2019, din cauza condițiilor climaterice tot mai complicate. 

„Am observat că, datorită acestei tehnologii, lucrurile au evoluat spre bine. Chiar dacă sunt încă la început de cale, am colegi care implementează agricultura conservativă de mai mulți ani și pot spune că vedem îmbunătățiri”.

Eduard Andronache spune că și-a dorit să realizeze această tranziție mai devreme, însă costurile utilajelor nu i-au permis să facă acest lucru.

„Un impediment pe care îl avem era faptul că nu deținem o semănătoare No-Till pentru grâu, dar am procurat-o în anul curent și deja, începând cu anul viitor, toată suprafața pe care o avem în gestiune va fi întreținută conform practicilor din agricultura conservativă”. 

4 octombrie – termen limită pentru a solicita granturi de până la 10 000 dolari pentru tehnică agricolă în cadrul apelului MAC-P. Detalii aici.

Secetele compromit recoltele

Producătorul susține că, necesitatea de a adopta principiile care stau la baza agriculturii conservative au apărut odată cu schimbările climaterice majore, care, an de an, compromit tot mai mult recoltele. 

„Cu fiecare an, în sezon cad tot mai puține precipitații, iar în viitor cred că ne așteaptă timpuri și mai complicate. Totodată, ne-am dorit să minimizăm cheltuielile de producere, pentru că tot ceea ce procurăm noi este scump, iar ce vindem e ieftin. În aceste condiții, ne-am dori să avem și un venit stabil”.

Soluri protejate datorită resturilor vegetale

Pe lângă reducerea și excluderea lucrării solului, Eduard Andronache menționează că, datorită resturilor vegetale care rămân pe sol, acesta este mult mai rezistent la eroziunea produsă de vânturile de primăvară și ploile torențiale din vară. 

„Am observat, că stratul superior de sol nu este împrăștiat de vânturile puternice din toamnă – primăvară și aceasta datorită resturilor vegetale ce sunt distribuite pe sol. La fel, vara când au loc ploile torențiale, solul nu mai este spălat de pe câmpuri. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le-am observat după ce am trecut la No-Till, dar și reziduurile de plante acoperă solul și nu permit evaporarea excesivă a apei. Inclusiv, se reduc cheltuielile pentru combustibil, odată ce se realizează mai puține treceri pe câmp”.

A achiziționat un tocător de resturi vegetale, cu suportul MAC-P

Adoptarea principiilor agriculturii conservative implică echipamente și tehnică specială pentru acest sistem. Eduard Andronache a apelat la proiectul MAC-P pentru a cumpăra un tocător pentru resturile vegetale. 

„Apelăm la MAC-P pentru a doua oară și suntem foarte mulțumiți pentru această posibilitate și suport. A fost destul de ușor să pregătim pachetul de documente și apreciem mult că, acest proiect ne susține în decizia de a trece de la cultivarea convențională la agricultura conservativă. Sperăm, proiectul să fie disponibil și în următorii ani, deoarece acest suport este foarte important pentru noi”. 

Producătorul spune că, agricultura conservativă este viitorul și îndeamnă și pe alți colegi fermieri să treacă la No-Till.

„Niciodată nu este târziu să încerci și să te convingi pe propriul teren de beneficiile pe care le oferă această tehnologie. Desigur, este nevoie de multă răbdare, pentru că schimbările nu se produc într-o singură zi”.

Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale