‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEnergie electrică din tomate: experiența SUA

Energie electrică din tomate: experiența SUA

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Roșiile nu se pretează unei prelucrări importante după ce au fost recoltate. Dacă fructele sunt folosite pentru fabricarea unor produse ca ketchupul, pasta de tomate sau conserve, atunci semințele, frunzele și tulpinile se consideră deșeuri.

Potrivit organizației Food & Agriculture, cele mai cultivate culturi din Statele unite ale Americii sunt porumbul, soia și grâul, urmate de bumbac și roșii. În 2013, în SUA s-au produs circa 12,6 milioane de tone de roșii, respectiv și deșeurile rezultate în urma prelucrării au fost considerabile.

Savanții vor să ”transforme” deșeurile organice în bioplastic

Oamenii de știință din diferite ramuri demult încearcă să valorifice resturile de la recoltarea sau prelucrarea roșiilor. O soluție ar fi folosirea lor ca îngrășăminte pentru următoarea recoltă. Cercetătorii și inginerii de la Ford Motors și Heinz au venit însă cu ideea de a transforma aceste deșeuri în bioplastic, ca material pentru industria auto. Un studiu recent, prezentat la Congresul Societății de Chimie americane, arată că deșeurile de tomate pot fi întrebuințate pe post de combustibil pentru transformarea energiei legăturilor chimice ale substanțelor organice în energie electrică.

‹ adv ›

Licopenul, pigmentul ce dă tomatelor culoarea roșie, contribuie la producerea energiei electrice

Instalația de prelucrare a tomatelor pentru obținerea energiei electrice a fost lansată în statul Florida, unde anual se realizează 396 tone de deșeuri de roșii. Se recurge la fermentație ca la coacerea pâinii sau producerea berii, însă în locul bulelor de aer sau alcool la prelucrarea resturilor de tomate se obține energie electrică .

De ce anume roșiile servesc ca materie primă pentru instalația biotehnologică? În roșii se conține o substanță numită licopen ce asigură legătura chimică necesară dintre electroni și electrozi pentru producerea energiei electrice.

Rezultatele obținute la instalația din Florida sunt impresionante: din 10 miligrame de deșeuri de tomate se obțin 0,3 W de energie electrică. Deși nu este o metodă din cele mai simple și ieftine de producere a energiei electrice, dar dovedește încă o dată că gunoiul sau deșeurile pot fi o excelentă sursă alternativă de energie.

‹ adv ›

Articol realizat în baza materialelor bakertilly.ua

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›