‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFără brațe de muncă sau motivul de ce horticultura ar putea fi pusă pe...

Fără brațe de muncă sau motivul de ce horticultura ar putea fi pusă pe brânci

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În fiecare an, deficitul brațelor de muncă afectează tot mai mult dezvoltarea sectorului horticol. Și dacă unii producători au reușit să automatizeze o parte din lucrări, alții chiar au abandonat activitatea sau au început a produce alte culturi.

Anul trecut, mai mulți producători au fost nevoiți să importe brațe de muncă din Uzbekistan, Vietnam și alte țări asiatice. Această experiență, însă, se pare că va fi imposibil de realizat în acest an, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Totodată, mulți fermieri au majorat suprafețele, fără a lua în calcul efectele migrației.

„Anul acesta doar la recoltarea căpșunelor avem nevoie de circa 400 de lucrători. De unde să-i luăm și, mai ales, cum vom organiza procesul de lucru nu știm. Insuficiența brațelor de muncă nu este o problemă caracteristică doar acestui sezon, însă anume în acest an ar putea juca festa. Evident, dorim foarte mult ca lucrurile să se schimbe, dar chiar nu știm cum acest lucru va fi posibil”, susține Dumitru Plămădeală, producător.

Reprezentanții asociațiilor de profil explică: culturile care generează valoare adăugată, cum ar fi baciferele, ar putea să fie tot mai puțin cultivate din cauza lipsei brațelor de muncă, iar producătorii vor fi afectați, în special, în acest sezon.

„Culturile bacifere necesită mai multe brațe de muncă, însă acestea sunt foarte greu de găsit. Acest sezon, din cauza coronavirusului, în general devine critic. Am solicitat autorităților să permită accesul muncitorilor în timpul realizării lucrărilor de îngrijire și cules. Și Legea Zilierilor creează impedimente. Este necesar de păstrat indemnizațiile sociale acordate pentru invaliditate sau alte probleme de sănătate, altfel aceștia nu mai vor să lucreze. Muncitorii nu devin mai sănătoși dacă lucrează part-time. O mie sau două de lei acordate de către stat nu sunt suficiente acestor oameni să supraviețuiască. Astfel, nu este suficient că nu avem brațe de muncă calificate, se mai adaugă și faptul că și cele existente nu mai sunt accesibile”, explică Aneta Ganenco, președintele asociației Pomușoarele Moldovei.

Producătorii susțin, că pe piața brațelor de muncă s-a creat o adevărată „luptă pentru muncitori”, iar în timpul sezonului aceștia abandonează unele gospodării și merg pentru câteva zile în întreprinderile unde sunt oferite prețuri mai mari.

„Producem legume în sere: castraveți, tomate, ardei, gogoșari, dar și în câmp deschis. Noi, legumicultorii, suntem afectați nu doar de insuficiența brațelor de muncă, dar și de producătorii mari din zonă. Angajăm persoane pentru o perioadă mai lungă de timp, însă dacă le sunt propuse sume mai mari pe zi de lucru, aceștia ne lasă în plină campanie de recoltare. Noi nu avem suficiente resurse pentru a oferi salarii mai mari. Nu știu dacă vom rezista. Acum nu mai vorbim de brațe de muncă calificate, vorbim de lipsa, în general, a acestora”, susține Sergiu Goncearuc, legumicultor.

„Nu mai avem nici posibilitate să irigăm, nici suficiente brațe de muncă. În timpul când aveam irigare și suficienți muncitori, am avut și recolte record de varză de 120 de tone per hectar. Se pot obține recolte foarte bune pe solurile noastre, dacă nu am fi limitați în resurse. Acum producem doar culturi de câmp, acestea sunt mai puțin pretențioase și nu necesită muncitori”, a menționat Alexandru Dodon, producător.

Anual, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, Republica Moldova produce circa 300 de mii de tone de legume și circa 460 de mii de tone de fructe (datele anului 2018). Cantitățile reale, însă, ar putea fi mai mari.

FOTO: romaniatv.net; imagine simbol.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›