‹ adv ›
miercuri, 28 octombrie, 2020
13 C
Chișinău

Familia Golban – unicii producători de uleiuri, făină degresată și fulgi de migdale ecologice din Moldova

Recomandate

#43. Cum să realizezi controlul acarianului Varroa la albine. În ce număr este periculos

Când coloniile de albine nu sunt tratate sau tratate ineficient, coloniile pot muri și apicultorii pot suferi pierderi economice majore provocate de...

#41. Recomandări la semănatul grâului și orzului de toamnă, în condiții de secetă

Campania de semănat a culturilor de toamnă a început într-o perioadă secetoasă, care influențează negativ dezvoltarea culturilor.Pentru...

#42.Ce prețuri sunt oferite pentru grâu, porumb și floarea soarelui în diferite zone ale țării

După scăderea bruscă a prețului pentru floarea soarelui, tendințe de creștere nu se înregistrează pe parcursul deja a unei săptămâni.

#40. Recomandări la cultivarea legumelor în sere pe lângă casă: cum să dezinfectezi solul, aplici tratamente

Dacă planificați să produceți legume pentru propriul consum și sunteți în identificarea unor alternative sănătoase preparatelor chimice utilizate, vă recomandăm acest articol...

#39. Cum puteți obține autorizația de utilizare a apelor subterane pentru irigarea culturilor horticole

Pe data de 19 august curent a fost aprobată HOTĂRÎRE Nr. 635 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la folosinţa apelor subterane pentru irigarea...

#38. Eficiența economică a culturilor ecologice în condițiile 2020

O bună parte din fermieri au suportat pierderi importante în condițiile acestui an din cauza secetei și arșiței, iar mai mulți din...

#37. Ce prețuri sunt oferite pentru produsele agricole eco în acest sezon?

Piața cerealelor este influențată de mai mulți factori printre care se numără recoltele obținute la nivel regional de principalele țări producătoare, cererea...

De mic copil Igor Golban iubea să hoinărească toamna pe câmpurile ce îmbrățișau satul, venind neapărat acasă cu câteva nuci în buzunar. Crescând puțin, încerca să câștige bani de cheltuială recoltând nuci și comercializându-le. Iar urmând studiile în Franța și având concomitent un job, s-a decis să investească toți banii câștigați în propria afacere.

De atunci, au trecut aproape 20 de ani, iar tânărul student plin de ambiție și curaj a ajuns să fie unicul producător de uleiuri presate la rece, făină degresată și fulgi de migdale certificate ecologic din Moldova. Totodată, pe terenurile sale și-au găsit locul și alți favoriți, nu doar nucul.

„Pe atunci îmi făceam studiile în Franța, unde am văzut un model de afacere, care mi-a plăcut enorm. Mereu am apreciat cultura nucului și mi-am dorit să-l cultiv. Având și un job, am decis că toți acești bani îi voi investi. Totodată, am beneficiat de suport din Organizației ODIMM în cadrul Programului PARE 1+1. „Ocheam” câte o porțiune potrivită de teren, luam credite de la bancă și, într-un final, am reușit să consolidez suprafețele pentru a înființa livada de nuc. Am testat solul și am făcut un plan de afacere. Am reușit să cultiv nucul, după care am căutat o cultură înrudită și am început a planta migdal”.

Dragostea față de agricultură nu-i o glumă! Pe lângă nuci și migdale, producătorul a plantat pe câteva hectare cătină albă, reușind să-și convingă și soția în reușita afacerii. Mai apoi, fiind impresionați de exemplul business-urilor de familie de peste hotare, soții Golban au decis că acesta ar putea fi implementat cu succes de ei și…n-au dat greș. Producând nuci, migdale și cătină ecologice pe o suprafață de 30 de hectare, au decis să lanseze prelucrarea acestora.

„ Dacă e să vorbim de certificarea ecologică, mai degrabă nu vă pot enumera motivele de ce nu aș face-o, decât invers. Acum suntem în perioada de conversie. Știind că putem să facem ceva mult mai bun, de ce să nu optăm pentru această posibilitate. După care, am mers într-o vizită de studiu în Germania, unde am văzut cum câțiva membri ai familiei reușesc să cucerească piața cu un produs finit și am decis că o să reușim și noi. Având livezile pe rod, fructele erau tocmai potrivite pentru a produce uleiuri. Tot din Germania am adus utilajul. Cea mai mare problemă era prețul acestuia, mai apoi urmând și unele dificultăți la producere. Fiecare elaborează tehnologia sa de obținere a uleiurilor presate la rece, cu mici particularități pe care puțini le cunosc”.

Încercare peste încercare și, într-un final, au reușit să obțină produsul mult dorit. Însă, studiind tot mai multe despre beneficiile uleiurilor, soții Golban au înțeles că sunt încă mult culturi ce și-ar găsi loc pe câmpurile lor. Astfel, pe câteva hectare au ajuns să fie cultivați bostanul, armurarul, floarea soarelui, rapița și alte culturi eco care mai apoi sunt prelucrate.

„Uleiurile sunt stoarse la temperaturi de 26-28°C, ceea ce permite păstrarea tuturor calităților. Fiecare varietate de ulei este specială și apreciată pentru anumite calități. Între timp, am aflat mai multe despre făina degresată obținută din diverse culturi și fulgii de migdale, la fel mult apreciate de toți, nu puteam să nu le producem. Spre exemplu, pulberea din semințe de muștar are proprietăți anticancerigene, uleiul din semințe de soia este perfect pentru a asigura sănătatea oaselor, uleiul sau făina degresată din semințe de in sunt perfecte pentru detoxifierea organismului. Ne-am dorit ca oamenii să aibă toate aceste „pastile” la îndemână. La moment, una dintre cele mai mari impedimente este costul înalt al semințelor ecologice pe care le procurăm pentru a produce alte varietăți de uleiuri. Și dacă e să vorbim de intervenția statului, cred că anume aici ar trebui să ne susțină”.

