Fermele verticale devin tot mai populare, inclusiv în țara noastră, datorită sustenabilității și durabilității acestora. În fermele verticale, este profitabilă creşterea culturilor cu un ciclu de producţie scurt, cum ar fi verdețurile proaspete, microplantele, căpșunele, ș.a.
Marite Gailite, Asociația „Latvijas Darznieks” din Letonia, susține că fondatorii fermelor verticale comit o serie de greșeli care și duc la falimentarea afacerilor.
Marite Gailite a mai adăugat că cel mai recomandat ar fi ca producătorii să înființeze ferme verticale pe suprafețe mici, ca și cum ar fi pentru propriul consum, unde să crească microverdețuri sau căpșun, deși în această situație există anumite momente asupra cărora este necesar de atras o atenție sporită.
Experta a atras atenția asupra faptului că microclima (umiditatea, temperatura, pătrunderea luminii) în întreaga fermă trebuie să fie aceeași – atât pe rafturile superioare, cât și pe cele inferioare.
Totodată, rafturile ar trebui să fie ergonomice și recoltarea să fie automatizată. Potrivit ei, o fermă verticală ar trebui să fie, în primul rând, confortabilă pentru plante, dar și pentru oamenii care lucrează la ea.
După cum a comunicat Vasile Pojoga, Manager de proiect FARM, în țara noastră, fermele verticale sunt specializate, în principal, pe cultura de salată.
‹ adv ›
În prezent, salata verde și microplantele din fermele verticale se vând în lanțurile de retail (80%) și HoReCa (20% din vânzări). Vânzările de microplante sunt radical diferite: supermarketuri – 20%, HoReCa – 80%.
Comentarii