‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 2 septembrie, 2024
24.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExecutivul a aprobat Programul de dezvoltare cu emisii reduse a Republicii Moldova până în...

Executivul a aprobat Programul de dezvoltare cu emisii reduse a Republicii Moldova până în anul 2030

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cabinetul de miniștri a aprobat Programul de dezvoltare cu emisii reduse a Republicii Moldova până în anul 2030. În Program au fost identificate acțiunile-cheie în vederea reducerii emisiilor de emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) pentru sectoarele: energie, transport, clădiri, procese industriale, agricultură, folosința terenurilor, silvicultura și deșeuri.

Acțiunile planificate se axează pe principiile economiei verzi: eficiența energetică, dezvoltarea surselor regenerabile, aplicarea tehnologiilor performante de producere a cimentului și sticlei, agricultura conservativă, împădurire și management eficient al deșeurilor.

Ele reflectă politicile și măsurile sectoriale ale statului, exprimate în actele normative sectoriale.

„Conform prevederilor Acordului de la Paris, în anul 2015 Republica Moldova și-a asumat, prin Contribuția Națională Determinată (CND1), angajamentul de a atinge, până în anul 2030, ținta necondiționată de reducere a emisiilor de GES cu 64% comparativ cu nivelurile anului 1990 și ținta de reducere condiționată cu 78%, cu suportul donatorilor internaționali. În anul 2020, țara noastră și-a actualizat țintele de reducere a emisiilor de GES, raportând o reducere necondiționată de 70% a emisiilor de GES și de 88% – în mod condiționat”, a specificat Iordanca-Rodica Iordanov, ministra Mediului.

‹ adv ›

Obiectivele Programului – de reducere a emisiilor de GES provenite din activitățile economice – vor fi realizate prin intermediul Planului de acțiuni al Programului, care cuprinde perioada 2024-2026.

Adoptarea documentului s-a înscris în implementarea capitolului „Politici Climatice” din Acordul de Asociere, care prevede adoptarea de către Republica Moldova a unor măsuri pe termen mediu și lung de reducere a emisiilor de GES. Programul se conformează obiectivelor Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, care acordă o atenție sporită problemei schimbărilor climatice.

De asemenea, Programul este o condiționalitate a Republicii Moldova în procesul de elaborare a politicilor prioritare, planificate pentru sporirea nivelului de pregătire pentru aderarea la UE.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›