‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEvaluarea culturilor de grupa a doua, mai durează

Evaluarea culturilor de grupa a doua, mai durează

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Procedura de analiză a dosarelor cu privire la pagubele aduse culturilor de grupa a doua va mai dura. Și asta pentru că încă nu toți responsabilii din cadrul direcțiilor agricole teritoriale au transmis actul de constatare a pagubelor ministerului Agriculturii. Despre asta a precizat pentru Agrobiznes, șeful direcției politici  de producție, procesare și reglementare a calității a produselor de origine vegetală, Vasile Șarban din cadrul MADRM.

„Așteptăm operativitate de la direcțiile agricole teritoriale. La sud a început deja recoltarea. Ei aveau termen stabilit până în data de 26 august să transmită centralizat toate aceste acte către MADRM. Le-am dat un termen nou, până pe 1 septembrie, dar ei trebuie să înțeleagă că n-o să putem pe unii să-i așteptăm la nesfârșit” a precizat Vasile Șarban.

„Fermierii așteaptă deja acțiuni de la noi, dar noi nu avem cum să le facem, ca urmare a acestor rețineri”, a mai adăugat specialistul.

Până în prezent doar 29 de raioane au transmis actele de constatare cu privire la evaluarea pagubelor.

„Mai avem de primit informații din 6 raioane. Reprezentanții a două direcții agricole raionale ne-au informat că întârzie cu transmiterea actelor pe motiv că au avut confirmate cazuri de Covid-19, iar reprezentanții altor două raioane au precizat că informațiile au fost transmise prin poștă” susține consultantul superior din aceeași direcție, Ghenadie Rusu.

O bună parte din dosarele care au venit la timp sunt deja procesate.

„Dosarele care au ajuns până în data de 26 august se procesează. Noi stabilim care e suprafața și prejudiciul cauzat. Din ceea ce am analizat până acum, cea mai afectată regiune este sudul țării. Acolo și culturile pomicole au avut mult de suferit. Cred că la final de săptămână terminăm și cu recepționarea și cu procesarea lor”, susține Ghenadie Rusu.

Seceta și grindina din acest an au cauzat pierderi enorme fermierilor. Aceștia au solicitat sprijin financiar din partea statului. Inițial erau prevăzute 200 de milioane de lei pentru prejudiciul cauzat în cazul culturilor de grupa I, iar alte 100 de milioane pentru culturile de grupa a II. După numeroasele proteste organizate de fermieri, nemulțumiți de mărimea compensației stabilite, premierul a declarat că alocă și cele 100 de milioane tot pentru compensarea cheltuielilor în cazul culturilor de grupa I. Respectiv, pentru acoperirea prejudiciului cauzat la culturile de grupa a II urmează să fie identificate alte surse financiare.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›