‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriFamilia Ștepu, producători de fasole eco: Ne doare să vedem în magazine fasole importate...

Familia Ștepu, producători de fasole eco: Ne doare să vedem în magazine fasole importate la preț exagerat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cultivarea fasolei a devenit o afacere uitată și cu greu mai găsești fermieri care se aventurează să investească în aceată leguminoasă.

Familia Ștepu din orașul Râșcani, în primăvara acestui an, s-a decis să cultive 4 hectare de fasole. S-au gândit mult, având, ca și mulți alți tineri de la noi, opțiunea de a pleca la părinți peste hotare.

„Dispuneam de 4 hectare de pământ și ne-am gândit că am putea să începem o afacere agricolă, ca să putem rămâne acasă, cu familia. Așa am decis să semănăm fasole. Deși, părinții soțului, care sunt de mai mulți ani plecați în Spania ne îndemnau să plecăm și noi, că nu ne trebuie pământul acesta că nu o să avem nimic din asta, dar nu am putut pleca. Avem un băiețel de 5 ani și unde vedem flagul Moldovei spune cu mândrie, „Aceasta este Moldova noastră”. Cred că el ne-a și motivat să rămânem și să încercăm”, ne-a spus Iuliana.

Fiind în primul an, s-au confruntat cu mai multe probleme, dar ne-a spus eroina noastră că, acestea i-au făcut mai puternici, a fost un imbold ca să continuie, să nu cedeze și se pare că nu au dat greș.

„Acesta este primul an, am avut mai multe probleme, dar am reușit. Acum pot să spun că greutățile ne-au făcut mai tari și ne-au stimulat să nu cedăm, dar să mergem înainte. Ne-a fost greu pentru că nu aveam experiență, nu am avut tehnica necesară, nu știam cum să administrăm totul corect, în plus și condițiile climaterice au fost destul de dure, cu toate acestea am reușit să obținem rezultate bune. Nu avem nici studii în agricultură, dar ne place mult ceea ce facem, ne bucurăm când vedem cum crește fiecare plantă și ne dă roade”, a mai adăugat producătoarea.

‹ adv ›

În anul acesta, de pe 4 hectare au recoltat circa 10 tone de fasole. Semințele fiind procurate de la colegii lor din Briceni.

„Cultivăm soiul cel mai practic și cel mai solicitat, fierbe foarte repede, noi îi spunem „zăhărica”. Inițial, ne gândeam să o comercializăm angro, ca să nu ne mai facem bătăi de cap, dar am văzut că prețul este destul de mic și nu puteam să acoperim nici cheltuielile pe care le-am avut. Dacă reușim să comercializăm toată cantitatea de fasole o să ne restituim investițiile. Am ales un ambalaj ecologic. Ne dorim foarte mult să vindem fasolea pe piața de la noi, pentru că este un produs ecologic. Un kg de fasole costă 18 lei, de la 3 kg în sus 16 lei”, a explicat tânăra.

Au decis să înceapă să comercializeze la expoziția Moldagrotech, că să se convingă că produsul va fi unul solicitat și mare le-a fost mirarea că pe parcursul celor 4 zile de expoziție au reușit să vândă peste o tonă de fasole.

„Am venit pentru prima dată la expoziție ca să vedem cum ne descurcăm cu comercializarea. Toți clienții, care au vizitat expoziția în prima zi, au revenit în următoarele zile ca să mai procure. Aceasta desigur, ne bucură mult. Sincer, nu ne-am așteptat că o să avem așa vânzări. Pe parcursul zilelor am reușit să vindem peste o tonă de fasole”,ne-a mai spus Iuliana, în timp ce soțul nu reușea să facă față oamenilor doritori de a procura produsul lor.

Ne-a spus Iuliana Ștepu că, au investit circa 15 mii de lei pentru prelucrarea terenului, procurarea semințelor, plus la recoltare încă circa 30 de mii de lei.

„În anul acesta am început să recoltăm cu combina, dar s-a defectat și am fost nevoiți să o recoltăm manual. Alesul îl facem la fel, manual. Am dezvoltat afacerea din resurse proprii, am depus dosarul pentru subvenții în avans, pentru că intenționăm, pentru viitor, să plantăm o livadă, să creștem și alte soiuri de fasole și năut. Năutul are foarte multe proprietăți benefice, dar cel mai important îmbogățește solul, mai ales că solurile sunt obosite și trebuie să le îmbogățim cu elemente ca să obținem roade bogate. Ne dorim să creștem producție de calitate, nu prea ne gândim ca să ne extindem suprafețele”.

‹ adv ›

Tânăra familie crede că se poate produce fasole ecologică la noi și regretă când descoperă pe rafturile magazinelor fasole de import.

„Cel mai mult mă doare când văd în magazinele de la noi fasole importate din diferite țări cu un preț exagerat. Noi putem produce fasole ecologică, dar cu regret nu prezintă interes și este cumpărată cu un preț de nimic. Ne dorim să reușim cu afacerea, pentru că nu vrem să plecăm, vrem să rămânem acasă. Mă bucur și îmi dă curaj atunci când revin cumpărătorii la noi și ne spun că produsul este foarte bun, aceasta ne motivează să mergem mai departe”, a mai explicat producătoarea.

Familia Ștepu este sigură că tinerii trebuie să schimbe ceva, să nu aștepte schimbări de la generațiile mai în vârstă, să fie curajoși și să încerce.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›