Elena Coșciug din satul Alexeevca, raionul Florești este o tânără apicultoare, care alături de familia sa, a reușit să dezvolte o frumoasă stupină cu 300 de familii de albine și nu se oprește aici, și-a pus ca scop, în anul curent, să ajungă până la 500 de familii.
Totul a început în anul 2014 când s-a întors, împreună cu soțul, din Italia, unde erau la muncă și au decis să revină la o pasiune mai veche pe care o avea soțul – apicultura. Înainte de a pleca peste hotare, acesta avea câteva familii de albine pe care le-a lăsat în grija tatălui său.
Reveniți acasă, au găsit doar 13 familii de albine din cele 50 lăsate, iar din iarnă au ieși doar cu 9. Provocarea nu i-a descurajat și au continuat să le înmulțească, astfel că la moment au ajuns la 300 de familii.
‹ adv ›
Începutul a fost destul de complicat, au investit propriii bani, iar în anul 2017 au procurat 100 de stupi din lemn. Ulterior, pe parcursul a doi ani de zile aveau deja o stupină cu 200 de familii.
La început, au investit propriile resurse financiare, fără a apela la credite, granturi sau subvenții. Acum ceva timp, însă, au fost îndrumați să solicite suportul UCIP IFAD.
Tânăra povestește că a urmat o perioadă mai complicată pentru a aduna toate actele, dar cu suportul oferit de colaboratorii UCIP IFAD și din cadrul băncii comerciale au reușit să obțină un grant în valoare de 84 de mii de lei.
Atunci când erau plecați la muncă peste hotare, mărturisește Elena, soțul ei visa să revină cât mai curând acasă, mai mult, nu s-au gândit niciodată că ar putea să-și facă un viitor într-o altă țară.
Începând cu anul 2017, de când au început să obțină o cantitate mai mare de miere s-au găsit companii care îi contactează pentru a le cumpăra mierea, respectiv, nu mai sunt nevoiți să caute ei cumpărători, ci cumpărătorii îi caută pe ei.
După ce s-au convins că proiectele și sursele financiare pot fi accesate și de către producători simpli, se gândesc să mai participe la concursuri de granturi pentru a construi un depozit, unde să poată realiza lucrările cum ar fi extragerea mierii. Inclusiv, își doresc să procure un descăpăcitor electric.
În anul 2022 au reușit să adune, de la cele 300 de familii de albine, circa 6 tone de miere, 3 tone de miere de mai și 3 tone de polifloră, aceasta deoarece anul a fost unul destul de complicat, din cauza secetei.
Cei care își doresc o afacere în apicultură trebuie să înceapă munca cu cel puțin 20-30 de stupi, spune Elena, doar așa pot obține venit după investiții.
Familia Coșciug a deprins meseria de apicultor din mers, pe propriile greșeli au învățat cum e să dezvolți o afacere de la zero.
Bravo! Este usor sa pui pe roate o afacere dar mai ales atunci cind faci o procurare si nu achiți in totalitate bunurile procurate, este cazul acestor „afaceristi” din Floresti. Imi pare rau ca promovati asa gen de personalitati. Mult succes in afacerea lor.
Bravo! Este usor sa pui pe roate o afacere dar mai ales atunci cind faci o procurare si nu achiți in totalitate bunurile procurate, este cazul acestor „afaceristi” din Floresti. Imi pare rau ca promovati asa gen de personalitati. Mult succes in afacerea lor.