În condițiile în care se află astăzi Republica Moldova este un act de eroism să inițiezi și să dezvolți o afacere în zootehnie și mai cu seamă o afacere cu bovine. Și pentru familia Cojocaru din satul Unțești, raionul Ungheni, care la moment crește 50 de vaci pentru lapte, provocarea a fost mare, dar datorită dorinței de a avea un venit acasă, dar și muncii depuse, au reușit.
„Am început afacerea în anul 2017. Ne-a fost foarte greu la început, deoarece vitele au fost procurate în baza unui credit. Nu am conștientizat de la început care vor fi problemele și nu am fost foarte pregătiți pentru această afacere”, ne-a povestit Elena Cojocaru, pe care am găsit-o muncind la fermă.
Fiind dintre oamenii care au crescut la țară cunoșteau ce înseamnă a avea grijă de animale, dar nu s-au gândit cum se vor descurca cu un număr mai mare de vaci și prima problemă a fost hrana pe care nu o aveau, astfel s-au văzut nevoiți să o cumpere.
„Desigur că am fost obișnuiți cu munca de pe lângă casă, inclusiv am avut animale pe care le îngrijeam. Am decis împreună cu soțul să procurăm o încăpere veche din sat, care cu mai mulți ani în urmă a fost tot o fermă de vaci și era unica din tot complexul care nu era distrusă. Am procurat mai întâi câteva vaci de pe la oamenii din sat, dar nu reușeam să obținem rezultatele pe care le așteptam. Am început să ne informăm, să vedem care sunt cele mai potrivite rase pentru o afacere și așa am ajuns să luăm un credit cu porțiune de grant de la bancă și să procurăm vite de prăsilă pentru lapte”, ne-a mai spus Elena.
Au procurat vaci rasa Simmental și Holstein, care după spusele producătoarei, dau câte 15-16 litri de lapte la o singură mulsoare.
„Rasa pe care am procurat-o oferă câte 15-16 litri de lapte la o singură mulsoare, dar desigur că depinde de hrana pe care o consumă. Deoarece creștem vacile exclusiv pentru lapte și pentru a avea lapte calitativ, le hrănim cu nutrețuri echilibrate. Avem terenul nostru, dar am mai luat și în arendă, în total lucrăm circa 60 de hectare pentru a crește nutrețul necesar. Pentru iarnă trebuie să pregătim mai mult siloz care ne ușurează hrana la vite”.
Pentru a-și dezvolta afacerea și a ajunge la numărul de animale pe care îl au la moment au avut nevoie de suport și, în primul rând, de surse financiare.
„Pentru a ne dezvolta am decis să apelăm la grantul oferit de UCIP IFAD, pe care l-am obținut la începutul anului 2018, un grant în sumă de 280 de mii de lei din care am procurat o parte din animale. Odată cu creșterea numărului de animale, a apărut necesitatea depozitării laptelui. Astfel, am achiziționat un frigider ca să putem păstra și răci laptele pe care îl comercializăm angro unei fabrii de prelucrare din raionul Călărași. Ulterior, din resursele Băncii, am reușit să procurăm un tractor la mâna a doua ca să putem prelucra terenurile și o moară, tot la mâna a doua, pentru a măcina și a obține nutreț pentru vite”.
Elena Cojocaru ne-a spus că au atunci cînd au întâmpinat dificultăți la prgătirea setului de acte au fost susținuți și îndrumați de specialiștii de la UCIP IFAD și astfel au reușit să beneficieze de grant.
„Suntem recunoscători UCIP IFAD pentru suportul acordat, datorită acestor bani am reușit să ne dezvoltăm și cu pași mici să ne îndreptăm spre afacerea pe care ne-o dorim. Dacă nu am fi obținut acest grant nu știu dacă ajugeam astăzi până aici.”.
Orice afacere nu trece fără greutăți, dar anume acestea te fac mai puternic și mai încrezut în propriile forțe.
„Desigur că am întâmpinat mai multe probleme și la moment încă mai avem multe de realizat ca să putem spune că avem o afacere profitabilă, dar nu ne pierdem speranța și muncim pentru a obține rezultate frumoase. Cel mai mare neajuns este faptul că nu avem utilajul special pentru a putea curăța grajdul, suntem nevoiți să o facem manual. Echipamentul special costă destul de mult, dar sperăm ca într-o zi îl vom putea procura, la fel și utilajele pentru pregătirea nutrețurilor praf, pentru că este mai pe placul vacilor. Deși nu ni le putem permite acum, suntem încrezători că pe viitor vom reuși”.
La fermă lucrează împreună cu soțul, dar sunt ajutați și de cei doi feciori, unul de 22 de ani și al doilea fiu de 19 ani.
„Poate o să angajăm câteva persoane, dar un pic mai târziu, după ce vom achita creditele pe care le avem încă. Sunt foarte mândră de copii mei care se implică și ne ajută. Feciorul mai mare și-a făcut studiile la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, specialitatea agronom, credem că aceasta îl va motiva ca să rămână alături de noi și să dezvoltăm ferma”.
Una dintre problemele cu care se confruntă este prețul de comercializare a laptelui, care, crede Elena, este unul destul de mic pentru munca pe care o depun.
„Fabrica de prelucrare cu care avem semnat un contract ne cumpără laptele la prețul de 5,3 lei/litru, iarna este un pic mai mare – 6,2 lei/litru. Credem că este un preț mic, comparativ cu cel care se comercializează laptele la piață, dar nu avem o altă soluție și deja ne conformăm”.
Pe viitor cei doi soți își doresc să mărească numărul de vaci pe care îl cresc.
„Desigur că ne dorim să avem mai multe vaci ca să putem produce mai mult lapte, muncim mult cu toții și ne bucurăm de tot ce am putut obține până acum. Ne dorim mai mult și vom munci mai mult pentru asta”.
Elena speră că într-o bună zi ferma la care muncește împreună cu întreaga familie va deveni una modernă, iar copii ei vor lucra în condiții mai bune și mai ușoare.
Comentarii