Expertul Petru Vinari susține că împădurirea este extrem de importantă pentru biodiversitate, atât împădurirea zonelor riverane, cât și fâșiile forestiere pe terenurile arabile, scrie Radio Chișinău.
Împădurirea preîntâmpină alunecările de teren, eroziunea solului, scoaterea din uz a pământurilor agricole care suferă de pe urma agriculturii nesustenabile.
Expertul menționează că până în 2032 se preconizează a fi împădurite peste 600 de mii de hectare. În același timp, peste 10 mii de hectare de teren arabil riscă să fie puse în pericol din cauza unei agriculturi nocive, dacă nu vor fi plantate fâșii forestiere pe anumite terenuri arabile.
Petru Vinari spune că actualul Cod Silvic necesită adaptări cu privire la împădurirea fâșiilor forestiere pe terenuri arabil.
Potrivit noii legislații, o persoană particulară, ca să împădurească un teren pentru a avea lemn de foc, ar trebui să se adreseze Administrației Publice Locale. Acestea pot să-i ofere un teren, dar cu o bonitate a solului nu mai mare de 30%.
Solul care este atestat cu 40% de bonitate nu mai poate fi folosit pentru împădurire, chiar dacă dă o roadă slabă.
Potrivit Biroului Național de Statistică, în prezent doar 11,2% din suprafața Republicii Moldova este împădurită, iar din 2011 numărul de tăieri forestiere a crescut cu 80%.
Pentru comparație, în 2020, pădurile reprezentau 38% din suprafața totală a Uniunii Europene. ONG-urile de mediu susțin că Republica Moldova ar avea mult de suferit, dacă timp de zece ani nu reușește să împădurească 30% din suprafața sa.
Comentarii