‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 26 iunie, 2024
31.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAIA: Experiența și modelul de succes al cooperativei Epiim pot fi folosite ca exemplu...

MAIA: Experiența și modelul de succes al cooperativei Epiim pot fi folosite ca exemplu în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Delegația Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, condusă de vicepremierul Vladimir Bolea a vizitat cooperativa de produse lactate Epiim, prima și cea mai mare cooperativă europeană transfrontalieră de produse lactate (SCE) din Țările Baltice.

Istoria cooperativei Epiim datează de la începutul secolului trecut, când fermierii din Estonia și Letonia au început să formeze cooperative pentru un management mai eficient al producției lactate.

Pe lângă colectarea comună a laptelui, toate cooperativele și-au înființat propriile fabrici de prelucrare a laptelui.

‹ adv ›

De-a lungul anilor, o trăsătură caracteristică în dezvoltarea cooperativei a fost fuziunea constantă cu alte cooperative.

În prezent, cooperativa Epiim are peste 200 de membri-producători de lapte din Republica Estonia și Republica Letonia, care furnizează zilnic aproximativ 870- 1100 de tone de lapte.

Epiim este unul dintre cei mai mari producători de brânză și unt din Estonia, fiind deținută de peste o sută de fermieri locali de lactate.

‹ adv ›

Fabricile Epiim, înființate la începutul secolului al XX-lea, produc anual brânză, unt și lapte praf din peste 120.000 de tone de lapte crud intern pur.

Astăzi, Epiim este recunoscută ca prima industrie alimentară din Estonia și Letonia care a creat un program de durabilitate, măsurând amprenta de carbon și emisiile de gaze cu efect de seră.

De asemenea, Epiim este prima cooperativă de produse lactate din Estonia și Letonia care a implementat standardul de fermă de clasă mondială „Caring Farm”.

‹ adv ›

Epiim este cel mai mare exportator de brânză estonă, având colaborări strânse de decenii cu cele mai mari țări producătoare de brânză din Uniunea Europeană, precum Italia și Elveția.

Cooperativa a reușit să aducă brânza estonă pe piețele din Asia, Africa și America. Fabricile de lapte ale Epiim sunt recunoscute pentru calitatea lor, fiind certificate BRC în industria alimentară, precum și având certificate de conformitate Halal și Kosher.

Oficialii moldoveni și cei estonieni au făcut un schimb de experiență, referitor la oportunitățile de dezvoltare și modernizare a sectorului de producere și procesare a laptelui.

Experiența și modelul de succes al cooperativei Epiim pot fi folosite ca exemplu în Republica Moldova, în special pentru atingerea standardelor necesare pentru a accesa piața Uniunii Europene.

Această vizită a subliniat importanța cooperării și a învățării de la cei mai buni din domeniu pentru dezvoltarea și modernizarea industriei lactate din Moldova.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›