‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 14 octombrie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFamilia Balmuș: Muncim pentru a construi o fermă modernă de animale

Familia Balmuș: Muncim pentru a construi o fermă modernă de animale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Mama, tata, cei trei copii, nora și cel mai proaspăt membru al familiei – nepoțelul – toți de la mic la mare sunt implicați în procesul de dezvoltare a fermei recent create.

Liliana și Adrian Balmuș și-au început afacerea modest, au cumpărat patru vaci și câteva capre. Nu le place să facă lucrurile cu jumătățile de măsură, așa că și-au propus să ridice un grajd dotat pentru animalele lor.

Au aflat despre concursul organizat de GAL-ul „Lunca Prutului de Jos”, au depus cerere de participare, au câștigat și au primit finanțarea pentru realizarea obiectivului.

„Părinții aveau câțiva bani adunați și au decis să cumpere patru vaci. Apoi, au aflat de posibilitatea finanțărilor europene și își doreau să facă un grajd pentru animale. Așa a pornit ideea. Totul a evoluat rapid”, au povestit membrii familiei într-un interviu oferit FARM.

‹ adv ›

S-au inspirat de la fermele moderne, preluând de acolo câteva din practici.

„Inițial ne-am uitat la fermele moderne cum funcționează. Bine, în fermele moderne, teritoriul este mai mare. Hrana se dă mecanizat, dar la noi nu se va da mecanizat. În general spațiile, modul cum îi aranjat, este preluat din fermele mari, europene. Acum sperăm că o să ne extindem și că vom ajunge la așa nivel. La început noi nu aveam acest grajd, puneam mâncarea în iesle și o dădeau pe jos, o călcau cu picioarele. Am pus jos lemn, am aranjat totul pentru comoditate”.

Au început construcția grajdului acum peste 2 luni, însă ploile au amânat finisarea. Copiii, cel mai probabil, vor pleca de acasă, însă la moment se implică pentru a contribui la dezvoltarea afacerii.

„Banii au fost acumulați, în mare parte de soț, el a fost plecat în străinătate, a muncit o perioadă în Belgia și puțin în Cehia. Copiii vor să plece. Fata este studentă la medicină și nu are timp, așa doar ne ajută când poate. Mai mult este afacerea soțului și a mea, dar oricum, suntem implicați toți. Băiatul s-a căsătorit și planifică să plece la București, are de finalizat studiile acolo”.

Având o producție mică, o comercializează în sat, iar o parte o duc la Galați.

„Trebuie să ai un act confirmativ că ești angajat acolo, în Galați, pentru a vinde, sau să ai contract. Noi, dacă am deschis gospodăria țărănească și soțul are buletin românesc, deja avem posibilitatea să circulăm din Moldova în Galați”.

‹ adv ›

De la GAL au primit suma de 71.250 lei, dar costul total s-a ridicat la 142 de mii de lei.

„Am procurat materiale de construcții, în jur de 60 de mii de lei, aparatul de muls, frigider de capacitate mare pentru stocarea lactatelor, incubator pentru păsări, un boiler – acesta ne va oferi posibilitatea să dăm apă caldă la animale. Avem în plan să dezvoltăm și latura turistică, însă avem foarte mult de lucru aici, încă așteptăm ca pământul să fie pus pe numele nostru. Nu poți să investești și să stai ca frunza pe apă”.

Au cumpărat un gard electric pentru a menține animalele în fermă.

„Aici e îngrădit undeva o mie de metri pătrați, dar ca să o lungim, mai trebuie de procurat fir. Vacile toată vara pasc și sunt mulse, iar pentru iarnă, se pregătește fân. Din acest motiv am procurat cositoare, greblă și mai trebuie un apărat de balotat. Am fi dorit și un tractor mai nou, acesta cam se defectează mereu. Acum, însă, nu avem finanțe”.

Familia Balmuș spune că sunt fericiți că muncesc în țară, pentru că atât peste hotare, cât și aici se muncește mult pentru a obține ceva.

„Tatăl a fost plecat în străinătate, eu am fost plecat puțin. Peste hotare se muncește foarte mult. Oamenii au senzația că peste hotare se dau banii ușor. Nu, în străinătatea foarte mult se muncește. Chiar dacă plouă, ninge, trebuie să fii la locul de muncă. Dacă este dorință de muncă și în țară se poate de realizat ceva”.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›