‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFamilia Dosca: Am investit în livezi superintensive. Tehnologiile moderne asigură succes

Familia Dosca: Am investit în livezi superintensive. Tehnologiile moderne asigură succes

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Familia Dosca din satul Malcoci, raionul Ialoveni a înființat, în anul 2021, o livadă superintensivă de măr și cireș pe o suprafață de 11 ha. Dorința de a dezvolta o afacere agricolă, Gheorghe Dosca, o avea încă din copilărie, astfel că după o vizită în Italia a decis să planteze primii pomi.  

Se implică în gestionarea afacerii împreună și se mândresc că au reușit să implementeze ideea, deși vin din cu totul alt domeniu, fiind ambii economiști de profesie. 

Carolina Dosca, spune că din dragostea pentru țară, pentru pământ au decis să rămânem acasă și să înceapă o afacere în domeniul agricol. 

„Chiar dacă aveam gândul să luăm calea străinătății, totuși, dragostea pentru tot ce se numește patrie, inclusiv copiii, au fost mai puternice. Soțul este cel care m-a molipsit de dragostea față de pământ, eu fiind din Chișinău nu prea știam ce înseamnă agricultură. Am fost împreună în Italia la o livadă superbă și acolo soțul m-a întrebat dacă îmi place ceea ce văd. Desigur că am fost impresionată, ulterior am decis să încercăm și noi”, ne-a povestit Carolina. 

‹ adv ›

Gheorghe Dosca își amintește că avea această dorință, să creeze o gospodărie agricolă, încă fiind mic, dar nu era decis în ce sector.

„Mă gândeam și la o afacere în zootehnie, îmi plăceau și alte sectoare ale agriculturii, dar până la urmă, am ales să plantăm o livadă superintensivă. Ne-am gândit că acestea sunt produsele pe care noi putem să le exportăm la moment. Suntem încă boboci în ceea ce ține de agricultură, fiind în anul doi de la plantare, respectiv anul trecut am recoltat primele fructe pentru consum propriu, iar în anul curent avem prima recoltă”. 

Înainte de a planta livada au studiat foarte bine piața, inclusiv care sunt cerințele și solicitările pe piața externă și reieșind din informația dată au realizat că practic 80% din soiurile solicitate sunt Golden Delicious, Gala Delicious și Red Delicious. 

„Aceasta ne-a motivat să plantăm aceste soiuri, cu atât mai mult cu cât sunt aclimatizate la condițiile din țara noastră. Așteptăm o recoltă de circa 150 de tone de mere. Avem deja o înțelegere cu o rețea locală de magazine, dar avem și câteva solicitări pentru export”, a menționat antreprenoarea.

La înființarea livezii au investit, în mare parte, propriile surse financiare, dar au apelat și la un credit prin intermediul Proiectului Livada Moldovei.

„Investiția pe care am realizat-o este una destul de mare, aproximativ 40 de mii de euro/ha. Pornind de la faptul că, agricultura fără irigare nu poate să ofere recolte înalte și de calitate, dispunem de un bazin de apă pentru irigare, care ne asigură cu cantitatea necesară de apă pentru suprafața pe care o avem. Personal, cred că se merită investițiile în oricare tip de afacere, doar că este nevoie de gândit foarte bine totul și dacă te apuci de o afacere, atunci trebuie să respecți toate cerințele. Mai bine investești într-un hectar de livadă, dar modern, superintensiv, unde asiguri tot de ce este nevoie și nu economisești pe tehnologie. Dacă faci totul cu responsabilitate, inevitabil ai succes”, a explicat Gheorghe Dosca. 

‹ adv ›

La moment gestionează 10 ha de măr, 1 ha de cireș și preconizează să se extindă până la 50 de ha de livadă.

„Ne dorim foarte mult ca pe viitor să construim și un frigider, dar la moment cumpărătorul achiziționează merele direct din livadă. Planificăm să combinăm agricultura cu turismul, mai ales că peisajele care se deschid aici din livadă sunt superbe. Avem și un lac. Deși sunt de profesie economistă, mă prind des la gândul că, sunt copleșită de cum se aude vântul trecând printre plasa din livadă. Îi spun des soțului că livada noastră cântă”. 

Un mare suport l-au avut din partea Proiectului APM, finanțat de USAID, care i-a ajutat să se alinieze la cerințe necesare pentru obținerea certificatelor de calitate Global G.A.P. și GRASP. 

Carolina recunoaște că se mândrește cu rezultatele pe care le-au obținut până acum și spune că le reușește pe toate datorită ajutorului pe care îl are din partea familiei. 

„Sunt și mamă a 5 copii, dar reușesc să mă implic și în afacere, deoarece sunt susținută de familie”.

‹ adv ›

În cadrul companiei Dadu Farm activează 7 lucrători, dar apelează și la munca zilierilor atunci când este sezonul de recoltat. 

„Avem o problemă legată de găsirea zilierilor, dar încercăm să-i menținem pe cei cu care lucrăm și le creăm condiții pentru ca să rămână și să muncească la noi. O altă problemă cu care ne-am confruntat și ne confruntăm în continuare este lipsa specialiștilor calificați, suntem nevoiți să învățăm din greșelile proprii. Există situații când avem nevoie de consultanța unor specialiști la îngrijirea livezii, dar învățăm din propria experiență”, a mai spus Carolina Dosca. 

Certificatele privind implementarea standardelor internaționale vor permite companiei conectarea la piața externă cu posibilitatea de a vinde fructe în condiții de siguranță și durabilitate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›