Cine are probleme cu ulcerul peptic, iar medicația specializată nu mai are efectul scontat asupra sa, ar trebui să facă un drum până în îndepărtata Rusie, în orașul Kostroma, la circa patru ore distanță de Moscova și să încerce un pahar cu lapte cald, ușor sărat… de elan.
Mulsă cu blândețe din mameloanele giganților nordici, delicatesa cu aromă de pin este renumită în zonă pentru tratarea ulcerelor peptice. Bogat în grăsime (circa 10 la sută, față de laptele obișnuit de vacă unde nivelul este de circa cinci procente), cu o încărcătură aproape dublă de aminoacizi față de laptele de vacă și plin de enzime care distrug bacteriile care crează ulcerul, laptele ușor acid de elan a fost utilizat de sanatoriul Ivan Susanin din Kostroma pe post de tratament pentru o serie întreagă de boli, de-a lungul a trei decenii.
Sanatoriul – o alternativă pentru oamenii care suferă de boli gastrointestinale – are ca sursă a laptelui o fermă de elani aflată în orașul Sumarokovo. Creată în 1966 și construită pentru a adăposti peste 800 de elani, ferma nu mai are în proprietate decât circa 30 de astfel de animale.
Alexander Minaev, cercetător-șef în cadrul Academiei Ruse de Științe, supraveghează ferma deținută de stat și a studiat comportamentul acestor copitate semi-domesticite începând din 1978.
„Nu am lucrat prea mult cu vite sau cu cai, însă munca pe care am desfășurat-o în preajma elanilor este mult mai interesantă, pentru că ei sunt blânzi, liberi și sălbatici în același timp”, a declarat Minaev presei străine, printr-un interviu pe e-mail.
Similar cu fermele de reni din Suedia, Norvegia și din alte țări nordice, Minaev a precizat că elanii din Sumarokovo își petrec majoritatea timpului păscând liberi în pădurile care împrejmuiesc sanatoriul. În perioada gestației – sfârșitul lui mai și începutul lui iunie – femelele se întorc la ferme (atrase de ovăzul pus special pe drum) pentru a naște. Minaev este non-stop la curent cu locația animalelor pe care le are în grijă prin zgărzile GPS și prin transmițăroarele radio montate fiecărui exemplar în parte.
La o săptămână de la naștere, în timp ce vițeii sunt ocupați să se joace cu turiștii (la cinci zile, ei pot alerga mai repede decât un adult), „lăptăresele” sunt mulse. În medie, o femelă elan produce în medie între unu și șase litri de lapte, zilnic.
Cercetătorul rus a mai spus că ferma sa este „cel mai stabil furnizor de lapte de elan destinat medicinei din Rusia”, însă nu este deloc profitabilă din punct de vedere economic. El spune că locația a rămas deschisă doar pentru simplul fapt că este o atracție turistică, dar nu are nimic împotrivă.
„Ferma de elani este un centru de educație ecologică. Ea oferă o oportunitate unică de comunicare imediată între oameni și aceste animale sălbatice deosebit de inteligente”, a adăugat rusul. „Locația este însă și un centru de conservare care permite reproducția, relocarea și reîntregirea efectivului de elani”.
Chiar dacă laptele de elan nu reprezintă tocmai fița de moment în ceea ce privește laptele crud, cunoscătorii sunt bineveniți să viziteze ferma și să încerce un pahar cu această băutură rară.
Sursa: Recolta.eu
Comentarii