‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFerma zootehnică „Aidîn” din Comrat este obligată să returneze banii obținuți din subvenții

Ferma zootehnică „Aidîn” din Comrat este obligată să returneze banii obținuți din subvenții

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Societatea pe acțiuni „Aidîn” din Comrat, unul dintre cei mai mari beneficiari de subvenţii din Republica Moldova, ar urma să restituie „fără echivoc” subvenții de 778.800 lei „calculate neregulamentar în anul 2013”, se arată într-un raport de audit al Curţii de Conturi, la care face referire Mold-Street.

Astfel specialiştii Curţii de Conturi au stabilit că „la solicitarea subvenției pentru anul 2013, SA „Aidîn” a prezentat, în calitate de documente care confirmă procurarea utilajelor și echipamentelor de prelucrare primară a cerealelor, două facturi care erau deja anulate de către furnizor – „SRL VAB Com” (care la fel a beneficiat de tot soiul de subvenţii)”.

Cum se acordă ilegal subvenţiile

‹ adv ›

Auditul denotă că Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) „nu a verificat veridicitatea documentelor prezentate de „Aidîn” aferente cererii de subvenționare nr.8/1303CO226 nici în momentul depunerii cererii de solicitare a subvenției (25.03.2013), nici la inspectarea și controlul în teren (15.04.2013), precum și nici la inspectarea post-achitare (20.06.2016), fiind admisă în acest sens majorarea neregulamentară a subvenției (în baza facturilor nominalizate) cu suma de 738.000 lei din valoarea totală a subvenției calculate și achitate în sumă de 1.176.500 lei”.

La solicitarea echipei de audit a Curţii de Conturi din 30 decembrie 2016, AIPA a inițiat o investigație suplimentară pe marginea acestui subiect, care la moment a stabilit doar faptul că utilajul subvenționat a fost înstrăinat pe 2 ianuarie 2017, în favoarea SA „Aur Alb”.

Operativitatea cu care firma „Aidîn” a vândut utilajul denotă că proprietarii au fost informaţi despre anchetă şi s-au străduit să-l vândă.

‹ adv ›

Din explicațiile AIPA date auditorilor rezultă că obligațiunile contractuale ale SA „Aidîn” privind interdicția de înstrăinare a obiectului subvenționat au expirat în aprilie 2016, fapt ce a permis vânzarea acestora fără înștiințarea Agenţiei.

În consecinţă Curtea de Conturi solicită Procuraturii Generale examinarea „conform competenței, a legalității acțiunilor SA „Aidîn” la accesarea subvențiilor din Fondul de subvenționare pentru anul 2013”.

Grigori Morari îi demonstrează (în anul 2014) başcanului Formuzal ferma sa // FOTO: gagauzia.md

Deputat de la Comrat, campion al subvenţiilor

‹ adv ›

Datele AIPA relevă că SA „Aidîn” a fost în anii 2013-2014 unul dintre campionii subvenţiilor din Moldova. Astfel, în anul 2013 „Aidîn” a beneficiat de subvenții de 4,5 milioane de lei, ocupând locul cinci după valoarea banilor primiţi.

Cea mare parte din subvenție, circa 3,24 milioane de lei, s-a dus pentru subvenționarea achiziției a două sute de vaci mulgătoare din Olanda, care sunt în stare să dea până la 9.000 de litri de lapte pe an. Prețul unei vaci a fost de circa 2.100 de euro.

În 2014 „Aidîn” a devenit deja liderul clasamentului benefciarilor de subvenţii din Moldova primind în total 14,8 milioane de lei, relevă date ale Curţii de Conturi. În anul 2015, valoarea subvenţiilor primite de „Aidîn” a scăzut abrupt la doar 768.000 lei şi în plus aceasta a fost achitată abia în anul 2016.

Compania „Aidîn” este controlată de omul de afaceri Grigorii Morari, fost deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia în anii 2008-2015.

În anul 2014 Morari anunţa că SA „Aidîn” va construi la Comrat şi un parc industrial, dar terenul primit stă în paragină.

Totodată el susţinea că intenționează să-și extindă ferma până la 500 de vaci mulgătoare. Firma se mai ocupă de cultivarea cerealelor, deține sute de hectare de livezi și plantații de viță de vie.

Solicitat de Mold-Street, Grigorii Morari a declarat că încă nu a luat cunoștință cu deciziile Curții de Conturi și nu a fost informat oficial despre vreo obligație care decurge din ele.

„CC a solicitat acum o lună documente în privința subvențiilor, noi le-am oferit. Este deja a doua sau a treia oară când ne verifică”, a precizat omul de afaceri.

Cât despre parcul industrial, pentru care există un proiect de înființare a unei fabrici pentru prelucrarea laptelui, el a spus că planurile nu s-au schimbat.

„Dacă ni se va elibera autorizația de construcție, evident că vom construi fabrica respectivă, însă proiectul ar putea să nu fie realizat dacă decizia va fi tărăgănată prea mult. Acolo trebuie trase și așezate căile de comunicații, totul trebuie să fie pregătit până la începutul procesului de producere”, a explicat Morari.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›