Știrile despre majorarea prețului la gazele naturale și cărbune nu îl mai îngrijorează pe inginerul Serghei Cocîrlă din Chișinău, care își încălzește locuința pe timp de iarnă și o răcorește pe timp de vară folosind energia termică a pământului. El este primul om din Republica Moldova care și-a instalat în curte un sistem geotermal ce transferă căldura din sol în calorifere.
La prima vedere este greu de imaginat cum de sub pământul înghețat ar putea veni energia pentru încălzirea locuințelor. Pompele de căldură sunt utilizate pe larg în Europa, explică inginerul, însă în Republica Moldova își fac loc mai greu în casele oamenilor: „Când am început construcția casei, mi-am pus întrebarea: cât mă va costa întreținerea? Și după un calcul simplu mi-am dat seama că în condițiile noastre, când prețurile la resursele energetice cresc în permanență, va fi o povară nu pe un an-doi, ci pe toată viața. Așa că mi-am folosit toată experiența ca să găsesc o soluție”, povestește Serghei Cocîrlă.
Soluția a venit din Europa, de unde inginerul a comandat o pompă geotermală. Era anul 2006. Până atunci nimeni în Moldova nu știa despre un asemenea sistem de încălzire locuinței și nici cum putea fi instalat. „Dacă la început mi se părea aproape imposibilă procurarea unei pompe geotermale, mai târziu, când, în sfârșit, am adus-o acasă, nu știam cum să o pun în funcțiune. O noapte chiar am dormit în frig în speranța să găsesc o soluție. Mai târziu, prin intermediul unor prieteni, l-am găsit pe inginerul de la firma care a produs pompa și el m-a îndrumat cum să pun sistemul în funcțiune. În scurt timp, inginerul și un specialist din Austria au venit în Moldova ca să vadă cine este moldoveanul care a încercat, în premieră, să-și instaleze acasă un asemenea sistem. Ei m-au ajutat să-l îmbunătățesc”, își amintește Serghei Cocîrlă.
Căldură în casă asigurată de energia pamântului
„Acum economia se vede. În timpul iernii, factura lunară pentru curentul electric, care pune în funcțiune pompa, a fost de 4 mii de lei. Cu acești bani am asigurat o temperatură de 22–23 de grade în toată casa, care are o suprafață de 450 de metri pătrați”, spune Serghei Cocîrlă. Tuburile geotermale sunt amplasate în pământ la o adâncime unde temperatura ajunge la 20 de grade. Ele sunt pline cu apă și conectate la o pompă electrică. Iarna, când afară e ger, apa pompată trece pe sub pământ, se încălzește și revine în caloriferele din casă.
În 2006, inginerul a cheltuit în jur de 18 mii de euro pentru noul sistem de încălzire. El spune că pentru locuințele mai mici, de exemplu, de 150 de metri pătrați, ar fi nevoie de până la 7 mii de euro, iar investițiile în acest caz s-ar recupera în doar câțiva ani. Avantajele sistemului geotermal Serghei Cocîrlă explică ce avantaje are un asemenea proiect și de ce moldovenii sunt tentați să renunțe la încălzirea cu gaze naturale sau cărbune. Inginerul pune în capul listei costurile mici la producerea energiei termice și faptul că instalația este funcțională o perioadă de până la 50 de ani. El mai adaugă lipsa emisiilor de substanțe nocive în atmosferă, dar și un consum minim de energie electrică.
Casele de locuit și clădirile de menire socială nu sunt singurele imobile în care pot fi instalate sistemele geotermale. În prezent, compania pe care o conduce Serghei Cocîrlă construiește un sistem pentru o seră din satul Făleștii Noi, care are la bază o pompă geotermală îmbinată cu o centrală termică ce funcționează pe bază de paie balotate.
Inginerul dă asigurări că prețul unei gigacalorii produse de un asemenea sistem va fi de 10 ori mai mic decât cel produs prin arderea gazelor naturale. Soluții pentru asigurarea cu energie termică a locurilor publice După ce și-a asigurat confortul termic în casă, Serghei Cocîrlă se gândește la proiecte publice și propune acțiuni absolut noi pentru Republica Moldova, cum ar fi încălzirea unor spații utilizând energia umană. „Haideți să analizăm care sunt cele mai aglomerate stații de transport public și să creăm acolo un sistem de recuperare a energiei corpului uman. În Olanda și Germania există asemenea sisteme în stațiile de metrou. Fiecare corp uman degajă timp de o oră 100 de Wh. Dacă înmulțim energia emanată de miile de oameni care trec prin stații cu o sută de Wați putem obține, de exemplu, câteva sute de kilowați. În jur de 40 % din grădinițele din Moldova au nevoie de o sursă deputere de până la 500 de kW de energie termică”, propune Serghei Cocîrlă.
Buna ziua. Cum se poate sa gasesc contactul a domnul Serghei Cocîrlă?