‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaFerma de porci: Cum gândim un plan de lucru pentru o afacere profitabilă

Ferma de porci: Cum gândim un plan de lucru pentru o afacere profitabilă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Multă lume care dispune de un teren agricol la țară își dorește mai devreme sau mai târziu să-și pună pe roate propria afacere.

Cei mai mulți se opresc la ideea unei crescătorii de porcine și au dreptate: carnea calitativă de porc e la mare căutare, deci și afacerea e de perspectivă.

Mai ales că tehnologia de creștere a suinelor nu este extrem de dificilă. În acest material vom analiza îndeaproape subtilitățile acestei afaceri ca să nu vă pomeniți în dificultate financiară.

‹ adv ›

Întrebări generale

Mai întâi de toate trebuie să conștientizați că programul vostru zilnic va fi dat peste cap deoarece în orice afacere se investește pe lângă bani – timp și muncă.

Fiți realiști atunci când întocmiți un plan de afaceri. Dacă posibilitățile voastre sunt modeste și aveți de gând să comercializați singuri producția la târg, cel mai bine ar fi să întemeiați o gospodărie țărănească.

‹ adv ›

Însă dacă puteți asigura și vinde producții mari de carne și slănină fondați o întreprindere individuală.

Ca să activați aveți nevoie de multe autorizații și veți plăti regulat impozite, în schimb aveți libertatea să vă extindeți afacerea până la numărul dorit de capete.

Planul de afaceri după care vă veți conduce trebuie să fie detaliat și bine gândit. Puteți începe cu un număr mic de grăsuni și să măriți treptat efectivul. O puteți face cu ajutorul animalelor de reproducție proprii de aceea optați din capul locului pentru o anumită rasă.

‹ adv ›

Pentru un start promițător axați-vă la început pe îngrășarea porcilor decât pe reproducerea lor, cu excepția necesităților întreprinderii. Astfel vă veți recupera mai repede o parte din capitalul investit.

Citește despre Porcii Bazna. Carne delicioasă, rezistenți și nepretențioși.

De altfel, ar fi minunat să găsiți cumpărători pentru produsele secundare cum ar fi pielea, sângele și să construiți o afumătorie. Produsele afumate sunt iubite de consumatori și au termenul de valabilitate mai mare ca la cele proaspete.

Pe lângă cele discutate mai sus, la elaborarea business planului veți lua în calcul următoarele aspecte:

  • prospectarea pieței de furaje;
  • acoperirea costurilor pentru organizarea și menținerea ciclurilor de producție;
  • identificarea și minimizarea tuturor riscurilor;
  • recrutarea medicilor veterinari și a zootehnicienilor.

Documente necesare

Creșterea suinelor este o activitate serioasă și responsabilă de aceea aveți nevoie de un pachet de documente care să reglementeze și să autorizeze desfășurarea acestei activități. Anume la această etapă mulți antreprenori începători se împotmolesc, dar cu  puțină perseverență lucrurile se rezolvă.

O să apelați la instituțiile și funcționarii din regiunea în care ați decis să deschideți ferma.

Prezentarea unui plan de afaceri bine definit va înlesni procesul de obținere a documentelor. De asemenea, vă recomandăm să vă informați despre subvențiile și ajutoarele oferite de stat în acest domeniu.

FOTO: gospbc.co.uk
FOTO: gospbc.co.uk

Încăperea și instalațiile

Odată ce ați obținut autorizațiile necesare pentru a activa, a venit timpul să investiți în construcția halei pentru porcine. Dacă dispuneți de o clădire mai veche, aceasta va trebui modernizată și dotată după necesitățile fiecărei ferme în parte.

Organizarea unei ferme cu un efectiv de 100 sau mai multe capete presupune angajarea unui personal responsabil de întreținerea animalelor.

De aceea la proiectarea halei veți rezerva spațiu necesar destinat oficiilor, laboratoarelor etc. Suprafața optimă a unei hale cu un șeptel de 300 de capete este de 5000 metri pătrați.

Încăperile fermei trebuie să respecte normele sanitare, să fie curate, iluminate, și foarte important ferite de curent.

O deosebită atenție veți acorda amenajării și utilării fermei. Investițiile în echipamente moderne se vor amortiza destul de repede deoarece acestea vor permite crearea unor condiții optime de creștere și minimizare a cheltuielilor.

Alegerea rasei

Astăzi în lume se cunosc peste 100 de rase de purcei. De aceea înainte să procurați exemplarele pentru viitorul șeptel gândiți-vă bine ce rasă de suine vă doriți să predomine în gospodăria sau întreprinderea voastră.

Fermierii experimentați recomandă pentru început să procurați circa 350-400 capete de godaci, dintre care doar 2 vieri și 15 scroafe de prăsilă. Restul purceilor înțărcați vor fi supuși îngrășării și ulterior sacrificați.

Chiar dacă nu dispuneți de suficient capital pentru  a cumpăra din start un număr mare de animale, începeți modest după care veți mări efectivul din producția proprie.

Înainte de achiziționarea porcilor mergeți la fermele de prăsilă și analizați atent exemplarele propuse, studiați-le arborele genealogic pe câteva generații și informați-vă temeinic despre trăsăturile fiecărui specimen în parte.

