‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleEfectele ploilor asupra culturilor agricole. În unele regiuni, recolta de grâu de toamnă nu...

Efectele ploilor asupra culturilor agricole. În unele regiuni, recolta de grâu de toamnă nu a mai putut fi salvată

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ploile din ultima perioadă au avut un efect benefic asupra mai multor culturi agricole. Totuși, în unele regiuni, în special din raioanele din sudul Republicii Moldova precipitațiile nu au fost suficiente pentru a mai salva recolta de grâu de toamnă, spun agrometeorologii, anunță Radio Chisinau.

Ei menționează că, temperaturile mai joase cu până la 5 grade decât norma perioadei sunt un fenomen destul de rar, dar care nu a afectat procesul vegetativ.

Ploile din ultima perioadă nu au fost însă la fel de benefice și pentru plantațiile de grâu de toamnă din raioanele din sudul țării, care au avut de suferit și anterior din cauza secetei. La fel, lipsa precipitațiilor a afectat și mai multe culturi pomicole, spune șeful-adjunct al Centrului Meteorologic, Tatiana Dabija.

„Precipitațiile din ultima perioadă au influențat pozitiv culturile agricole, în afara de suprafețele semănate cu grâu de toamnă, preponderent din partea de sud a țării. Ele au avut deja de suferit, de aceea precipitațiile din ultima vreme au fost mai puțin favorabile. Ploile au fost favorabile pentru culturile pomicole, cu excepția sortului de cireș timpuriu, pentru că deja se află în faza de coacere a fructelor. Noi prognozăm ploi în prima jumătate a săptămânii și doar izolat. E favorabil pentru că solul a fost destul de deshidratat și ploile sunt destul de liniștite, cea ce permite ca solul să infiltreze bine apa”, a precizat Tatiana Dabija.

‹ adv ›

Cât despre temperaturile scăzute din ultimele zile, specialiștii de la meteo spun că, astfel de fenomene se întâlnesc rar, însă nu au influențat negativ culturile agricole, întrucât nu au fost înregistrate valori negative.

„În primele două decade ale lunii mai, temperaturile au fost în normă. Ultima decadă, temperatura medie a aerului e sub normă cu 3-4 grade. Se întâmplă rar, dar avem și alte primăveri. Procesul de vegetație începe din februarie sau martie, oricum sunt temperaturi pozitive și culturile sunt în faza de dezvoltare”, a mai spus expertul meteo.

În această primăvară, atât agricultorii, cât și autoritățile au atenționat asupra prejudiciilor majore, cauzate de lipsa ninsorilor în iarnă și a ploilor în primele luni ale primăverii. Estimarea inițială era că circa 50% din recolta de grâu în acest an va fi compromisă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›