joi, 20 iunie, 2024
30.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoVermicompost de râme - alternativa îngrășămintelor chimice

Vermicompost de râme – alternativa îngrășămintelor chimice

Recomandate

Vermicompostul este un îngrășământ obținut în urma procesului de descompunere realizat cu ajutorul diferitor specii de râme.

În Moldova, acest tip de activitate nu prea este popular, cu toate acestea, experiența fermierilor din țările vecine demonstrează eficiența și importanța producerii unui astfel de îngrășământ.

Charles Darwin a denumit râmele „pluguri biologice”, deoarece acestea favorizează formarea și stabilizarea structurii solului, aerisirea și circulația mai bună a apei în sol, contribuind la sporirea fertilității solului.

Denis Cucer din Teia, Grigoriopol a decis acum 6 ani în urmă să lanseze o afacere de producere a îngrășămintelor organice cu ajutorul râmelor.

Tânărul spune că a avut nevoie de aproximativ 2 ani pentru a învăța toate aspectele ce țin de întreținerea râmelor, iar primele exemplare le-a importat din Ucraina.

„Totul a început de la ideea de a produce organic, fără produse de sinteză chimică. Astfel, am început a căuta o alternativă biologică pentru îngrășămintele ce se administrează tradițional în sol. Și iată așa am ales să producem vermicompost. De obicei, fermierii care procură vermicompost produc din aceste așa numitul „vermi-ceai” sau biohumus lichid, astfel soluția e mai ușor de administrat plantelor”, povestește Denis Cucer.

În special, acest îngrășământ este util fermierilor care practică agricultura ecologică, reprezentând o alternativă cât se poate de eficientă.

Cu toate acestea, Denis spune că fermierii noștri nu prea au încredere într-un asemenea îngrășământ. Astfel, acceptă mai greu să-l testeze.

„Anual, producem circa 500 m3 de vermicompost. Mulți optează pentru soluția obținută la diluarea îngrășământului, fiind aplicată doza de aproximativ 5-7 litri per hectar, în dependență de cultură. Noi mai întâi am testat pe terenurile proprii, ne-am convins că este eficient, iar apoi am decis să propunem produsul și altora. Optând pentru alternative ale produselor chimice, avem mai mare grijă față de mediu, dar și față de noi, pentru că, până la urmă, consumăm produsele pe care le producem”.

Denis susține că a testat vermi-compostul și la producerea răsadului, iar rezultatele obținute au fost foarte bune. Per total, acesta utilizează 3 specii.

„Avem râme Roșu de California, râmă Roșie de bălegar și cele din specia Eisenia Andrei. Acestea au fost cumpărate din Ucraina. Un profesor de acolo ne-a recomandat să optăm anume pentru ele. S-au adaptat ușor condițiilor de la noi, iar acum producem biohumus tot anul. Aceste ființe se adaptează foarte ușor condițiilor, însă dacă facem greșeli riscăm să pierdem toată populația”.

Pentru producerea compostului destinat râmelor este utilizat bălegarul obținut de la vitele mari cornute și paie. La rândul său, vermicompostul obținut conține o diversitate de nutrienți pentru plante și microorganisme benefice pentru dezvoltarea acestora.

„Dacă nu este produs compost, amestecul obținut poate arde, mărindu-se esențial temperatura, iar râmele pot muri. În plus, este optimă umiditatea de 70%, dar și alți factori sunt decisivi la întreținerea râmelor. De la o greșeală la alta, am reușit să percepem ciclul de viață ale acestora mici ajutoare ale solului, iar acum scopul nostru este de a dezvolta o afacere mare, pentru a asigura mai mulți fermieri cu îngrășăminte organice”.

Râmele reprezintă bioindicatori ai calității solului, impactului poluanților asupa mediului și sistemelor de recoltare, fiind o parte foarte importantă a solului.

Mai multe detalii despre importanța râmelor asupra solului, găsiți în acest articol.

Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco