‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExpert: Sfecla pentru zahăr treptat devine una dintre cele mai nerentabile culturi

Expert: Sfecla pentru zahăr treptat devine una dintre cele mai nerentabile culturi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În Ucraina, în anul 2019 suprafața cultivată cu sfeclă pentru zahăr va fi redusă cu 20%, la rândul său, se vor închide mai multe fabrici de zahăr. Această prognoză a fost făcută de Vasilii Dolinschii, analist pe piețele de mărfuri și agricultură a companiei „Укрцукор”, scrie agroportal.ua.

Potrivit prognozei, agricultorii vor semăna în anul viitor 200-220 de mii de hectare de sfeclă pentru zahăr, cu 50-70 de mii de hectare mai puțin, comparativ cu anul 2018, când au fost semănate 270 de mii de hectare și 320 de mii de hectare în 2017.

Potrivit expertului, ținând cont de prețurile curente pentru zahăr și de cheltuielile pe care le au producătorii, sfecla pentru zahăr treptat devine una dintre cele mai nerentabile culturi.

„Persistă o anumită ciclicitate pe piață, adică: există preț bun – toată lumea dorește imediat să semene sfeclă și să deschidă fabrici de producere a zahărului. De îndată ce prețul scade, situația se schimbă. De exemplu, acum zahărul este vândut cu 10,2-11,5 grivne/kilogram, în funcție de calitate, dimensiunea lotului și ambalaj. Este un preț foarte mic. Prin urmare, în 2019 producătorii vor semăna, în mod evident mai puțin”, a menționat analistul.

‹ adv ›

Acesta a adăugat că, o situație similară a fost și în anul 2014. Atunci au fost însămânțate 240 de mii de hectare de sfeclă și funcționau 36 de fabrici de producere a zahărului. Anul trecut, erau deschise deja 46, însă în prezent funcționează doar 40 de fabrici.

Expertul a menționat că, în Europa situația este oarecum diferită. Cooperativele funcționează și comunică în prealabil cu agricultorii pentru a determina volumul de materie primă furnizată pentru prelucrare. De exemplu, în Lituania sau în Polonia, producătorii știu ce cantitate de sfeclă pentru zahăr trebuie să producă în următorii 3 ani.

În Ucraina, prețurile rareori sunt negociate, de obicei, atunci când se planifică suprafața pentru sezonul următor. În situația similară se află și producătorii din Republica Moldova, prețurile înregistrate în ultimii ani sunt în descreștere, iar producătorii înregistrează profituri tot mai mici.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›