‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 15 decembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFăinarea la coacăz și agriș - prevenire, tratamente

Făinarea la coacăz și agriș – prevenire, tratamente

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Făinarea la coacăz și agriș este o boală produsă de ciuperca Sphaerotheca mors-uvae (făinarea americană). Aceasta atacă coacăzul negru, roșu și agriș, mai puțin soiurile tolerante.

Prezența ciupercii poate fi observată prin pete albicioase, similare unei pâsle, formate pe ambele părți ale frunzelor. Începând cu luna mai, poate fi observat atacul pe lăstarii tineri, formând pete similare, de dimensiuni diferite.

Fructele mici atacate se pot zbârci, înnegri, iar cele în faze mai dezvoltate prezintă pete albicioase, ce ulterior devin mai închise la culoare, țesutul în jurul petelor necrozează, iar apoi se formează un putregai uscat sau umed.

‹ adv ›

Pe lângă daunele directe produse (afectarea aspectului comercial al fructelor), un grad sporit de infecție cu făinare poate afecta recolta anului următor, deoarece împiedică diferențierea mugurilor de rod sau chiar, fără un control adecvat, poate duce la pierderea totală a culturii.

O altă ciupercă responsabilă de făinare este Microsphaera grossulariae (făinarea europeană), fiind mai puțin întâlnită și producând daune mai mici.

Măsuri de prevenire a răspândirii făinării

În ciuda neglijării frecvente a măsurilor de prevenire, rolul acestora este, deseori, crucial în controlul bolilor. Pentru a menține sub control făinarea, este recomandat să ținem cont de următoarele recomandări generale:

‹ adv ›
  • Respectați distanța recomandată de plantare a agrișului și coacăzului, nu îndesiți plantele – o distanță suficientă dintre plante permite aerisirea acestora, evitarea stagnării umidității (făinarea agrișului este favorizată de umiditatea sporită).
  • Optați pentru soiuri tolerante sau rezistente la făinare (de exemplu Black Down, Meitgo, Kantata, Tsema, Slitsa, Victoria, Record 35).
  • Înlăturați și distrugeți organele atacate ale plantei (frunzele, lăstarii pe suprafețe mici pot fi colectați, arși. Boala poate ierna în frunzele uscate căzute pe sol).
  • Monitorizați situația din câmp și realizați tratamente preventive.
  • Realizați tăierile conform recomandărilor, ținând cont de necesitățile plantei. Detalii despre Tăierile la agriș – când și cum se realizează corect și Tăierile la coacăzul negru, roșu. Când și cum se realizează.
  • Efectuați tratamente la încheierea perioadei de vegetație și în repausul vegetativ (iernarea ciupercii are loc și prin miceliul localizat în lăstari și muguri).

Tratamente pentru combaterea făinării la agriș și coacăz

Precum am menționat, un rol important în menținerea sub control a făinării îl joacă tratamentele preventive. La încheierea perioadei de vegetaţie şi în repaus vegetativ se aplică
tratamente cu produse pe bază de sulf
(de exemplu Thiovit Jet sau Microthiol în concentrație de 0,3-0,4%).

La începutul dezmuguritului se fac tratamente cu fungicide pe bază de: penconazol (Topas 100 EC – concentrație 0,02%, se recomandă maxim 2 tratamente pe vegetație) sau sulf (Kumulus DF – conc. 0,3%, Thiovit Jet 80 WG – conc. 0,3%.

Important! La realizarea tratamentelor cu sulf, verificați toleranța soiurilor la acesta (posibilă ardere a lăstarilor).

‹ adv ›

Ulterior, în perioada de vegetație, inclusiv la începutul perioadei, produse pentru controlul făinării sunt incluse la realizarea tratamentelor preventive, iar numărul tratamentelor este dirijat de situația din câmp.

În acest sens, pot fi utilizate produse ce conțin microorganisme benefice cum ar fi Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 – menține sub control făinările și putregaiul cenușiu la coacăz și agriș (Taegro 0,185-0,370 kg/ha).

COS-OGA/chito-oligozaharide-oligogalacturonane – activator al mecanismelor de apărare a plantelor (Fytosave 1,25 l/ha suprafață perete foliar).

Totodată, sunt omologate produse eficiente pe bază de Fluopiram (Luna Sensation 0,6-0,8 l/ha), Bupirimat – omologat la cultura de coacăz (Nimrod 250 EC 1 l/ha).

Experiențele din câmp arată o eficiență sporită în controlul făinării prin utilizarea bicarbonatului de potasiu, cunoscut pentru efectele sale de fungicid. Însă, ar putea apărea efectul de fitotoxicitate.

În cazul utilizării bicarbonatului de potasiu, care are atât proprietăți preventive, cât și curative, plantele se pulverizează până la scurgerea soluției de pe acestea (în condiții de casă 50g bicarbonat de potasiu 50ml săpun la 10 litri de apă). Tratamentele se repetă săptămânal, preventiv.

Citiți mai multe despre Bicarbonatul de potasiu – fungicid eco, util în culturile de legume și la pomi.

În cazul în care doriți să optați pentru produse din comerț ce conțin bicarbonat de potasiu, la coacăz și agriș este omologat produsul Karbicure 5 kg/ha.

La infecții sporite în anii precedenți, tratamentele se repetă la un interval de 7-10 zile în plantațiile comerciale.

Bibliografie:

  1. Ghid tehnic și economic: Pomi, arbuști fructiferi, căpșun. ICDP.
  2. Bolile și dăunătorii căpșunului și arbuștilor fructiferi. ICDP Pitești Mărăcineni.
  3. Controlling powdery mildew (Sphaerotheca mors-uvae) of gooseberry (Ribes uva-crispa) with potassium bicarbonate and risk of phytotoxicity. Marcel Wenneker.
  4. Control of powdery mildew on gooseberries witf penconazole. New Zeeland Plant Protection Society.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›