Este creşterea racilor o afacere? Cu siguranţă. Astacicultura poate fi considerată o afacere foarte profitabilă, mai ales în ţări precum S.U.A., unde în Luisiana există peste 6.000 ha de luciu de apă folosite ca ferme de raci. Pe piaţa europeană, preţul unui kg de raci în stare proaspătă variază între 10 şi 15 euro, iar pentru cei congelaţi între 4 şi 5 euro.
Nu sunt necesare instalaţii sofisticate şi consumatoare de energie în vederea creşterii lor, iar dieta racilor este reprezentată de alimente cu valoare economică extrem de redusă. Singura condiţie este asigurarea unui habitat optim.
Alegerea terenului
Este bine ca această etapă să fie parcursă cu ajutorul unor specialişti. Este cea mai delicată etapă, de care depinde de fapt reuşita afacerii. Vorbim aici de amplasament, textura solului, relief, formă. Terenul pe care se doreşte amenajarea fermei trebuie să fie în apropierea unui curs de apă, într-o zonă ferită de îngheţ prelungit. Apa trebuie să conţină minimum 4 mg Ca/l şi o concentraţie a oxigenului de minimum 2 mg/l.
Amenajarea crescătoriei
Creşterea racilor se poate realiza în sistem extensiv şi semiintensiv. Sunt necesare anumite dotări tehnice specifice în cazul în care se realizează reproducerea artificială a racilor (de fapt, este vorba mai mult de o reproducere asistată, racii împerechindu-se singuri, şi doar ouăle sunt incubate artificial). Bazinele de creştere a racilor diferă foarte mult ca formă şi mod de construcţie de cele piscicole.
Popularea
a. Pentru speciile de raci indigene, cu valoare economică (Astacus astacus şi Astacus leptodactylus) se va apela la ajutorul şi sprijinul pescarilor din marile bazine hidrografice. Deci popularea se face cu material biologic din natură. De asemenea, se mai poate apela la fermele deja înfiinţate. Însă aceste specii au o creştere greoaie, recoltarea făcându-se după o perioadă de doi-trei ani, când racii ajung la dimensiunea de comercializare.
b. Există însă specii exotice care au potenţial ridicat în astacicultură, specii care pot ajunge la dimensiunea de comercializare la vârsta de 1 an. Însă pentru introducerea acestor specii în acvacultura românească sunt necesare avize speciale.
În ambele cazuri e preferabil să se facă popularea cu femele purtătoare de ouă. Pentru ca din acele ouă să rezulte populaţii sănătoase şi numeroase de juvenili, apa din bazinele ce vor fi populate trebuie să prezinte condiţii fizico-chimice asemănătoare cu cea din care provin femelele.
Există autorizaţii speciale care trebuie obţinute?
În primul rând este necesară obţinerea autorizaţiei de acvacultură de la Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură. De asemenea, mai sunt necesare şi autorizaţii de mediu care, de obicei, se acordă în urma realizării unor studii de impact. Aceste studii au o însemnătate deosebită, mai ales dacă se va face populare cu specii exotice, deoarece acestea, dacă evadează din culturi, pot provoca grave dezechilibre ecologice în mediile acvatice în care ajung.
La cât se ridică investiţia iniţială minimă?
Investiţia este în funcţie de ambiţiile fiecărui crescător. Pentru amenajarea unui hectar de luciu de apă în vederea creşterii racilor în sistem semi-intensiv sunt necesari 40.000 de euro, dacă se porneşte de la zero, adică dacă nu există nici un fel de amenajare pe terenul respectiv. Dacă se vor creşte racii în sistem extensiv, investiţia scade foarte mult, la câteva mii de euro.
Există o tendinţă în acvacultură pentru alegerea sistemelor intensive sau chiar super-intensive, care sunt mult mai costisitoare, însă aduc producţii foarte mari. Există păreri că, în astacicultură, aceste sisteme încă nu sunt justificate.
Aspecte cărora trebuie să li se acorde o atenţie deosebită în primul rând, o atenţie deosebită trebuie acordată alegerii terenului pe care urmează a fi amplasată ferma. Apoi, este esenţial să se asigure o normă de populare optimă, pentru ca populaţia de raci să se dezvolte normal (racii se ştie că sunt foarte agresivi, teritoriali şi chiar canibali). Şi nu trebuie uitat nici controlul periodic al calităţii apei.
Care sunt momentele cele mai importante ale afacerii, pe durata unui an?
- amenajarea şi pregătirea bazinelor în vederea populării
- procurarea materialului biologic de populare
- procurarea şi/sau producerea hranei racilor
- repartizarea racilor pe bazinele de creştere
- creşterea efectivă a racilor
- reproducerea racilor
- recoltarea
- controlul sanitar-veterinar
- planificarea următorului an (managementul), a eventualelor investiţii etc.
Când şi cum se recoltează racii?
De regulă, racii se recoltează toamna. Femelele purtătoare de ouă nu se comercializează, ele se păstrează pentru repopularea bazinelor de creştere. În sistemele extensive, unde nu există posibilităţi de vidare a bazinelor, racii se recoltează cu ajutorul capcanelor. În sistemele semi-intensive, bazinele se videază, apoi racii sunt recoltaţi manual. Racii rezistă fără apă între 5 şi 7 zile, cu condiţia ca mediul să fie răcoros şi ferit de lumină. Transportul se face în cutii din lemn, racii putând fi aşezaţi pe două-trei rânduri. Transportarea racilor nu ridică, aşadar, probleme deosebite.
La ce câştig se poate aştepta un întreprinzător care se orientează spre această afacere?
Se pot obţine în jur de 350 kg raci/ha luciu de apă. Aceştia se pot vinde cu maximum 10 euro/kg, doar în condiţiile în care se va interzice pescuirea şi comercializarea din natură a racilor. Situaţia este asemănătoare cu a melcilor, unde helicicultura este rentabilă în condiţiile reglementării recoltării animalelor din mediul natural.
Unele specii pot fi crescute ca hrană pentru peştii răpitori sau ca momeală pentru pescuitul sportiv. În cadrul unei ferme piscicole poate funcţiona şi un sector de astacicultură, cu rolul de a asigura hrană vie cu valoare nutritivă ridicată pentru unele specii răpitoare. Afacerea se recomandă celor care au deja luciu de apă şi doresc să aibă o preocupare inedită.
De asemenea, se recomandă şi piscicultorilor care doresc să-şi diversifice producţia şi să-şi rotunjească veniturile prin producerea unei cărni nobile, cu valoare economică mai ridicată. De asemenea, afacerea se mai recomandă celor ce doresc să investească în acvacultură, dar nu dispun de sume mari de bani (cum este cazul investiţiilor în sturionicultură sau salmonide).
Elemente de care depinde succesul afacerii
1. Introducerea de specii noi de raci cu creştere rapidă.
2. Posibilitatea înfiinţ’rii unei ferme de raci cu ajutorul unor fonduri nerambursabile.
Articol de Radu Muscalu şi Mihai Bălescu
Sursa: afacerilacheie.ro
Comentarii