‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEuroparlamentari români, scrisoare către Ursula von der Leyen: Au solicitat susținerea sectorului agricol din...

Europarlamentari români, scrisoare către Ursula von der Leyen: Au solicitat susținerea sectorului agricol din R. Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Doi europarlamentari români au adresat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care solicită sprijin pentru parcursul pro-european al Republicii Moldova și susținerea sectorului agricol, scrie tv8.md.

Este vorba de eurodeputații PNL Daniel Buda și Dan Motreanu, care au menționat că au avut o întrevedere săptămâna trecută cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea.

„Agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei nu are un impact negativ doar asupra economiei Ucrainei, ci afectează profund și Republica Moldova. Situația este cu atât mai gravă, cu cât Republica Moldova este una dintre vecinele Ucrainei, ceea ce înseamnă că are de-a face cu repercusiuni majore. În acest context, este crucial ca UE să continue să sprijine Republica Moldova.

Am adresat așadar o scrisoare Comisiei Europene, prin care am solicitat să se acționeze în interesul strategic și de securitate al Europei, iar Comisia, să susțină prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție parcursul proeuropean al Moldovei. Mai mult decât atât, solicităm Comisiei Europene să identifice modalități pentru a susține direct sectorul agricol, care angajează peste 20% din forța de muncă națională.

Uniunea Europeană a acordat deja sprijin Moldovei prin diverse programe și inițiative, inclusiv asistență financiară pentru reformele structurale, modernizarea sectorului energetic și ajutor umanitar”, notează Daniel Buda.

La rândul său, europarlamentarul Dan Motreanu a menționat că Republica Moldova a pierdut piețe de desfacere din cauza cerealelor mai ieftine provenite din Ucraina și Rusia.

„La fel ca în cazul celorlalți vecini ai Ucrainei, importurile de cereale ieftine duc la scăderea prețurilor și creează probleme serioase fermierilor autohtoni. Cantitatea de grâu importată pe teritoriul Republicii Moldova după declanșarea războiului a crescut de peste 50 de ori iar prețul curent la grâu pe piața moldovenească este de aproape trei ori mai mic față de costurile de producție. Astfel, fermierii nu numai că nu au rentabilitate, ci sunt în pragul falimentului”, susține Motreanu.

‹ adv ›

Totodată, eurodeputatul notează că situația economică a Republicii Moldova s-a deteriorat, chiar și în condițiile sprijinului primit de la UE și de la unele state membre, inclusiv România.

„Locuitorii Republicii Moldova, care erau în mare parte dependenți de gazul rusesc, și-au văzut facturile crescând cu 700% și prețul energiei electrice cu 400%. Această situație oferă vizibilitate partidelor anti-europene. Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană. UE trebuie să susțină și mai mult Republica Moldova, în caz contrar parcursul european poate fi pus sub semnul întrebării la următoarele alegeri.

Îndemnăm Comisia Europeană să susțină prin toate mijloacele pe care le are la dispoziție parcursul proeuropean al Republicii Moldova, să invite acest stat candidat la consultări și dialog pe toate subiectele care au un impact asupra sa.

Solicităm Comisiei Europene să identifice modalități pentru a susține direct sectorul agricol din Republica Moldova, care angajează peste 20% din forța de muncă națională”, menționează Motreanu.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›