‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMihail Rapcea: Irigarea din apele subterane e o problemă, curând nu vom avea ce...

Mihail Rapcea: Irigarea din apele subterane e o problemă, curând nu vom avea ce bea

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Schimbările climatice din ultimii ani se caracterizează prin temperaturi înalte, lipsă de precipitații marcate, practic, pe durata întregului an și secetă, care determină maturarea rapidă a culturilor agricole, precum și recolta substanțial mai redusă. Un exemplu elocvent în acest sens este și anul 2020.

Sub aspect sectorial, impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii constituie o preocupare deosebită, deoarece, agricultura este sursa principală de venit pentru o mare parte din populaţia țării, se arată într-un comunicat al Agenției de Mediu. Mai mult de jumătate din populaţie locuieşte în zonele rurale şi circa o treime din forţa de muncă este ocupată în agricultură.

Am discutat cu Mihail Rapcea, doctor habilitat, Șeful Laboratorului Direcția pepinerit pomicol si tehnologii moderne în viticultură, pentru a afla cum evoluează schimbările climatice din ultimii ani, impactul lor și soluțiile în acest sens pentru ramura horticolă.

„Am făcut un studiu împreună cu Institutul de geografie și din 1887 până-n 2013 am evaluat condițiile climaterice și impactul lor asupra culturilor agricole, îndeosebi pentru plantațiile de viță de vie și pomii fructiferi. Pronosticul studiului e până-n 2036. Dacă ați observat, din 2000 până-n 2020, practic, n-am avut ierni cu zăpezi de 1-1,5 m, temperaturi până la – 28- 35°C în zona de nord. De asemenea, în ultimii doi ani, practic, nu am avut precipitații în perioada de vegetație, iar dacă și avem ploi, acestea sunt abundente și spală tot. În perspectivă, lucrurile vor degrada și mai mult”.

‹ adv ›

Astfel, o soluție în acest sens reprezintă culturile intenstive și folosirea apei pentru irigare, în principal, din râurile Prut, Nistru, Ichel, și nu apele subterante, căci, potrivit lui Rapcea, astfel riscăm să rămânem fără apă potabilă.

„Cu irigarea la noi e problematic, degrabă n-o să avem apă de băut. E greu de estimat când exact se va întâmpla acest lucru, dar cu siguranță că în vreo 50 de ani apa va deveni un dificit. Avem multe livezi încă după sistemele vechi, care nu se irigă, cu portaltoi de pe vremuri. Trebuie să punem accent pe plantații intensive și irigare din râuri”.

Amintim că, Hotărârea pentru aprobarea Regulamentului cu privire la folosinţa apelor subterane pentru irigarea prin picurare a terenurilor agricole ocupate cu culturi horticole a fost publicată în numărul din 28 august al Monitorului Oficial și a intrat în vigoare.

Potrivit Hotărârii, Agenția Apele Moldovei, Agenția pentru Geologie și Resurse Minerale și Agenția de Mediu vor asigura controlul de stat în domeniul folosirii și gestionării durabile a apelor subterane pentru irigare, pentru a preveni degradarea solurilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›