‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaExpert: Dăunătorul pentru care sunt distruse fructele moldovenești de ruși, este prezent în Rusia...

Expert: Dăunătorul pentru care sunt distruse fructele moldovenești de ruși, este prezent în Rusia de mai multe decenii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Federația Rusă, fiind declarată partener comercial principal pentru majoritatea produselor horticole, începând cu anul 2006 a instituit mai multe embargouri la producția agricolă moldovenească. În ultimele 10 luni ale anului 2014 au fost anunțate patru embargouri vizând exporturile vinului, cărnii de porc, fructelor şi conservelor din fructe şi legume, care au afectat foarte mult producătorii autohtoni.

În acest sezon, mai multe loturi de prune (a câte 16-20 de tone fiecare) au fost distruse de către organele competente ale Rosselhoznadzor din motiv că a fost depistat obiectul de carantină Molia orientală a fructelor (Grapholita molesta Busck). Dăunătorul fiind motiv al distrugerii loturilor pentru mai multe specii de fructe și în anii precedenți.

Cu toate acestea, potrivit cercetătorului științific Leonid Voloșciuc, acest dăunător este prezent pe arii extinse în Federația Rusă de mai multe decenii.

„Încă în 2014 Moldova s-a transformat din „livadă în floare”, precum era supranumită pe timpuri, în colector de „embargouri”. Pretext pentru a impune embargoul a fost prezența în fructele exportate a Moliei orientale. Acest dăunător de carantină a obținut acest statut în conformitate cu „Lista obiectelor de carantină externă a U.R.S.S.”, aprobată de Comisariatul pentru agricultură în anul 1935”, susține Leonid Voloșciuc.

‹ adv ›

Pe teritoriul Federației Ruse dăunătorul a fost înregistrat de către Laboratorul central de carantină în Ținutul Krasnodar. Descrierea Moliei orientale ca dăunător periculos de carantină este prezentată în mai multe publicații.

„Pornind de la suprafețele imense unde este răspândită Molia orientală pe teritoriul Federației Ruse și extinderea permanentă a arealului acesteia, precum și caracterul de carantină al dăunătorului în țările învecinate, deciziile Federației Ruse sunt nu numai lipsite de logică, confuze și contradictorii, dar și înafara adevărului științific. Cu toate că autorităţile ruse refuză să recunoască prezența extinsă G.molesta, totuși ei nu au cum să nege faptul că în Federația Rusă dăunătorul a fost înregistrat pentru prima dată în 1964 în Аdler pe o suprafață de 46 hа”, susține Leonid Voloșciuc.

În 1965, dăunătorul a fost înregistrat în Аbhazia și peste trei аni a atins suprafața de 6 000 hа, extinzându-și permanent arealul.

„Și, iarăși: deși conform Serviciului federal de carantină fitosanitară „Molia orientală este un dăunător de carantină pentru Federația Rusă și, ca insectă polifagă, dăunează culturilor pomicole sămânțoase și sâmburoase”, pe teritoriul Rusiei oficial a fost înregistrată în 9 regiuni ale Districtului federal de Sud și pe teritoriul unei regiuni a Districtului federal de nord-vest până în 2014, însă demnitarii Serviciului federal de carantină fitosanitară nicidecum nu recunosc G.molesta ca obiect de carantină fitosanitară”.

Pe de o parte, se consideră că obiectul de carantină lipsește, iar pe de altă parte, lucrătorii Rosselhoznadzor recunosc că pierderile provocate de Molia orientală (datele din 2014) constituie 11 miliarde de ruble.

‹ adv ›

Ținând cont de informația confuză parvenită de la serviciile de specialitate din Moscova și analizând motivele embargourilor și introducerii unilaterale a taxelor vamale pentru vinurile şi alte produse agricole în ultimii ani, Leonid Voloșciuc susține că producătorii autohtoni ar trebui să se orienteze și spre alte piețe de desfacere, deoarece tendințele sunt evidente.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›