‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExperții de la Geneva ajută R. Moldova în gestionarea problemelor de mediu

Experții de la Geneva ajută R. Moldova în gestionarea problemelor de mediu

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

R. Moldova este printre primele țări din Europa de Sud-Est, Caucaz şi Asia Centrală care a fost supusă celui de-al treilea ciclu al studiilor de performanțe în domeniul mediului (SPM) al Comisiei Economice pentru Europa (CEE) a ONU.

În acest sens, în perioada 5-14 februarie anul curent, o echipă de experți din cadrul CEE a ONU au efectuat o vizită de lucru în țară pentru efectuarea studiului în domeniul protecției mediului.

După primele două studii, realizate în 1998 și, respectiv, în 2005, studiul din acest an va include, în premieră, evaluarea aspectelor ce țin de schimbări climatice şi economia verde. „Realizarea studiului are loc în țările cu economie în tranziție pentru a vedea care este progresul acestora în domeniul protecției mediului în perioada implementării recomandărilor celui de-al doilea SPM. Astfel, evaluarea se efectuează în domeniul reducerii nivelului de poluare a mediului, gestionării raționale a resurselor naturale, integrării aspectelor de mediu în sectoarele economiei naționale, dar și atenuarea și adaptarea la schimbările climatice, economia verde, managementul apelor și a deșeurilor, biodiversitatea și arii protejate”, a menționat Maria Nagornîi, șefa Direcției analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Mediului.

‹ adv ›

Mai mult, potrivit reprezentanților ministerului, realizarea studiului are o importanță dublă, deoarece, în prezent, R. Moldova este în procesul de negociere a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, iar trei capitole țin de competența Ministerului Mediului, şi anume, „Mediu”, „Schimbări climatice” şi „Mineritul”, care conțin peste 30 de directive de mediu, cu termene de implementare de la trei până la zece ani.

„În acest sens, aduc un exemplu că pentru capitolul „Mediu” (25 de directive) din Acordul de Asociere au fost estimate costuri pentru implementare de aproximativ 23.800.000 euro. Mai mult, odată ce vor fi stabilite recomandările finale ale experților CEE a ONU, acestea trebuie să devină un document de bază pentru inițierea noilor proiecte în domeniile prioritare, cum ar fi protecția resurselor de apă, managementul deşeurilor, utilizarea surselor de energie regenerabilă, economia verde, elaborarea legislației în conformitate cu Directivele Uniunii Europene”, a menționat ministrul Gheorghe Șalaru.

Grupul țintă al SPM este constituit din țările Europei de Est, Europei de Sud-Est, Caucazului şi Asiei Centrale. Suportul financiar pentru realizarea SPM este acordat de CCE a ONU, iar concluziile preliminare ale studiului vor apărea în câteva luni.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›