În primele 7 luni exporturile de vinuri din Republica Moldova au crescut cu 17% în volum (82,8 milioane de litri) comparativ cu primele șapte luni ale anului 2023 și cu o majorare de 22% în valoare (128,7 milioane de dolari) față de aceeași perioadă a anului trecut, arată date ale Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), notează mold-street.com.
Cea mai spectaculoasă creştere a fost la vinuri îmbuteliate – un avans cu peste 42%, ajungâng la cifra de 81 milioane de dolari – dublu comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2017.
Cea mai spectaculoasă creştere se atestă la exporturile de vinuri îmbuteliate către SUA, care au înregistrat un salt de +782%, în ceea ce privește valoarea, ajungând la 22,7 milioane de dolari și o majorare de 902% în ce privește volumul exporturilor.
Această creștere demonstrează un interes tot mai mare pentru vinurile moldovenești pe piața americană, a declarat Stefan Iamandi, şeful ONVV.
România continuă să fie una dintre principalele destinații de export pentru vinurile moldovenești îmbuteliate, cu o creștere de +18% în ce privește valoarea, totalizând 17,6 milioane de dolari, iar la capitolul volum a înregistrat un trend ascendent de 15%.
Astfel, pe seama SUA şi România au revenit circa jumătate din exporturile de vinuri îmbuteliate din 7 luni ale 2024.
La mare distanţă de SUA şi România se află Polonia – cu circa 5 milioane de dolari, Cehia – cu 4,8 milioane dolari şi Ucraina – cu 4,5 milioane de dolari. Rusia este de abia pe locul 10 cu doar două milioane de dolari.
În acelaşi timp, volumul exportului de vin în vrac a crescut cu doar 4% – până la 52 milioane de litri, dar ca valoare practic a rămas la acelaşi nivel ca şi în aceeaşi perioadă din 2023 – circa 48 milioane de dolari, înregistrându-se o scădere de preţ.
Datele ONVV mai arată că, în prezent, vinul din Republica Moldova este exportat pe 63 de piețe de către cei 124 de exportatori activi.
Raportat la media unei recolte, 70% din vinurile produse în Moldova sunt exportate.
Comentarii