Geografia exporturilor de mere moldovenești nu este tocmai vastă. De obicei, circa 90% din merele exportate ajungeau pe piața rusă. Cu toate acestea, investițiile de milioane făcute de producătorii ruși, dar și subvențiile acordate au făcut ca în Rusia să fie înființate tot mai multe livezi.
Astfel, potrivit datelor oficiale oferite de ministerul agriculturii din Rusia, doar în 2019 producătorii au înființat 18,1 mii de hectare de plantații perene, ceea ce a fost rezultatul maxim din istoria modernă. Aceștia au optat pentru livezi superintensive, care deja în următorii ani vor intra pe rod.
Acești factori stimulează tot mai mulți producători și exportatori autohtoni să se orienteze spre alte piețe unde ar putea comercializa merele.
Potrivit lui, ar fi timpul ca producătorii autohtoni să se orienteze mai mult spre alte piețe de desfacere, pentru a avea o alternativă.
Experții din domeniu susțin că în aproximativ 5 ani, producătorii moldoveni ar putea să aibă mult mai puțin loc pe piața rusă.
Pentru a promova fructele pe piețele externe în această perioadă deloc ușoară din cauza restricțiilor impuse de pandemiei, Asociația Moldova Fruct și Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova au realizat mai multe tururi virtuale în livezile producătorilor autohtoni. Ulterior, acestea vor fi accesibile pentru potențialii parteneri externi.
Comentarii