‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 noiembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriEventuala interzicere a exportului de fructe în Ucraina ar afecta mult exportatorii - declarație

Eventuala interzicere a exportului de fructe în Ucraina ar afecta mult exportatorii – declarație

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Eventuala interzicere a exportului de fructe în Ucraina ar afecta în mare măsură producătorii și exportatorii de fructe și legume. Asta, pentru că Ucraina a devenit o piață de desfacere solicitantă, mai ales pentru unele soiuri de fructe, iar o altă piață de desfacere nu poate fi găsită rapid.

Dacă totuși acest lucru se va întâmpla, Executivul ar trebui să vină cu mai multe măsuri compensatorii și de susținere. Declarații în acest sens au fost făcute pentru IPN de Iurie Fală, director executiv la Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”.

Iurie Fală susține că membrii Asociației pe care o reprezintă sunt solidari cu îngrijorările producătorilor de cereale, care spun că mai mulți producători mici și mijlocii sunt în prag de faliment, în mare parte din cauza prăbușirii prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an, sub presiunea producției din Ucraina, dar spune că o eventuală interzicere a exportului de fructe în Ucraina, ca răspuns la eventuala interzicere a importului de cereale ucrainene de către Moldova, i-ar afecta negativ pe producătorii de fructe și legume.

‹ adv ›

Potrivit lui, 45% din toate caisele moldovenești sunt exportate în Ucraina, la fel și mai mult de 10% din strugurii de masă.

„Acestea sunt cantități, care, dacă vor fi interzise, vor afecta mulți producători de fructe. Nemaivorbind de fructe și legume proaspete care s-au exportat anul trecut destul de mult și anul acesta mulți s-au reorientat și le produc, inclusiv dulceață, pentru piața Ucrainei”, a adăugat Iurie Fală.

În opinia sa, dacă totuși restricțiile din partea Ucrainei vor fi impuse, Guvernul va trebui să vină cu măsuri de susținere.

Nicolae Tîltu, șef departamentul planificare și proiecte din cadrul Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, spune că o parte din fermieri sunt de acord să fie impuse restricții la importul de cereale din Ucraina, deoarece prețurile lor de producție sunt mai mari ca cele din Ucraina.

‹ adv ›

Dar, e conștient că dacă se face acest lucru, alți fermieri, inclusiv cei care procesează sau au producție cu o valoare adăugată înaltă, în special fructe, o parte din legume și pomușoare care le exportă în Ucraina, se pomenesc într-o situație delicată.

„Noi nu suntem împotriva restricțiilor, noi am vrea că dacă totuși se permite importul de cereale ucrainene, statul să vină cu măsuri compensatorii, doar că aceste măsuri compensatorii nu prea le are de unde le da, trebuie să recunoaștem. Cele 100 de milioane de lei propuse este foarte puțin, pierderile sunt de aproape două miliarde de lei. Mai este și un suport din parte Guvernului României de 4 mii de tone de motorină, la fel nu e mult, dar este ceva”, a spus Nicolae Tîltu pentru IPN.

Potrivit lui, acum se monitorizează intens traficul ca să nu vină mai multe cereale din Ucraina decât este normal, a fost exclusă contrabanda și următorul pas ar fi ca sâmbătă să fie organizată o nouă întâlnire dintre reprezentanții fermierilor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Guvern pentru alte discuții.

Soluțiile pentru depășirea provocărilor existente în sectorul agrar au fost discutate la întrevederea premierului Dorin Recean cu fermierii din Republica Moldova.

‹ adv ›

Potrivit Guvernului, odată la două zile vor fi monitorizate informațiile despre cantitatea de cereale importate din Ucraina. În cazul înregistrării unui flux masiv de cereale, în măsura în care acestea nu vor mai putea fi stocate în depozitele din țară, Executivul va interveni pentru gestionarea situației în interesul producătorilor locali.

Potrivit premierului, pe lângă mecanismul de monitorizare a importurilor, Guvernul promite să identifice și să ofere 100 de milioane de lei suplimentar, care vor compensa cheltuielile fermierilor pentru materia primă.

La rândul său, vicepremierul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a spus că urmează a fi elaborat și un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor, în urma stabilirii cantităților folosite pentru însămânțarea suprafețelor, în toamna anului trecut.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›