  • Astfel veți evita împerecherea animalelor strâns înrudite;
  • Vă veți asigura că ați cumpărat metiși valoroși, cu productivitate înaltă, deoarece calitățile reproductive se transmit ereditar;
  • Veți primi o garanție că investițiile făcute pe câțiva ani înainte la cumpărarea animalelor  de prăsilă se vor recupera.

În ultimul timp tot mai mulți fermieri optează pentru înmulțirea și îngrășarea porcilor vietnamezi datorită prețului de comercializare mai mare, dar și pentru că au carnea mai slabă. Alte calități demne de luat în seamă la alegerea acestei rase sunt:

  • scroafe prolifice,
  • rentabilitate înaltă,
  • carcasa se valorifică la producția de bacon,
  • popularitate mare în rândul amatorilor ce face ca vânzarea produselor de carne și a tineretului să aducă profit,
  • rezistență la boli.

Porcii vietnamezi sunt ierbivori și înainte de a încasa un profit frumușel de pe urma creșterii lor trebuie să le creați condiții necesare pentru o bună dezvoltare (adăpost cald și volieră spațioasă).

FOTO: omsk.meatinfo.ru
FOTO: omsk.meatinfo.ru

Creșterea și îngrășarea porcilor

Pentru a se dezvolta, porcii pentru carne au nevoie de hrană echilibrată în dependență de categoria de vârstă a fiecărui animal. Însă ca afacerea să treacă pe profit într-un timp scurt ar trebui să găsiți soluții pentru ieftinirea furajelor.

De exemplu ați putea folosi furaje din propria producție, fie că e vorba de cereale, rădăcinoase, cartof sau alte suplimente. Includeți acest aspect în planul vostru de afaceri de la bun început.

Pentru a îngriji de scroafe și nou născuți trebui să recrutați un personal responsabil și capabili.

Anume specialiștii experimentați ce se pricep la creșterea suinelor vă vor ajuta să nu comiteți greșeli la însămânțare, la îngrijirea scroafelor în timpul gestației sau la naștere.

Astfel veți micșora mortalitatea în rândul tineretului și implicit veți mări veniturile.

Cum măsori rentabilitatea afacerii?

Pentru a măsura rentabilitatea creșterii porcilor vom presupune că efectivul de pornire constituie 350-400 de capete. Într-un an aceștia au nevoie de circa 30-35 de tone de cereale, 250-300 kg de diverse suplimente și minimum 4-5 angajați care să îi îngrijească.

La elaborarea planului de afaceri veți lua în calcul cheltuielile financiare necesare pentru inițierea afacerii. Bunăoară, de la 15 scroafe vom obține în medie 150 de purcei la o însămânțare. Fiindcă însămânțările se fac de două ori pe an se primesc 300 de  purcei de îngrășare.

Luând în considerarea consumul de furaj per cap necesar pentru creșterea unui porc până la momentul sacrificării (100 de kg în viu) reiese că producția netă per cap ajunge la 50-60 de kg.

Înmulțim această cifră la numărul de porci îngrășați, după care la prețul de piață per kg de carne de porc și vom  obține cifra de afaceri.

Clik aici pentru a citi despre Sfaturi la întreținerea porcilor în perioada rece a anului.

Din aceasta vom scădea cheltuielile (costul furajelor, întreținerea fermei, salariul personalului, cheltuielile de transport și altele) și vom primi  o sumă care reprezintă profitul net al întreprinderii.

Desigur că fiecare fermier doritor de a-și construi propriul business de îngrășare  și creștere a porcinelor trebuie să facă de unul singur aceste calcule, în dependență de particularitățile și tarifele din regiune.

Doar după ce veți obține cifrele exacte veți putea răspunde la întrebarea zilei – este sau nu profitabil să te ocupi cu creșterea porcinelor?

Articol realizat în baza materialelor fermagid.ru.

‹ adv ›
‹ adv ›

8 Comentarii

  1. Buna ziua doresc sa incep si eu o ferma de porci ce sfaturi imi dati si unde sa ma adresez.Doresc sa fac un plan de activitate dar nu stiu care sunt standartele si as dori sa ma ajutati daca puteti?

  2. Cum 60 kg furaje mananca pana la sacrificare??? Sunteti nebuni??? 250 300 kg pe cap furaj + radacinoase 150 kg!
    Deci cam 450-550 kg mancare pana la maturitate.
    Daca ai contract cu abator,castig cam 150-200buc daca vinzi la lume sau de craciun variaza intre 450 si 600 lei profit pe bac

  3. Sau eu nu inteleg ceva, sau voi ne prostiti,,, Adica.,,,,,,, Pentru a măsura rentabilitatea creșterii porcilor vom presupune că efectivul de pornire constituie 350-400 de capete. Într-un an aceștia au nevoie de circa 30-35 de tone de cereale……. ….Cum ese,,35 tone inparti la 300 porci ese. 116,,kg pe cap si daca inparti la 12 luni ese 9,7 pe luna.Si daca mai inparti 9.7 la.. 30 zile. Ese…… 0,32. Atit maninca un porc pe zi? 0,32…. ?

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›