„Sănătate la pachet și..în sticluțe” – anume astfel poate fi numit rezultatul muncii soților Golban. Anual, aceștia reușesc să producă circa 10-18 mii de sticluțe de ulei și susțin că, uneori, nici nu reușesc să numere cantitatea exactă.

„Sincer să fiu, nu cunosc cantitatea exactă, deoarece de fiecare dată stoarcem cantitatea pe care trebuie să o comercializăm în scurt timp. În general, uleiul presat la rece are un termen de valabilitate de până la 12 luni, cel de muștar doar 9, însă cel mai gustos, credem noi, este acel proaspăt stors, de aceea și producem des cantități mici. Am transmis probe de ulei în Italia și Germania, iar experții de acolo au confirmat că acesta este de calitate extra. Ne-am dori să inițiem exportul în aceste țări, dar pentru aceasta avem nevoie de încă două utilaje similare pentru a produce cantitatea necesară”.

Vestea bună este că, doar circa 10-15% din cantitate ajunge să fie exportată peste hotare, în România, restul sticluțelor își găsesc locul în bucătăriile din țară. Am întrebat producătorul dacă întâlnește probleme sau dificultăți în timpul producerii eco. Totuși, unii producători nu implementează sistemul ecologic considerându-l anevoios.

„Acele impedimente cu care ne ciocnim ne unește mai mult ca familie, ne face să studiem și să devenim mai buni. Din propria experiență, dar și nu numai, pot spune că în plantațiile multianuale eco pe toate le reglează natura. Plantele reușesc să se adapteze condițiilor și să-și dezvolte rezistență, iar dăunătorii sunt combătuți de prădători naturali. Iar dacă e să vorbim de culturile anuale pe care le semănăm, dacă daunele produse sunt prea mari, le defrișăm și în următorii ani punem și mai mult accent pe asolament”.

Pe lângă faptul că au avut curajul să lanseze propria afacere, soții Golban au reușit să creeze și câteva locuri de muncă în regiune. Cu toate acestea, problema muncitorilor sezonieri devine din ce în ce mai accentuată.

„Avem mari probleme din cauza insuficienței brațelor de muncă. Am încercat, chiar și în acest sezon să recoltăm migdalele mecanizat, însă fructele se coc eșalonat, astfel o parte din ele încă nu sunt pe deplin coapte și mașina nu este eficientă. Totodată, fiind la distanța de peste o sută de kilometri de Chișinău – unde sunt comercializate în mare parte produsele noastre, întâlnim probleme de logistică. De aceea, sperăm să reușim să lansăm producerea mai aproape de capitală”.

Toate aceste „pastile organice” sunt produse în satul Carahasani, Ștefan Vodă și reunite sub brandul Biantti. Soții Golban susțin că activitatea de zi cu zi le aduce satisfacție maximă. Iar dacă vrei și tu să te încarci cu o porție de vitamine, poți găsi uleiurile Biantti la piața EcoLocal.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și Eco/Bio/Organic. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

Soții Rotaru: Sperăm să găsim bani pentru a lansa prima fermă eco de porci din țară

Seceta și problemele din acest an au dat peste cap mai multe proiecte ambițioase ale agricultorilor din țară, însă, până la urmă,...
00:05:51

VIDEO. Compostul – unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice. Experiența Micu&Co

Îngrășămintele organice sunt numite soluții universale de evitare a carențelor din mai multe motive:Asigură dezvoltarea armonioasă și echilibrată...

Agricultura eco în Moldova: Cât producem, unde comercializăm

Potrivit datelor furnizate de către MADRM, în anul 2019 în Republica Moldova au fost înregistrați 152 de producători agricoli și porcesatori certificați...

Produsele eco moldovenești – expuse în 34 misiuni diplomatice de peste hotare

Pentru al doilea an consecutiv, Agenția de Investiții în parteneriat cu Asociația Patronală MOVCA promovează produsele moldovenești eco dincolo de hotarele țării....

Eco/Bio/Organic

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco

Producerea compostului pentru comercializare. Vezi investițiile necesare

Tot mai mulți fermieri din țară sunt în căutarea alternativelor ce le-ar permite înlocuirea îngrășămintelor de sinteză chimică. Potrivit cercetărilor, chiar dacă...

Plantele medicinale și aromatice ecologice – unele dintre cele mai profitabile și solicitate culturi

Cererea pe piața externă pentru culturile aromatice și medicinale este în creștere, mai ales pentru cele ecologice, iar Republica Moldova ar putea deveni un...

Ce semințe pentru îngrășăminte verzi sunt disponibile de piață. De unde pot fi procurate

Îngrășămintele verzi devin tot mai populare în rândul fermierilor autohtoni, iar acest lucru nu poate să nu bucure. Totuși, o bună parte...

Afacere cu râme: Un fermier din Ucraina produce biohumus, îl exportă cu succes și și-a lansat ferme în Italia și Portugalia

Râmele sunt similare unui „plug biologic” care sapă galerii în sol de până la 1 m adâncime. Totodată, prezența lor în sol denotă faptul...