‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 6 octombrie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFără usturoi și roșii moldovenești pe piețele UE: Cotele de export au fost acoperite...

Fără usturoi și roșii moldovenești pe piețele UE: Cotele de export au fost acoperite parțial

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Timp de un an de când agricultorii moldoveni pot exporta în Uniunea Europeană șapte categorii de produse în cantități duble fără taxe vamale, cotele preferențiale au fost acoperite doar parțial. Niciun kilogram de roșii și usturoi și niciun litru de suc de struguri nu au ajuns pe piața europeană, scrie moldova.europalibera.org.

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, pe 18 iulie în 2022, regulamentul care prevede majorarea volumelor exportate fără taxe în zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE-Moldova (DCFTA) pentru șapte produse agricole moldovenești.

Decizia a intrat în vigoare anul trecut pe 24 iulie și a fost prelungită cu un an pe 14 iulie curent.

‹ adv ›

Cotele au crescut semnificativ în cazul prunelor și strugurilor și s-au dublat pentru celelalte produse:

  • prune – de la 15.000 la 40.000 tone (+25.000 tone);
  • struguri – de la 20.000 la 58.000 tone (+38.000 tone);
  • mere – de la 40.000 la 80.000 tone (dublare);
  • suc de struguri – de la 500 la 1.000 tone (dublare);
  • cireșe – de la 1.500 la 3.000 tone (dublare);
  • roșii – de la 2.000 la 4.000 tone (dublare);
  • usturoi – de la 220 la 440 tone (dublare).

Datele oferite Europei Libere de Serviciul Vamal arată că producătorii moldoveni nu au reușit să acopere aceste cote oferite pentru exportul fructelor și legumelor moldovenești pe piața UE.

Cum au fost acoperite cotele la exportul în UE pentru cele 7 produse pentru care a fost liberalizat comerțul

Începând cu iulie 2022, cotele de export în UE pentru cele 7 produse au fost acoperite parțial.

‹ adv ›

Astfel, în perioada 24 iulie 2022 – 30 iunie 2023, au fost exportate de două ori mai puține prune și cireșe, de 2,6 ori mai puțini struguri și de 6,5 ori mai puține mere față de cotele stabilite. În același timp, nu s-a exportat deloc usturoi, roșii și suc de struguri.

Un credit de încredere din partea UE

Expertul în politici agricole de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, a spus Europei Libere că, decizia de a majora cotele de export în UE pentru cele șapte produse, a fost, mai degrabă, „un credit de încredere” din partea statelor europene pentru R. Moldova, luând în considerare starea economiei și, în general, situația din regiune.

„De ce nu au fost acoperite cotele respective? Sunt o mulțime de întrebări la care trebuie să răspundem. În primul rând, este posibil ca această situație să fie influențată de nivelul de competitivitate al producției locale. În al doilea rând, ar putea fi vorba de lipsa de interes și necunoașterea multor moldoveni că există posibilitatea de a vinde niște produse pe o piață stabilă și sigură. În al treilea rând, este vorba de situația în ansamblu din agricultura din R. Moldova”, a explicat expertul.

El consideră că, în timp, volumele vor crește.

„Când producătorii locali vor vedea că există niște avantaje foarte clare pentru a produce și a livra pe piața europeană, atunci lucrurile se vor schimba. Eu cred că acea încredere pe care o vedem acum trebuie să fie acoperită nu cu loialitate, dar cu fapte”, a spus Chivriga.

‹ adv ›

Potrivit acestuia, producătorii trebuie să fie informați despre avantajele exportului în UE și trebuie să fie ghidați pentru a livra produsele moldovenești pe această piață, iar instituțiile de stat, asociațiile de profil și unele ONG-uri ar trebuie să se implice mai mult în acest proces.

De ce nu se exportă roșii și usturoi

În ceea ce ține de faptul că nu au avut loc deloc exporturi de roșii, usturoi și suc de struguri, Viorel Chivriga a remarcat că R. Moldova „importă cu duiumul” roșii și usturoi.

„E vorba și de importurile de usturoi din China, care arată că producția locală nu este competitivă nici pe piața internă. Sunt temeri că nu vom avea posibilități de a exporta în curând aceste produse, atâta timp cât nu rezolvăm problemele legate de irigarea în agricultură, care este un impediment foarte mare în producere. De asemenea, imputurile trebuie să fie ieftine, pentru a lăsa loc pentru creșterea competitivității”, consideră expertul.

O soluție ar fi să fie acordată o atenție deosebită raioanelor unde existau tradiții în cultivarea roșiilor sau usturoiului, pentru a dezvolta activitatea respectivă.

„Aceasta va avea un rol determinant pentru agricultori de a-și mări producția, pentru a crește competitivitatea. Ulterior, aceștia vor lansa afaceri ancorate la comerțul internațional”, a menționat Viorel Chivriga.

R. Moldova și UE au semnat în 2014 un Acord de Asociere, care include și Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, unde produsele și mărfurile moldovenești pot fi exportate fără taxe, cu excepția celor șapte produse pentru care comerțul a fost liberalizat temporar în iulie 2022.

Din 1 august, cele șapte produse pot fi exportate fără taxe și în cantități nelimitate și în Marea Britanie. Acordul semnat de reprezentanții Chișinăului și ai Londrei este valabil pentru un an.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›