‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleEficientizare energetică pentru sporirea competitivităţii legumelor moldoveneşti

Eficientizare energetică pentru sporirea competitivităţii legumelor moldoveneşti

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În condiţiile, când majoritatea agricultorilor moldoveni se plâng de competitivitatea redusă a produselor noastre agricole şi dificultatea de a comercializa marfa, societatea Agromaxer din Străşeni, accesând un credit prin intermediul proiectului MOSEFF de la BERD investeşte în eficientizarea consumului de energie în sere, asigură astfel reducerea costurilor şi sporeşte competitivitatea, scrie publicația ECOnomist.

Deşi Republica Moldova are unul din cele mai fertile soluri din Europa, din cauza dificultăţii de a investi în agricultură, produsele agricole moldoveneşti au pierdut în ultimii ani tot mai mult teren în faţa celor de import. Cauza este managementul defectuos al întreprinderilor agricole şi lipsa unor finanţări avantajoase pentru fermieri. Acum câţiva ani nu prea întâlneai roşii sau castraveţi autohtoni pe pieţele agroalimentare din oraşele moldoveneşti decât în perioada de coacerea naturală a acestora, adică în iulie-septembrie. Situaţia s-a redresat atunci când Ministerul Agriculturii a înţeles eficienţa sporită a cultivării produselor cu valoare adăugată înaltă, iniţiind subvenţionarea acestora.

Legumele, în special cele crescute în sere, oferă, cu certitudine o valoare adăugată înaltă. Însă, pentru a avea produse competitive, întreprinderile specializate în acest domeniu, trebuie să asigure un proces de producere neîntrerupt. Aici, însă, agricultorii moldoveni sunt defavorizaţi de condiţiilor climaterice deoarece în unele ţări de origine a legumelor importate pe piaţa moldovenească, cum ar fi Turcia, acestea pot fi cultivate anul întreg fără prea mari cheltuieli, graţie climei calde. Evident, pentru a asigura preţuri competitive la aceste produse, chiar pe piaţa internă, legumicultorii moldoveni au nevoie de surse de energie ieftină, or cele tradiţionale, de import, cum ar fi gazul costă destul de scump.

‹ adv ›

Soluţia a venit prin intermediul proiectelor de eficientizare energetică iniţiate de guvernul de la Chişinău şi finanţate de programul MOSEFF al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Acestea oferă finanţări în condiţii destul de avantajoase pentru investiţiile în utilaje şi renovări care să asigure o eficientizare a consumului de energie, o bună parte din banii oferiţi fiind chiar nerambursabili.

De această oportunitate s-a folosit şi compania Agromaxer SRL din Străşeni, care a decis să construiască pe o suprafaţă de patru hectare un complex de sere în satul Oniţcani, raionul Criuleni, procesele din sere fiind asigurate de energia termică produsă în cazane pe bază de biomasă.

Unul din partenerii acestei afaceri, Vitalie Căpăţână, este un exemplu de întoarcere a emigranţilor moldoveni se peste hotare şi iniţierea afacerilor în economia moldovenească. Acesta, după vre-o cinci ani de lucru în Italia, a primit o propunere de la directorul Agromaxer SRL, Iurie Balan de a investi în complexul de sere. Aflând de oportunităţile de finanţare apărute, cei doi parteneri au cumpărat patru hectare de pământ în satul Oniţcani, în apropierea râului Nistru şi au demarat afacerea. „Am investit circa 22 mil. lei, cea mai mare parte din ei fiind credite şi granturi iar o parte din investiţii a fost subvenţionată de Ministerul Agriculturii. În iarna lui 2011 o seră a început să funcţioneze şi în primăvara lui 2012 am obţinut prima recoltă.”, ne relatează Vitalie Căpăţână.

‹ adv ›

Tot în 2012 a fost construită cea de-a doua seră şi a fost obţinută prima recoltă, fiind utilizat cazanul pe bază de biomasă, cumpărat cu finanţarea MOSEFF. „În anul curent v-om începe mult mai devreme. Vom planta castraveţi într-o seră şi sperăm la sfârşitul lui martie să avem castraveţi pe piaţă. Iar în altă seră, unde instalăm cel de-al doilea cazan, la sfârşitul lui aprilie, la începutul lui mai vom avea roşii coapte.”, ne relatează antreprenorul despre planurile pe termen scurt. „Scopul nostru este să avem recoltă tot anul, inclusiv şi iarna, când vom cultiva salate. Pentru asta trebuie ca sistemul de încălzire să funcţioneze la maxim, însă avem nevoie de peleţi mai calitativi, deoarece cei existenţi în prezent sunt insuficient de condensaţi şi nu degajă suficientă căldură.”, a menţionat el una din deficienţele cu care se confruntă.

Dacă cei doi antreprenori vor reuşi să facă afacerea să lucreze fără întreruperi, în 5-7 ani speră să recupereze investiţia. „Din iarna viitoare cred că vom putea deja să activăm fără întreruperi”, este optimist Vitalie Căpăţână.

Cât priveşte piaţa de desfacere, aici afacerea din Oniţcani are spaţii de extindere chiar în interiorul ţării. „Am exportat doar o mică parte din recolta obţinută anul trecut, cea mai mare parte din ea fiind comercializată pe piaţa internă. Vindem mai mult prin intermediul pieţelor agroalimentare dar urmează să încheiem contracte şi cu reţelele de supermarketuri care asigură comenzi mai stabile.” , ne-a relatat el, oferind un argument solid în vederea durabilităţii afacerii iniţiate.

‹ adv ›

În total, pentru cele două minicentrale termice, care sunt dotate cu cazane de fabricaţie italiană, Agromaxer a achitat circa 600 mii de euro, 15% din sumă constituind componenta de grant. Compania se aşteaptă să obţină anual recolta de 1300 de tone de legume. Toate serviciile de asigurare cu apă, canalizare, energie (inclusiv termică), sunt autonome, 95% din toate procesele sunt automatizate. Valoarea totală de proiect a investiţiei constituie 32 mil. lei. Folosirea resurselor regenerabile de energie permite economisirea din contul reducerii cheltuielilor pentru combustibil circa două mil. lei. Când va începe să funcţioneze la capacitate maximă, afacerea va asigura 52 locuri de muncă, o cifră de loc neglijabilă pentru o localitate de talie medie, precum satul Oniţcani.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›