‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
23.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOleg Mereacre: Zmeurul plantat în ghiveci ne oferă mai multe avantaje. Consumul de apă...

Oleg Mereacre: Zmeurul plantat în ghiveci ne oferă mai multe avantaje. Consumul de apă – de până la zece ori mai mic, recolta mai calitativă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Necesitatea adaptării producerii la schimbările climatice fac fermierii să investească tot mai mult în tehnologii ce le-ar permite reducerea impactului acestora. În acest sens, fermierul Oleg Mereacre din Ialoveni a decis să facă investiții importante într-o plantație de zmeur înființată pe substrat.

Plantația ocupă o suprafață de 1,8 hectare, includ aproximativ 14 mii de ghivece, este protejată datorită unui sistem anti-ploaie, iar toate lucrările necesare sunt strict monitorizate pentru a asigura un microclimat controlat.

Cultivarea zmeurului pe substrat permite evitarea bolilor de rădăcină

Producătorul spune că a analizat aspectele tehnologiei mergând în vizite de studiu peste hotare – În special Polonia, Italia și Olanda, astfel încât să implementeze tehnologia corect.

„Zmeurul are nevoie, în primul rând, de o aerație adecvată pentru a preveni bolile sistemului radicular. Pentru înființarea unei plantații productive în sol, este necesar ca acesta să fie potrivit cerințelor zmeurului, motiv din care și am optat pentru producerea în ghiveci, pe substrat. Substratul ne scutește de bolile ce se dezvoltă tradițional în sol”, relatează Oleg Mereacre.

Soiul pentru care a optat este Enrosadira – un soi remontat cu o perioadă lungă de fructificare.

Soiul Enrosadira a fost introdus pe piață în 2015 și, în acest timp, a reușit să cucerească mai mulți producători din Elveția, dar și din alte țări. Are fructe mari, ușor de curățat, ceea ce ajută la creșterea productivității.

Aceste fructe sunt de culoare deschisă și au un termen de valabilitate foarte bun. Soiul Enrosadira este potrivit pentru cultivarea atât în ​​sol deschis, cât și în sere.

„Pentru viitor, analizăm opțiunea includerii și altor soiuri pentru care să realizăm recoltarea timpurie. Anul trecut, fiind primul an al plantației, recolta obținută a fost foarte mică, însă ultima recoltare a fost realizată pe data de 12 decembrie”.

‹ adv ›

Calitatea apei – crucială la cultivarea pe substrat

Consumul de apă este, în medie, cu până la zece ori mai mic comparativ cu sistemul tradițional de producere – un aspect foarte important în condițiile în care sursa este destul de limitată.

„Aici, în schimb, decisivă este calitatea apei de irigare, nu putem iriga cu apă necalitativă, altfel zmeurul este afectat.

Am observat în acest sistem o calitate mai bună a fructelor, un luciu mai frumos și un gust mai plăcut. În plus, evităm umiditatea excesivă a rădăcinii, astfel evităm riscul putrezirii acesteia”.

La moment, producătorul a inițiat recoltarea pentru al doilea val de recoltă.

„În acest an, am inițiat a doua recoltare în august, planificăm să o prelungim ce puțin până în decembrie. Realizăm recoltarea de circa 2-3 ori pe săptămână. Ce ține de recolta planificată, ar fi aproximativ 10 tone, însă totul depinde de condițiile ce se vor înregistra”.

Zmeura recoltată este livrată către rețelele de supermarketuri din țară. Totuși, în acest an, aceasta ar fi doar de circa 60% din cea estimată.

„Fiind al doilea an, am făcut și diferite greșeli, astfel că nu vom avea 100% din recolta planificată. În schimb, avem o experiență care ne permite să ne adaptăm mai ușor tehnologia pentru anii viitori”, adaugă Oleg Mereacre.

‹ adv ›

Recoltarea și întreținerea este destul de anevoioasă, fiind necesare brațe de muncă calitative, care vor realiza lucrările corect.

După finalizarea sezonului, zmeurul este tranferat din câmp în frigider, temperaturile de peste -15 grade Celsius devin periculoase pentru acesta.

Revenim ulterior cu recomandări privind tehnologia de producere a zmeurului pe substrat realizate de către expertul Jeremy Darby cu suportul proiectului USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova în parteneriat cu Asociația Obștească Pomușoarele Moldovei.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›