‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că vacile lor întârzie cu fătarea. Este important să ne clarificăm ce se subânțelege sub termenul de gestație întârziată.

Cunoscând că gestația în normă durează 285 zile ± 2 săptămâni, calculăm corect momentul, din care se consideră, că fătarea întârzie. 

Citiți aici cum se calculează corect data fătării.

Cauzele fătării întârziate

  • gestație gemelară (gemeni);
  • fătul de sex masculin;
  • dimensiuni corporale ale fătului peste normă;
  • fertilizarea a avut loc mai târziu, decât a fost calculat;
  • gestația falsă;
  • mumificarea fătului.

Cauze fiziologice ale fătărilor târzii

  • Gestația gemelară. Cel mai frecvent crescătorii consideră, că dacă gestația durează prea mult, neapărat vor fi doi viței. Vacile însă aduc pe lume gemeni în doar 1-2% de cazuri. Și cel mai des, această situație nu este una favorabilă. Atunci când sunt fecundate concomitent două ovule, este risc sporit de avort. Iar în caz, că vițeii totuși se nasc, aceștia vor fi cu mult mai slabi decât semenii săi de la fătare simplă. 
  • Făt de sex masculin. În cele mai multe cazuri gestația se prelungește atunci, când pe lume se gătește să apară un vițeluș. Masculii la majoritatea speciilor de mamifere se dezvoltă mai târziu decât femelele. Inclusiv și după fătare. Așa că, la fătări devremi așteptați femele, la cele târzii – masculi. 
  • Dimensiuni corporale peste normă. Gestația poate dura mai mult și atunci, când fătul este prea mare. Aici însă poate fi încurcată ordinea. Posibil, că fătul se dezvoltă mai intens, pentru că are timp mai mult la dispoziție și nu invers. Cauza reală poate fi legată de o dereglare hormonală și, mai concret, de insuficiența de oxitocină, care este responsabilă de declanșarea parturiției (fătării). Această tulburare nu prezintă risc deosebit pentru sănătatea reproductivă a animalului, ci doar prelungesc termenul gestației. 
  • Uneori, vaca poate deveni gestantă mai târziu, decât a calculat proprietarul. În așa caz, data fătării se determină nu după calcule, ci după semnele fizice ale femelei. Așa situație se poate întâmpla atunci, când este un mascul în preajmă și animalele nu sunt supravegheate. În timpul montei controlate vaca poate rămâne nefertilizată și la următoarele călduri să se împerecheze iar cu taurul fără a fi observată de stăpân.    

Cauze patologice ale fătărilor întârziate

  • Gestația falsă este cauzată de un dezechilibrul hormonal. Aceasta se caracterizează prin hiperplazia (creșterea în volum) a glandei mamare, lactație și schimbări de comportament. Uneori femelele se comportă de parcă fătarea ar fi avut loc, manifestând grijă față de obiecte neânsuflețite și refuzând hrana.
    Posibila gestație se verifică prin palpare abdominală sau examen radiologic.
    Dacă problema nu dispare de la sine, se administrează tratament hormonal.
    O complicație serioasă a gestației false este piometrita – inflamație a uterului cu acumulare de puroi. În cazuri severe animalul se sacrifică. 
  • Avortul cu mumificarea fătului. Acesta din urmă moare, dar din cauza cervixului închis bacteriile putrefactive nu pătrund în interior. Iar deoarece mușchii uterini nu se contractă suficient, fătul rămâne în uter. Treptat acesta se usucă și se mumifică.
    În astfel de situație, vaca nu prezintă semne de călduri și proprietarul consideră că vaca este gestantă.
    Problema se poate rezolva de la sine în caz, că totuși va avea loc contracția musculară. Cel mai frecvent acest lucru se întâmplă cu aproximativ 3 săptămâni întârziere de la data când se așteaptă fătarea.
    În caz, că această expulzare nu are loc nici după aceste 3 săptămâni, se injectează preparate hormonale pentru a stimula deschiderea cervixului.
    Mumificarea fătului deseori duce la sterilitatea vacii din cauza proceselor inflamatorii și distrofice de la nivelul uterului. 

Citiți și despre ologirea vacilor după fătare.

Ce facem, când fătarea întârzie

Nu trebuie să ne facem mari griji până la atingerea termenului final. Dar se supraveghează atent cum decurg aceste ultime săptămâni.

Cel mai frecvent, fătarea târzie este dificilă, deoarece fătul depășește normele de creștere în acest timp. 

‹ adv ›

Dacă există dubii privind starea vițelului, la termen avansat se poate verifica, dacă este viu sau nu. Pentru aceasta vaca se împinge puternic, dar nu brusc în partea dreaptă de jos a abdomenului. În mod normal, fătul va fi deranjat și va lovi reciproc. 

Atunci, când reacția lipsește, iar termenul este depășit cu mai mult decât 3 săptămâni de la ziua a 285-a, neapărat se va apela la medicul veterinar. 

În caz, că vițelul se mișcă și lovește când este deranjat, iar ugerul se mărește în volum, rămâne doar de așteptat. 

‹ adv ›

Uneori ziua fătării poate fi deplasată din cauza stresului. Pentru parturiție animalul are nevoie de liniște. În caz contrar, condițiile de stres provoacă secreția de adrenalină, care împiedică mușchii uterului să se contracte.

În lipsa contracțiilor fătul nu apare pe lume. Se consideră, că această întârziere poate dura până la 24 de ore. Stresul poate fi provocat inclusiv și de acțiunile proprietarului. Așa că aveți grijă la atitudinea și comportamentul față de animal, dar și de factorii ambianți. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›