Cabinetul de miniștri a aprobat Programul de dezvoltare cu emisii reduse a Republicii Moldova până în anul 2030. În Program au fost identificate acțiunile-cheie în vederea reducerii emisiilor de emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) pentru sectoarele: energie, transport, clădiri, procese industriale, agricultură, folosința terenurilor, silvicultura și deșeuri.
Acțiunile planificate se axează pe principiile economiei verzi: eficiența energetică, dezvoltarea surselor regenerabile, aplicarea tehnologiilor performante de producere a cimentului și sticlei, agricultura conservativă, împădurire și management eficient al deșeurilor.
Ele reflectă politicile și măsurile sectoriale ale statului, exprimate în actele normative sectoriale.
Obiectivele Programului – de reducere a emisiilor de GES provenite din activitățile economice – vor fi realizate prin intermediul Planului de acțiuni al Programului, care cuprinde perioada 2024-2026.
Adoptarea documentului s-a înscris în implementarea capitolului „Politici Climatice” din Acordul de Asociere, care prevede adoptarea de către Republica Moldova a unor măsuri pe termen mediu și lung de reducere a emisiilor de GES. Programul se conformează obiectivelor Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”, care acordă o atenție sporită problemei schimbărilor climatice.
De asemenea, Programul este o condiționalitate a Republicii Moldova în procesul de elaborare a politicilor prioritare, planificate pentru sporirea nivelului de pregătire pentru aderarea la UE.
Comentarii