‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaFerma de vaci - o afacere profitabilă dacă nu colaborezi cu intermediarii

Ferma de vaci – o afacere profitabilă dacă nu colaborezi cu intermediarii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În R. Moldova, practic fiecare domeniu este dominat de intermediari, încât ajungi uneori să te întrebi ce este mai profitabil: să fii producător ori intermediar.

Astfel că cei care și-au deschis o afacere în R. Moldova spun că pentru a reuși au nevoie pe lângă investiții substanțiale și de nervi tari și perseverență.

După o tentativă de a munci peste hotare, acum trei ani, Svetlana Botnaru din Telenești, împreună cu soțul ei au decis să-și pună pe picioare propria afacere. „Cred că nu există om care să nu vrea să facă o afacere, mai ales în R. Moldova. Pentru că având casă, având copii, aproape că ești nevoit să începi o mică afacere. E imposibil să-ți întreții familia doar din salariul de 3 mii de lei”, povestește tânăra, mamă a doi copii.

‹ adv ›

O afacere aproape de suflet

Svetlana spune că soțul ei a venit cu inițiativa de a deschide afacerea. „Lui îi plac animalele și atunci a venit cu ideea să facem o crescătorie. Am început pentru noi, ca să ne alimentăm sănătos, pentru că în magazine nu prea poți procura hrană sănătoasă, ecologică. Ulterior, având surplus, am încercat să-l comercializăm. Nu poți ține toate animalele doar pentru tine. Dacă ai crescut 10 găini și tu ai mâncat doar cinci, restul nu o să le lași pentru anul viitor că îmbătrânesc, trebuie să faci ceva cu ele”, consideră antreprenoarea. Mai mult, tânăra este convinsă că domeniul de activitate ales este potrivit și poate deveni destul de profitabil, întrucât produsele ecologice sunt apreciate, chiar dacă costă mai mult. „Lumea oricum caută ceva de calitate, vrea să se alimenteze sănătos. Peste tot auzi despre produsele ecologice. Și ne-am gândit de ce să nu ne extindem, de ce să muncim undeva unde nu ne place, pur și simplu pentru că ne-ar aranja salariul”, menționează Svetlana Botnaru.

Tânăra povestește că inițial nu prea a agreat ideea de a construi o fermă. „Eu sunt născută la țară, am muncit foarte mult și când auzeam iar de țară și de pământ, cam strâmbam din nas. Dar soțul mi-a zis: uite cât de relaxant poate fi să privești un iepuraș ori un vițeluș cum mănâncă. Astfel tu faci ceva din plăcere, animalul crește și ai și un venit. Asta ne-a determinat să începem”, spune antreprenoarea.

‹ adv ›

Părinții care muncesc peste hotare sponsorizează afacerea

Au început cu doi viței pe care i-au crescut pentru carne. În prezent, la ferma soților Botnaru cresc 20 de viței. Întrebată fiind cum a fost începutul, Svetlana spune că nu e greu să începi o afacere, ci mult mai greu e s-o menții și s-o dezvolți. „Acesta este al treilea an de când ne ocupăm cu creșterea vițeilor pentru carne. Observăm că este în creștere cererea, piața la noi nu este saturată cu produse autohtone. Noi toate le importăm și nu sunt de cea mai bună calitate”, remarcă Svetlana.

Antreprenoarea spune că a investit în afacere economiile adunate, precum și banii trimiși de părinții ei care muncesc peste hotare. Cu băncile nu vor „să intre în cârdășie”. „Părinții ne sponsorizează, pentru că ne gândim ca mai târziu să-i putem aduce și pe ei acasă. Să nu muncească acolo, că deja sunt în vârstă, ci să vină acasă. Mie o să-mi fie mult mai ușor dacă o să fie ei acasă, dacă tăticul meu o să aibă grijă de ferma mea. Eu o să fiu 100% sigură că am un angajat care-mi vrea binele, care-i cointeresat de succesul nostru și căruia o să-i pot plăti și un salariu bun”, subliniază tânăra.

‹ adv ›

Cât privește problemele cu care se confruntă de la demararea afacerii, Svetlana spune că cea mai importantă este forța de muncă. „Noi ducem lipsă de muncitori. Angajații tineri, buni sunt peste hotare, iar în mare parte cei care au rămas la țară ori sunt alcoolici, ori pensionari, ori n-au nicio calificare. Ne străduim să aducem tehnici și metode diferite ca să-i entuziasmăm, să-i motivăm să facă muncă calitativă, ca să vină la muncă. Le promitem premii, salarii bune, le oferim chiar și îmbrăcăminte, încălțăminte, telefon, ca să fie așa situații de genul că azi i-am dat salariu și mâine nu mai vine că l-a băut. Animalele trebuie tot timpul îngrijite”, spune Svetlana.

„Micii antreprenori au nevoie de susținere pentru a deveni mari”

Pe viitor cei doi soți vor să-și extindă afacerea. În primul rând, vor să construiască un abator pentru vite ca să nu le dea la alte abatoare pentru sacrificare. „Trebuie să ai un abator propriu. Pe urmă poți să vinzi tu carnea, nu s-o dai la alții pe nimic. La noi este sistemul acesta de intermediari și uneori ajungi să te întrebi ce e mai bine: să fii producător ori intermediar. Astfel sperăm să evităm o parte din intermediari. Mai bine să vinzi direct de la producător. Tu știi ce vinzi, cu ce ai alimentat animalele celea, și tu ești capabil să-ți vinzi produsul mult mai bine decât o face intermediarul”, consideră proprietara fermei de vite.

Cât privește subvențiile de stat pentru agricultură, tânăra spune că ar vrea să afle mai multe despre ele și cum ar putea beneficia de aceste subvenții. „Subvențiile sunt bune, dar ar trebui s-o înceapă nu de la producătorii mari, dar de la cei mici, ca să-i ridici la un nivel mare. Și impozitarea să nu înceapă cu toate pentru toți. Aceleași impozite pentru unul care are venit de 10 milioane de lei și altul care are 10 mii de lei. Și să nu-i avantajeze pe cei mari. E un producător mic, dar el poate deveni mare dacă are susținere”, subliniază tânăra antreprenoare din Telenești.

Ala Coica // Timpul.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›