‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExportatori de mere: Nu panicați și vindeți totul! Din cauza livrărilor masive, prețul se...

Exportatori de mere: Nu panicați și vindeți totul! Din cauza livrărilor masive, prețul se va reduce foarte mult

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În pofida restricțiilor impuse de coronavirus, livrările de mere pe piața rusă sunt realizate fără probleme, cel puțin așa susțin exportatorii. Cu toate acestea, echilibrul instaurat pe piață ar putea fi puternic perturbat din cauza livrărilor care s-au majorat brusc.

Astfel, unii exportatori, dar și reprezentanți ai asociațiilor de profil, îndeamnă producătorii să nu intre în panică și să realizeze vânzările echilibrat, altfel, prețurile s-ar putea reduce substanțial.

„Din cauza devalorizării rublei rusești, o bună parte din fermieri au început a furniza masiv mere pe piața rusă. Acest lucru ar putea avea consecințe grave, în condițiile în care oferta prea mare apărută într-o perioadă scurtă de timp duce la diminuarea substanțială a prețului. Astfel, din cauza că au fost livrate produse în exces, prețul se va reduce, iar apoi, peste circa 2-3 săptămâni, va urma majorarea acestuia, însă exportatorii ar putea să nu mai aibă fructe”, explică Adrian Cojocaru, specialist marketing în cadrul Asociației Moldova Fruct.

Acest lucru ne-a fost confirmat de mai mulți exportatori din țară ce livrează produsele pe piața rusă. Aceștia afirmă că cererea de mere pe piață este înaltă, iar exportul realizat fără probleme. Mai mult, perioada în care merele sunt livrate s-a redus substanțial datorită noilor facilități impuse de țările importatoare.

„Datorită noilor schimbări, camioanele cu marfă în doar 2-3 ore trec vama rusă, fără control suplimentar. Cred că prețurile solicitate de producătorii autohtoni sunt prea mari, 10-12 lei per kilogram este prea mult. Cumpărăm mere din Azerbaidjan, Iran sau alte țări, însă nu cu acest preț. Totuși, probleme ar putea parveni din cauza livrărilor masive apărute pe fondul panicii create. Pe piața rusă este o cerere bună, iar livrările sunt realizate fără probleme, nu văd motive de ce ar trebui să vindem totul brusc”, a menționat Eugenia Velicescu, exportator, Elit Fruct.

„Piața rusă, la moment, este unica pentru merele moldovenești. Schimbările provocate de pandemie nu ne-au afectat deloc, livrările sunt realizate fără întârziere. Prețul a scăzut, însă, totuși, este exagerat la noi în țară. Marfa se vinde de la producătorul autohton cu 300-400% adaos comercial. S-a creat o panică nefondată, oamenilor le este frică să nu fie închise granițele și vând masiv, acest lucru afectează foarte mult situația de pe piață, iar prețurile se vor reduce”, a menționat Iurie Dogotari, exportator, Mistin-Com SRL.

‹ adv ›

Totuși, unii producători susțin că pierderile înregistrate din cauza devalorizării rublei sunt foarte mari, însă problemele pot fi soluționate.

„Ținând cont de faptul că majoritatea exporturilor sunt realizate în Federația Rusă, din cauza devalorizării rublei rusești pierderile sunt foarte mari. Totodată, nici calitatea fructelor nu este tocmai bună. Probleme sunt, însă acestea trebuie pas cu pas soluționate. În mare parte, am livrat fructe în lunile ianuarie – februarie, iar banii au fost achitați peste 35-40 de zile, când deja rubla rusească avea o valoare mai mică. Din acest motiv, cred că unii exportatori vor înregistra pierderi mari”, a spus Ion Ionaș, exportator, Ionex Trans.

Potrivit estimărilor reprezentanților Asociației Moldova Fruct, o bună parte din producători au reușit să-și vândă toate merele, iar unii mai dețin doar circa un sfert din stocurile depozitate.

FOTO: piter.tv; imagine simbol.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›