Un eveniment de presă desfășurat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) la Chișinău implică jurnaliștii în reducerea vulnerabilităților sectorului agricol la schimbările climatice.
Jurnaliști din instituții media naționale și locale au participat la un club de presă și o sesiune de instruire, ambele axate pe acoperirea mediatică a măsurilor de adaptare în agricultură la schimbările de mediu.
Evenimentul organizat miercuri la Chișinău, a avut loc în cadrul proiectului FAO „Integrarea adaptării în procesele de planificare pentru reducerea vulnerabilităților la schimbările climatice, la nivel local și central, în sectorul agricol din Republica Moldova (Ag-SAP)”, care se desfășoară în perioada 2020 – 2023 și își propune să integreze soluțiile de adaptare la schimbările climatice în procesele de planificare ale sectorului agricol din țara noastră.
În cadrul clubului de presă, jurnaliștii și jurnalistele au interacționat cu experții și expertele din domeniu, cu discuții despre impactul schimbărilor climatice în agricultură, vulnerabilitățile existente, încorporarea măsurilor de adaptare la nivel sectorial dar și comunitar, impactul asupra femeilor din agricultură și instrumentele pentru accelerarea aplicării măsurilor de adaptare în agricultură.
Reprezentanții media prezenți la eveniment au avut ocazia să afle din prima sursă despre impedimentele generate de schimbarile climatice chiar de la fermierii invitați la clubul de presă.
Situația este complicată și în cazul culturilor de câmp.
Ca soluție, Ion Catană a recurs la practicile agriculturii conservative:
Ulterior, jurnaliștii au fost invitați să asiste la o sesiune de instruire cu Mihai Goțiu, jurnalist și activist de mediu, cu o experiență de peste 20 de ani în jurnalismul din România, autor a cărții Afacerea Roșia Montană, iar între 2019 și 2022 membru al think-tank-ului European Council on Foreign Relations (ECFR), pe probleme de mediu.
Participanții au aflat unde sunt pe agenda media subiectele ce vizează schimbările climatice, ce abordări lipsesc dar sunt necesare, cum să realizeze un subiect la temă care să treacă filtrul editorilor și cum se documentează un subiect pe mediu.
Notă: Proiectul FAO Ag-SAP este finanțat de Fondul Verde pentru Climă și lucrează în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Ministerul Mediului, pentru a contribui la obiectivul de mărire a rezilienței și adaptare a sectorului agricol al Moldovei la schimbările climatice.
Proiectul își propune să acorde sprijin MAIA, instituțiilor subordinate în a integra adaptarea la schimbările climatice în procesele de planificare ale sectorului agricol îmbunătățind, în același timp, securitatea alimentară pentru populația Moldovei și asigurând o abordare sensibilă la gen, și participarea grupurilor vulnerabile.
Pentru mai multe detalii: Olga Chimirciuc, Specialistă în comunicare FAO Moldova, tel: (+373) 79772351, [email protected].
Comentarii