‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 ianuarie, 2025
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExperiența Agropanfil: Cultivarea soiei în sistemul No-till la nordul țării

Experiența Agropanfil: Cultivarea soiei în sistemul No-till la nordul țării

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Schimbările climatice reprezintă o provocare uriașă pentru sectorul agricol din Republica Moldova. Pentru a minimiza cheltuielile, risipa de energie și a proteja structura solului, au fost introduse diverse concepte de cultivare a solului, cum ar fi – sisteme minime de lucrare a solului (minimum tillage), sistemul fără lucrări ale solului, semănatul direct în miriște ( no tillage).

Studiile au demonstrat că sistemele de cultivare fără arătură sunt eficiente în controlul eroziunii solului, protejarea structurii fizice, chimice și biologice a solului, dar și reducerea emisiilor de CO2.

Includerea în asolament a culturilor leguminoase: azot-fixatoare precum este soia, de asemenea contribuie la reducerea necesităţii de îngrăşăminte azotate, respectiv se asigură micşorarea emisiilor aferente N2O şi CO2 şi majorarea conţinutului de carbon organic în sol. 

‹ adv ›

Un partener de încredere a proiectului „Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale în special a sectorului cultivării soiei” este Gheorghe Panfil, administrator al GȚ „Agropanfil” din raionul Dondușeni, s. Plop, care aplică practicile agricole durabile și asigură restabilirea şi sporirea fertilităţii solului atât prin lucrarea conservativă a solului, dar și cu includerea în asolament a leguminoaselor, în special soia.

Gospodăria agricolă a fost fondată în anul 2000 și gestionează aproximativ 1400 ha de teren agricol. În structura asolamentului soia ocupă 260 de ha.  Pe parcursul anilor 2019-2020 au fost înființate două platforme demonstrative Donau Soja în gospodăria dată.

Gospodăria a fost selectată pentru înființarea platformelor demonstrative, deoarece are o experiență mare în producția de soia crescută în sistemul No-till.

‹ adv ›

De menționat că pe terenurile date nu a fost realizat aratul solului timp de 15 de ani sub culturile cerealiere și leguminoase. Totodată, Panfil Gheorghe a participat la o vizită de studiu în Serbia organizată de Donau Soja, în cadrul proiectului și a participat activ la activităţi.

Scopul principal urmărit în cercetările experimentale la aceste platforme demonstrative a fost de a evidenția cele mai productive și adaptate soiuri de soia în condițiile zonei nordice a Republicii Moldova, regiunea Dondușeni, precum și identificarea tehnologiilor optime de tratare a semințelor, fertilizare, inoculare, aplicarea microelementelor și stimulatoarelor, controlul buruienilor în condițiile fermei.

Pe parcursul a doi ani, au fost testate soiuri de soia, iar semințele cu diferite grupe de maturitate au fost furnizate de companii din diferite țări din regiunea Dunării prin intermediul furnizorilor din Republica Moldova, partenerii Donau Soja. Au fost cultivate soiurile Livius, Bettina, Soja, Toma, Altis, Taifun, Tihana, Mentor și Tena, dar și soiurile autohtone Laduța și Clavera. 

‹ adv ›

Studiile au inclus: semănatul soiei la diferite distanțe între rânduri- 19 cm și 38 cm, semințe – fără inoculare și inoculate cu bacterii, culturile premergătoare, tratamentul semințelor cu microelemente, controlul buruienilor și dăunătorilor.

Roada obținută în perioada anilor 2019-2020 a permis de a concluziona că soiurile timpurii cum ar fi soiul Livius, Bettina, Laduța sunt mai bine adaptate la condițiile nefavorabile de climă din perioada vegetației (secetă, arșită, temperaturi înalte), iar cel mai bun premergător pentru cultura soiei este grâul de toamnă.

Doi ani consecutiv, în GȚ „Agropanfil” au fost organizate Zilele Câmpului, unde fermierii din regiunea de nord au avut ocazia să preia cunoștințe și experiența despre tehnologia de cultivare a soiei în condițiile semănatului direct (No-Till), precum și aspecte ce țin de protecția plantelor, inoculare, performanța obținută, beneficiile economice obținute, dar și provocările acestor noi abordări în agricultură. 

Caracteristica soiului Laduța

Descriere: K-003 x Hodgson, perioada de vegetaţie 110- 114 zile, înregistrat în anul 2018.

Planta:

  • Talie mijlocie (65-75 cm);
  • Portul erect;
  • Tufa compactă;
  • Creşterea semideterminată;
  • Pubescenţa cafenie;
  • Înălţimea de inserţie a păstăilor bazale în medie de 15-16 cm;
  • Potenţial de producţie: 3,4 t/ha.

Însuşiri de calitate: proteine: 39%; grăsimi: 23,2%.

Zona de cultivare: Сentru şi Sudul Republicii Moldova.

Rezistenţă foarte bună la: cădere, scuturare, polignire, rugină, agentul (Uromyces appendiculatus), bacterioza, phomopsis, agentul Phomopsis sojae.

Rezistenţă bună la: secetă, septorioză (Septoria glycines Hemmi)., fuzarioza cotiledoanelor, agentul: Fuzarium sp.. Frunza: limbul de formă ascuţit-ovală; Culoare verde. Inflorescenţa – racem; flori de culoare violetă. Bobul de culoare galbenă; hilul cafeniu-deschis; MMB în medie de 110-161 g.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›