‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 23 iunie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFamilia Zota: Dacă reușim să construim frigiderul, neapărat mai plantăm și livadă

Familia Zota: Dacă reușim să construim frigiderul, neapărat mai plantăm și livadă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Sergiu și Natalia Zota din Briceni au decis să planteze o livadă de mere ca să fie gospodari în rând cu lumea, mai ales că aveau pământ și știau bine ce înseamnă o livadă.

„Am plantat inițial 5 ha de livadă de mere, apoi prin 2013 am mai plantat 2 ha și în anul trecut încă 2 ha, dar deja am înființat o livadă intensivă. Pe lângă livadă mai avem în gestiune 45 de ha de pământ arabil pe care cultivăm cartofi, porumb, dar și alte culturi. Pentru că nu avem propriul frigider, arendăm o cameră unde păstrăm o anumită cantitate de mere pentru a le comercializa când sunt prețurile mai bune. Ne dorim foarte mult să construim propriul frigider, sperăm că în timpul apropiat vom reuși, cu atât mai mult cu cât deja am cumpărat terenul, care este și aproape de livadă”.

Livada înființată de familia Zota are mai multe soiuri, deoarece consumatorii sunt diferiți, iar în fiecare an se schimbă preferințele față de gustul merelor.

„Avem mai multe soiuri de mere cum ar fi Idared, Simirenco, JonaGold, Gloster, Gala, Champion. Am ales să plantăm aceste soiuri ca să corespundem cu așteptările și cerințele pe care le au consumatorii, piața. De exemplu, Simirenco deja nu mai sunt atât de solicitate, dar mai avem cumpărători care întreabă și de acest soi. Practic, tot ce producem comercializăm pe piața din Federația Rusă”.

Munca în livadă o fac cu toată familia, pentru că aceasta le aduce venit și le asigură un trai decent acasă.

„Muncim în livadă toată familia, angajăm sezonieri la recoltat, dar și la alte lucrări când nu ne descurcăm. Dacă sincer, este foarte complicat cu brațele de muncă”.

Pentru a prelucra pământul, inclusiv din livadă avea nevoie de tehnică și a început să caute resurse.

„Atunci când eram în căutarea surselor financiare pentru a procura un tractor am aflat de UCIP IFAD, am pregătit setul de acte și am depus dosarul. A fost un mare ajutor pentru că la acel moment nu aveam tehnică și ne descurcam mai greu, dar odată ce am reușit să ne cumpărăm propriul tractor a fost mult mai ușor. Deja în timp, am reușit să mai cumpărăm încă unul, dar mai mic”.

Sergiu Zota ne-a spus că încearcă să facă față problemelor cu care se confruntă.

„Pe lângă lipsa brațelor de muncă, o altă problemă ar fi că nu avem unde păstra, iată de ce ne gândim foarte serios la acest aspect. Toamna prețul merelor este mic și ne-am dori să le putem păstra o perioadă ca să le comecializăm atunci când este mai convenabil. Dacă reușim să construim frigiderul pentru păstrare, neapărat o să mai plantăm și livadă, tot de mere. Avem pământ și ar fi păcat să-l lăsăm așa, dar trebuie să fie totul în regulă cu actele ca să putem beneficia și de subvenții”.

În anul curent, datorită faptului că a avut unde să depoziteze merele, acum le vinde la un preț mai bun, circa 8-10 lei kg, tot în Federația Rusă.

„Sperăm că anul acesta va fi unul bun, chiar dacă sunt anumite probleme. Din fericire pomii nu au fost afectați de înghețuri, ne-a ferit Dumnezeu. Seceta e o problemă destul de gravă, avem flori mai puține, dar ne rugăm să nu fie alte încercări până la recoltă. Suntem permanent în livadă, pentru că cu părere de rău, nu este posibil să faci o afacere dacă nu te implici personal”.

‹ adv ›

3 Comentarii

  1. Buna ziua ,
    Cunosc aceasta familie ,o familie de gospodari din tâta-fiu ,cu valori inalte .Bravo familiei acestea si multor altora ce fac totul pentru a valora pamintul ,munca si ceia ce produc .Sper ca vor gasi finantarea necesara pentru constructia salei frigorifice,brate si personne care sai poata ajuta ,ploaie buna si o roada bogata !! Natalia CONDREA

  2. Stimată familie Zota, să vă ajute Dumnezeu să vă realizați visele. O familie unită, puternică şi cu gândul la Dumnezeu, reuşeşte mereu să ajungă la scopul dorit. Doamne ajută în ceea ce faceți.

  3. Bravo familia Zota. Doar oameni muncitori, obtin rezultate bune.
    Cu intrebare legata de conplex frigorific putem sa va ajutam. Va dam consultatie, referitor la surse de finantare, de la proiectare pina la executie si primurea subventiilor. Avem experienta mare, si aproape 80 de complexe deja construite in Moldova.
    Acum avem un proiect special cu posibilitate de implimentare pe etape de la 1 camera de 160to pina la un complex de 640to cu sala sortare pret este foarte bun. Pentru detalii ne puteti contacta pe 069142113 Ivan Tomilov.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›