Vermicompostul este un îngrășământ obținut în urma procesului de descompunere realizat cu ajutorul diferitor specii de râme.
În Moldova, acest tip de activitate nu prea este popular, cu toate acestea, experiența fermierilor din țările vecine demonstrează eficiența și importanța producerii unui astfel de îngrășământ.
Charles Darwin a denumit râmele „pluguri biologice”, deoarece acestea favorizează formarea și stabilizarea structurii solului, aerisirea și circulația mai bună a apei în sol, contribuind la sporirea fertilității solului.
Denis Cucer din Teia, Grigoriopol a decis acum 6 ani în urmă să lanseze o afacere de producere a îngrășămintelor organice cu ajutorul râmelor.
Tânărul spune că a avut nevoie de aproximativ 2 ani pentru a învăța toate aspectele ce țin de întreținerea râmelor, iar primele exemplare le-a importat din Ucraina.
În special, acest îngrășământ este util fermierilor care practică agricultura ecologică, reprezentând o alternativă cât se poate de eficientă.
Cu toate acestea, Denis spune că fermierii noștri nu prea au încredere într-un asemenea îngrășământ. Astfel, acceptă mai greu să-l testeze.
Denis susține că a testat vermi-compostul și la producerea răsadului, iar rezultatele obținute au fost foarte bune. Per total, acesta utilizează 3 specii.
Pentru producerea compostului destinat râmelor este utilizat bălegarul obținut de la vitele mari cornute și paie. La rândul său, vermicompostul obținut conține o diversitate de nutrienți pentru plante și microorganisme benefice pentru dezvoltarea acestora.
Râmele reprezintă bioindicatori ai calității solului, impactului poluanților asupa mediului și sistemelor de recoltare, fiind o parte foarte importantă a solului.
Mai multe detalii despre importanța râmelor asupra solului, găsiți în acest articol.
Acest material este realizat în cadrul proiectului ”InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.