‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExpert: La cultivarea zmeurului pe substrat - calitatea apei, nutriția și asigurarea drenajului sunt...

Expert: La cultivarea zmeurului pe substrat – calitatea apei, nutriția și asigurarea drenajului sunt esențiale

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Schimbările climatice determină producătorii de pomușoare să investească în tehnologii inovative așa ca producerea baciferelor pe substrat și în spațiu protejat, care reduc riscurile deficitului de apă, afecțiunilor secetei atmosferice, razelor directe ale soarelui, furtunilor și ploilor cu grindină. 

Oleg Calestru, expert al proiectului USAID Completivitate și Reziliență Rurală în Moldova, afirmă că schimbările climatice din ultimii ani, când sursele de apă sunt tot mai reduse, temperaturile în lunile de vară sunt extrem de înalte, secetele sunt extinse, iar intemperiile sunt multiple și greu de anticipat, impun agricultorii să opteze pentru tehnologii moderne care ar spori siguranța investițiilor acestora.

Aceste tehnologii, deși necesită investiții inițiale considerabile, contribuie la reducerea consumului de apă și nutrienți, diminuarea costurilor de protecție a plantelor și control al buruienilor, asigurarea calității înalte a fructelor, extinderea perioadei de fructificare, sporirea productivității recoltării fructelor, planificarea recoltelor și comercializării, susține expertul.

Pentru a prezenta avantajele tehnologii inovative de producere a zmeurei în containere, Asociația Pomușoarele Moldovei în parteneriat cu proiectul USAID, l-a invitat pe expertul britanic Jeremy Darby pentru a explica agricultorilor pașii care urmează să îi întreprindă pentru a-și securiza investiția și a obține recolte înalte și de calitate cultivând pomușoare în ghivece și spații protejate. 

Potrivit proiectului USAID Completivitate și Reziliență Rurală, în Moldova, actualmente, zmeura este cea de a doua cea mai cultivată baciferă în Moldova, după căpșune.

Expertul a menționat că cele mai importante în creșterea zmeurului în containere sunt: calitatea substratului, recomandând fermierilor să opteze doar pentru substrat calitativ care să asigure un drenaj eficient, calitatea apei – a cărei parametri nu trebuie să depășească normele recomandate, alegerea ghivecelor cu drenaj bun și fertilizarea corectă, asigurând toate macro și microelementele necesare plantelor.

‹ adv ›

Totodată, la creșterea zmeurului în ghivece, dușmanul numărul unu rămân a fi acarienii, pentru care expertul a recomandat controlul biologic cu ajutorul entomofagilor.

După doi ani de utilizare a acestora, numărul acarienilor scade considerabil.

Exemplu de cultivare a zmeurului pe substrat

Oleg Mereacre, agricultor din satul Zîmbreni, raionul Ialoveni, acum doi ani a înființat o plantație de zmeur în ghivece amplasate în câmp protejat pe o suprafață de circa 2 hectare.

‹ adv ›

Datorită substituirii solului cu substratul specializat (liber de boli, dăunători și semințe de buruieni), plantele nu se îmbolnăvesc atât de frecvent și nu sunt necesare multiple tratări cu produse fito-sanitare, iar consumul de apă pentru irigarea plantelor s-a redus de zece ori, afirmă antreprenorul.

Totodată, Oleg Mereacre explică că în cazul cultivării zmeurului de soi remontant în spațiu protejat el obține fructe de cea mai înaltă calitate de două ori pe an și extinde perioada de recoltare, anul trecut, ultimele fructe de zmeur fiind recoltate pe 12 decembrie. Zmeura este comercializată pe piața locală prin intermediul rețelelor de magazine.

După încheierea sezonului de fructificare, plantele sunt transferate într-un depozit frigorific pentru a exclude înghețul acestora.

Datorită stației meteo și a sistemului de fertigare performant, procurate acum câțiva ani cu suportul USAID, Oleg Mereacre poate monitoriza de la distanța starea plantelor din tunel și asigura în timp util fiecare plantă din ghiveci cu apă și hrana necesară. 

Citiți mai multe despre Oleg Mereacre: Zmeurul plantat în ghiveci ne oferă mai multe avantaje. Consumul de apă – de până la zece ori mai mic, recolta mai calitativă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›