‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExpert: Tinerii pot produce istorii de succes, ei vor crea o altă agricultură, total...

Expert: Tinerii pot produce istorii de succes, ei vor crea o altă agricultură, total diferită

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

La moment, asistăm la un schimb de generații atât în mediul rural, cât și în agricultură, țară și tinerii sunt cei care aduc performanța, ei vin cu idei noi, ei pot produce istorii de succes și sunt cei care vor crea o altă agricultură, total diferită de cea pe care o avem. De această părere este expertul economic IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga.

„Instituțiile statului trebuie să acorde o atenție mai mare producătorilor agricoli tineri. Pleada aceasta de oameni buni care creează afaceri, este vizibilă, trebuie să fie susținută pe toate căile. Nu mai putem face agricultură numai cu sapa sau cu tractorul, cu inputurile pe care le avem sau nu, trebuie să trecem la un nivel total diferit de cel pe care îl avem la moment. Și aici mă refer la digitalizarea agriculturii și nu numai în sensul realizării integrale a tehnologiilor, dar și a comerțului cu produse agricole. Oamenii trebuie să se învețe să vândă peste tot unde există o cerere la produsele lor, să ajungă la ușa fiecărui consumator”, susține Chivriga.

Agricultura ca și orice sector al econimiei trebuie să fie ancorată la piață, iar producătorii învățați să producă, să comercializeze și să exporte, a mai spus expertul.

„Pe agenda politicienilor va trebui să apără câteva lucruri noi, deoarece schimbările climatice vor produce încă foarte multe probleme agricultorilor. Astfel că, atât fermierii, cât și cei care monitorizează situația în agricultură să se învețe să anticipeze și să contracareze factorii de risc. Acest lucru este posibil, dar este nevoie de voință, ingeniozitate și de un front comun. Cu toate greutățile, care au fost imense, agricultura a ieșit până la urmă într-o ipostază nu foarte negativă. Inițial, aveam mari temeri că o parte din agricultori o să abandoneze activitățile agricole, deoarece impactul a fost extraordinar de puternic. Cunosc mulți producători agricoli, de talie medie și mare, care nu au produs nimic în 2020, cunosc relațiile lor cu creditorii, dar și cu persoanele care sunt proprietarii terenurilor agricole. Este foarte dificil atunci când un an agricol este total compromis”.

Cu toate acestea, susține Viorel Chivriga, în anul 2021 situația va fi cu totul diferită, în ceea ce ține de producerea cerealelor, culturilor tehnice.

„În ceea ce se referă la culturile horticole, cred că nu ar fi de dorit să avem o iarnă caldă, asta ar însemna costuri mai mari de producere și mai puțină competitivitate. În 2021, cred că exportatorii de la noi trebuie să fie mai agresivi, să intre pe cât mai multe piețe externe, iar pe piața internă lupta se va da între produsele de import și cele locale pe un tărâm concurențial, nu prin decizii adoptate de parlementari. Cel care decide trebuie să fie consumatorul”. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›