‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 iulie, 2024
27.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEstonia - un exemplu pentru fermierii moldoveni în accesarea fondurilor UE

Estonia – un exemplu pentru fermierii moldoveni în accesarea fondurilor UE

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Estonia a devenit membru al Uniunii Europene (UE) acum 11 ani. În acest răstimp, ţara a reuşit să modernizeze agricultura şi să atragă granturi în valoare de peste două miliarde de euro. Astfel, Estonia poate fi considerată un model demn de urmat pentru fermierii din Republica Moldova care învaţă de la estonieni cum să convingă europenii că au nevoie de bani pentru a-şi dezvolta afacerile, relatează TRM.

„Avem o inedită experiență în acest domeniu. Cunoaștem politica UE, cunoaștem cum să construim un sistem lipsit de birocraţie care este esențial pentru fiecare fermier”, a declarat Ivari Padar, ministrul estonian al Agriculturii.

Cu o populație de 1,3 milioane de oameni, din care mai puțin de 2 % sunt antrenaţi în muncile câmpului, Estonia reuşeşte să obţină subsidii de 935 de milioane de euro anual, din care 80 la sută provin din fonduri europene.

‹ adv ›

„Suportul financiar pe care îl obține din partea Europei, acea piață enormă de jumătate de miliard de oameni din Uniunea Europeană – acestea sunt lucrurile care le putem prelua din istoria de succes nu doar a Estoniei, dar și a țărilor baltice în general”, a remarcat Vlad Loghin, viceministrul al Agriculturii.

Subsidiile acordate de stat agricultorilor estonieni sunt de câteva ori mai mari decât cele acordate de autorități fermierilor moldovenilor.

Fermierul Vlad Gamureac de la Briceni este specializat în producerea merelor. Agricultorul spune că dacă statul ar acorda subvenții pe măsură, atunci, fermierii moldoveni nu ar avea de suferit așa cum s-a întâmplat în această toamnă când Rusia a impus embargou la mere.

‹ adv ›

„Să știți că cea mai mare parte a fermierilor nu dispun de depozite. Numai în raionul Briceni producem peste 100 de mii de tone de mere. Avem nevoie de aceste granturi, dorim să lucrăm, noi dorim să contribuim cinstit la bugetul național, la fondurile sociale pentru pensii, dar, la moment, suntem într-o situație dificilă”, a menționat Vlad Gamureac.

În Estonia de sistemul administrării agricole se ocupă peste 1800 de funcţionari. În acelaşi timp, în ţara noastră, această sarcină revine unui grup de 150 de specialişti.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›