Ferma de iepuri din satul Chetrosu, raionul Drochia este una dintre cele mai mari crescătorii din țara noastră, dar și cel mai important producător de carne de iepure din Republica Moldova, care utilizează cele mai noi tehnologii. Totodată, este unica fermă cuniculă care are un ciclu închis de producere.
La baza fondării acestei ferme a stat dorința de a reveni acasă și de a pune pe picioare o afacere de succes, care să unească și să motiveze oameni. Cei trei fondatori au început prin a investi banii pe care au reușit să-i adune muncind peste hotare.
Istoria acestei fermei de iepuri începe în anul 2009, când a fost procurat un grajd părăsit de pe teritoriul fostei ferme de vite.
‹ adv ›
În cadrul unui interviu, Nicolae Timco a povestit că după mai mulți ani în care a lucrat în Federația Rusă, iar ceilalți doi colegi au muncit în țările UE (Alexandru Cașcaval, Tatiana Cârlig) s-au gândit că a venit momentul în care să revină definitiv ACASĂ.
Nicolae Timco povestește că, toate investițiile care au fost realizate până în anul 2019, au fost din surse proprii, iar mai târziu deja au putut beneficia și de subvenții, dar și de alte proiecte de finanțare.
Imediat după ce a fost reconstruit grajdul achiziționat, în 2012, au importat tot utilajul necesar pentru întreținerea iepurilor.
‹ adv ›
Inițial, au decis să crească animalele conform tehnologiei italiene, astfel că formele parentale, utilajele pentru creșterea iepurilor, cât și pentru abator au fost cumpărate din Italia.
Deja în 2016, depozitul a fost reconstruit în hală de producere a nutrețului, la fel a fost importat utilajul necesar.
Odată cu extinderea producerii a apărut necesitatea de a extinde și frigiderul, iar pentru aceasta, în anul 2018, proprietarii fermei au beneficiat de un grant polonez în sumă de 40 de mii de euro, pe care l-au folosit pentru construcția frigiderului și a stației de epurare a apelor menajere.
‹ adv ›
Următorul pas în dezvoltarea fermei cunicule a fost și mărirea capacității de producere, iar în 2020, au construit hala numărul doi pentru creșterea animalelor.
Produsele de la ferma de iepuri din Chetrosu sunt livrate în rețele precum Metro, Pegas. A fost reluat parteneriatul cu Rogob, iar recent au început livrările și în rețeaua de magazine Nr.1.
După 13 ani de muncă și investiții, ferma de iepuri este constituită din două hale de creștere a animalelor, un frigider, un abator, o hală de producere a nutrețurilor, un depozit, o stație de epurare a apelor menajere.
Se crește un hibrid tehnic de iepuri elaborat în Franța, Hyplus, carcasa medie ajunge la 1,5 kg, vârsta de abatorizare începe de la 75 de zile (2,5 luni). Capacitatea fermei este de 1500 de femele productive, ceea ce înseamnă de la 13-15 mii de capete de toate vârstele. În anul 2022, au fost produse circa 70 de tone de carne.
Dar pentru că fiecare afacere se confruntă cu o serie de probleme, l-am întrebat pe Nicolae Timco, ce provocări au avut și cum au identificat soluții pentru acestea.
Nicolae Timco spune că este destul de complicat să găsești un medic veterinar, vârsta medie a medicilor veterinari de liberă practică din raioane este de peste 60 de ani, iar absolvenții de la facultăți nu merg în fermele din sate, deși unii proprietari sunt gata să investească în studiile tinerilor. La moment, la fermă sunt 19 angajați.
Pentru ca animalele să crească și să se dezvolte au nevoie de condiții de trai, dacă este asigurat cu nutreț calitativ, apă curată și clima necesară, atunci acestea se vor dezvolta bine, susține directorul executiv al companiei iepuri.md.
Pentru cei care se gândesc să lanseze afaceri în zootehnie, Nicolae Timco le recomandă să meargă să deprindă această muncă de la cei care deja au afaceri, în cazul în care nu au studii în domeniu.
Începând cu anul 2018, la ferma de iepuri din Chetrosu nu se mai utilizează îngrășăminte minerale, pentru fertilizarea terenurilor agricole sunt utilizate numai îngrășăminte organice, astfel toate dejecțiile animaliere din cadrul fermei sunt utilizate pentru fertilizarea solului.
Hrana și apa este repartizată automatizat către fiecare cușcă cu iepuri, deoarece animalele trebuie să dispună permanent de apă și mâncare.
În ceea ce ține de planuri de viitor, directorul executiv a menționat că, în primul rând, își doresc să achite creditele pe care le-au accesat.
o mica obiectie,nu e unica,mai sunt!