‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
20.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExpoziţia Moldagrotech (autumn) între participanți și vizitatori

Expoziţia Moldagrotech (autumn) între participanți și vizitatori

‹ adv ›
‹ adv ›

La expoziția Moldagrotech (autumn) a fost mare forfotă la standurile cu produse crescute cu multă dragoste de fermieri. Vizitatorii au avut posibilitatea să achiziționeze fructe, legume, material săditor, semințe direct de la producători și la prețuri accesibile.

Unul dintre cei mai fideli participanți ai expoziției este Ion Ciocanu, președintele Asociației horticultorilor Demetra, care ne-a comunicat că apeciază mult organizarea evenimentelor ce oferă posibilitatea să comunice direct cu cumpărătorii și să promoveze produsele cultivate cu multă muncă și dăruire.

”Asociația noastră activează din anul 1996 și de atunci participăm la fiecare ediție a expoziției organizate în cadrul Moldexpo. În fiecare an, pregătim și aducem ceva deosebit pentru că ne place să promovăm tot ce este nou. În anul curent, prezint o expoziție cu bostani decorativi, pentru plăcinte, pentru făină pe care îi cresc în propria grădină pe o suprafață de 30 de ari. Am în grădina 15-20 de soiuri diferite. Cu regret, oamenii se uită sceptic la dovleci, mai ales dacă aceştia nu sunt de culoarea orange, deși dovleacul alb este la fel de bun. Cel mai des cumpără bostani femeile, deși cred că ar trebui să fie invers. Oamenii de la noi nu știu cum să consume bostanul, acesta poate să fie consumat chiar și crud. Vindem cu 3-5 lei kg. Dovleacul este unica cultură care nu necesită stropire. Mulți fermieri cultivă bostanul ca să scape de buruiene, dar fiecare soi are cerințele sale. Îmi pare rău, că sunt foarte puțini vizitatori, cred că e din cauza că lumea noastră este plecată peste hotare. Așa după cum am observat circa 70% dintre vizitatori sunt oameni în vârstă, foarte puțini tineri. Nu știm cui să vindem. Cel mai probabil, vom fi nevoiți să vindem produsele noastre peste hotare mai ieftin” a adăugat Ion Ciocanu.

Serghei Muntean din satul Crohmaz, Ştefan Vodă a comunicat, pentru Agrobiznes, că participă la expoziţie împreună cu mama sa și propune vizitatorilor puieţi de lămâie înmulţiţi în pepiniera proprie.

„Am procurat primii pomi de lămâi de la selecţionerii din Ucraina acum 10 ani. Avem propria noastră pepinieră în care îi înmulţim, altoim şi înrădăcinăm. Producem până la 100 de puieţi anual. Este mai mult un hobby, decât o afacere. Sunt soiuri aclimatizate pentru zona noastră, care pot creşte afară până iarna. Aceştia cresc până la 2 metri în înălţime. Preţul de comercializare este de 100-400 de lei pentru un puiet. Participăm des la expoziţii, dar oamenii nu cumpără mulți puieți, așa doar câte 1-2, cu toate acestea suntem mulţumiţi”, a spus Serghei Muntean.

Petru Begal, producător din Anenii Noi, a adus la expoziție bostani şi pere. Spune că produsele sale sunt crescute cu multă dragoste şi astfel, sunt cele mai gustoase.

„Particip în acest an pentru prima dată cu vânzări, însă ca vizitator am fost de multe ori. Sunt producător, cresc mai multe culturi pe o suprafaţă de 15 hectare. Îmi place această profesie, e mai mult pentru suflet. Aş fi plecat demult din ţară, dar îmi place mult ceea ce fac. La această expoziţie particip cu bostani şi pere, deoarece astfel am ocazia să mai vând câte ceva. La piaţă locurile sunt ocupate de intermediari şi rar când avem acces noi, simplii producători. Cel mai înalt profit, în acest an, l-am obţinut de la comercializarea bostanilor. Am participat şi la Bostaniada. Cu părere de rău, nu putem vinde produsele în supermarketurile din ţară, și aceasta reprezintă o problemă majoră pentru o mare parte din producătorii de la noi”, a menţionat Petru Begal.

‹ adv ›

Familia Roşca a venit tocmai din Călăraşi, pentru a vizita standurile şi pentru a achiziționa câte ceva din produsele din acest an.

„Am venit la expoziţie împreună cu soţia pentru a vedea ce este nou în domeniul agrar, totodată, am procurat şi câţiva pomi de migdal. Vizităm astfel de expoziţii în fiecare an şi ne face plăcere. Consider că sunt importante, pentru că producătorii îşi vând mai uşor marfa. Preţurile îmi par identice cu cele de pe piaţă, mare diferenţă nu am văzut”, a spus Constantin Roşca.

Alexandru Gorgos, care avea pungile pline cu diferite bunătăți a comunicat că a venit la expoziție la îndemnul unui prieten și pleacă acasă cu diverse produse cumpărate direct de la producătorii autohtoni.

‹ adv ›

„Am cumpărat mere, prune uscate, ceai, ţuică şi multe altele. Am venit la expoziţie la îndemnul unui prienten. Cred că preţurile sunt accesibile. Sunt mulţumit de ceea ce am văzut aici şi susţin producătorii autohtoni. Voi veni neapărat şi data viitoare”, a menţionat vizitatorul.

Tatiana Nicoară, ne-a spus că a  a venit la expoziţie pentru a vedea şi cumpăra ceva deosebit, flori pe care încă nu le are în grădină. Datorită expoziţiei de azi îşi va îmbogăţi colecţia.

„Vin la expozie pentru al doilea an consecutiv. În acest an, expoziția este organizată mai bine cu o varietate mai mare de produse. Am cumpărat flori şi pomi. Am venit în speranţa de a găsi ceva deosebit, ceva ce nu am încă în grădină. Preţurile mi se par accesibile, practic sunt la fel ca şi cele de pe piaţă, doar că aici mai găsesc vreo specie ceva, de flori sau pomi apărută recent, de aceea şi-mi place să vin”, a explicat Nicoară Tatiana.

Ion Gheorghe Teleagă, producător de brânză de oi, participă la expoziţie a patra oară şi nu regretă. Acesta a venit nu doar cu produsul fabricat de el, dar şi cu animăluţele de la care colectează laptele.

„Particip la expoziţie a patra oară. Anul acesta am venit cu oiţe, dar şi să vând brânza produsă în anul curent. Avem peste 200 de capete, rasa este creată de noi, din încrucişarea unei rasa locale cu una germană. Sunt satisfăcut de vânzări. Regret că, în primele zile a fost problematic cu deplasarea în oraş şi au venit mai puţini vizitatori. Un kilogram de brânză îl vând cu preţul de 80 de lei. Este un preţ mic, ţinând cont de faptul că produsul este ecologic. Cumpărătorii sunt mulţumiţi, iar aceasta e cel mai important”, a conchis Ion Gheorghe Teleagă.

Expoziţia Moldagrotech (autumn) se desfășoară în perioada 17-20 octombrie curent  și reuneşte fermieri din diverse localităţi ale ţării.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii