‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 iulie, 2024
32.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFederaţia Fermierilor propune o lege care i-ar avantaja foarte mult pe agricultori. Tu ce...

Federaţia Fermierilor propune o lege care i-ar avantaja foarte mult pe agricultori. Tu ce crezi?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova propune adoptarea unei legi prin care în fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli să se aloce anual 1,5% din PIB. Din mijloacele respective 50% ar urma să fie repartizate gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi încă 50% altor întreprinderi agricole, prin plăţi directe a câte 400 lei pentru un hectar de teren agricol prelucrat, transmite IPN. 

Preşedintele federaţiei, Valeriu Cosarciuc, a menţionat, într-o emisiune la Radio Moldova, că anul 2014, printr-o rezoluţie a Adunării Generale a ONU, a fost declarat „Anul internaţional al fermelor de familie”. „Aceste ferme contribuie mult la dezvoltarea agriculturii, aprovizionează populaţia cu principalele produse agroalimentare, creează locuri de muncă şi păstrează biodiversitatea. Totodată, asigură egalitatea de şanse, în aceste ferme lucrează atât bărbaţi, cât şi femei”, a spus Valeriu Cosarciuc. Preşedintele federaţiei s-a pronunţat şi pentru majorarea cu 30% a subvenţiilor pentru tinerii fermieri.

Analistul economic Viorel Chivriga a spus că statul trebuie să susţină gospodăriile agricole mici. Mai ales, că unele dintre ele sunt performante. Nu este normal când acestea beneficiază doar de 20% din suma alocată din buget în fondul pentru subvenţionarea producătorilor agricoli.

‹ adv ›

Gheorghe Malcoci , conducătorul unei gospodării ţărăneşti din satul Horeşti, raionul Ialoveni, a spus că nu este uşor să menţii o afacere de familie în agricultură. „Anul trecut am câştigat puţin din terenul cu vii. Preţurile la cereale sunt mici, am încercat să cultivăm şi flori. Dar oamenii mai mult dau pe mâncare decât pe flori. Şi totuşi suntem optimişti. Am trei copii, toţi au rămas acasă, lucrăm împreună”, a spus agricultorul.

Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că, venind dintr-o societate cu ambiţii de gigantomanie, e greu să admiţi că o gospodărie mică poate fi performantă. Dar asemenea exemple în Moldova există şi atitudinea se schimbă.

Nu doar în contextul Anului internaţional al fermelor de familie, dar şi a semnării Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE, urmează să se lucreze mult pentru a spori capacităţile gospodăriilor mici, ca ele să poată accesa fonduri şi să preia experienţa europeană, a subliniat oficialul.

‹ adv ›

Potrivit datelor Federaţiei Naţionale a Fermierilor, în Moldova în sectorul agricol activează 436,3 mii persoane, ceea ce alcătuieşte o treime din totalul persoanelor ocupate. Gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi alte entităţi formate în baza relaţiilor familiale alcătuiesc 70% din totalul întreprinderilor agricole active.

Folosește platforma de comentarii de mai jos și spune-ne ce părere ai despre această inițiativă legislativă. Opinia ta contează pentru noi!

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›